UNIVERSUM UNIVERSITAS Egység és változatosság. Egy egységes egészet alkotó, szabályosan egymásra ható, vagy egymástól függő dolgok csoportja. Az Általános.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Advertisements

A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Mi az a mikroorganizmus?
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
KÉK GAZDASÁG Gunter Pauli 2010 Római Klub Jelentése a 4, 18, 19, 23, 24, 25 képek forrása: PTE KTK.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Az evolúció régen és most
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés
Az önző gén Richard Dawkins.
Antropológa III. Az élet.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Populáció növekedés október 1.
Metán-hidrát.
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
Környezetértékelési módszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
MOTIVÁCIÓ.
Bevezetés a Társadalomföldrajzba Népesség – népesedés Települések világa – urbanizáció Gazdaság Globalizáció Fenntartható fejlődés Fenntartható területfejlesztés.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Kora középkori művészet
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Mérnök informatika szak BSc.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
2004. november 4Dr. Surján Lászó november 4Dr. Surján Lászó Homokvárat építünk, ha az EU a reményünk Mindent (?) megtesz értünk, de semmit sem.

1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Préda-ragadozó interakciók modellezésének lehetőségei R-ben.
Biotikus környezeti tényezők
Eltérő táplálkozású növények
TÁMOP B-09/1/KMR Czakó Erzsébet Budapest, április 5. A gazdasági versenyképesség útjelzői Verseny - pálya: A magyar sport versenyképessége.
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A Föld zöldellő csodái.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
A fenntarthatatlan világ
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
4. óra: Eukarióta egysejtűek
Energia és (levegő)környezet
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
Az egyéni haszon és a közjó kapcsolata Dr. Joób Márk c. egyetemi tanár.
Evolúció Modell vagy metafora? Csányi Vilmos. Metafora : sejtés, hiedelem, megfigyelés elnevezés jellegzetes tulajdonság alapján Modell: struktúrák és.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innováció az oktatásban – innováció a gazdaságban Készítette: Szabó Gábor Szeged, szeptember 21.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Biztos kezdet program a gyerekszegénység ellen? A gyerekek fejlődnek, a társadalom befogadó képessége nem.
ÖKOLÓGIA.
Életközösségek a Földön
Előadás másolata:

UNIVERSUM UNIVERSITAS Egység és változatosság

Egy egységes egészet alkotó, szabályosan egymásra ható, vagy egymástól függő dolgok csoportja. Az Általános Rendszerelmélet az egészet és a teljességet vizsgálja. Az egész több, mint a részek összege, a rendszer tulajdonságai nem következnek az alkotórészek jellegzetességeiből. A rendszerek elemekből épülnek fel, és nem elég azokat megismerni, hanem a kapcsolataikat, kölcsönhatásaikat kell megértenünk

„AZ EMBERISÉGET KÍSÉRŐ VÉGET NEM ÉRŐ KRÍZISEK ALAPVETŐ OKA AZ EMBERI GONDOLKODÁS FOLYAMATÁBAN FELTÁRHATÓ ÉS MINDENRE KITERJEDŐ ÖSSZEFÜGGÉSTELENSÉG.” David Bohm 1983 (kvantum fizikus)

“ A FOGALMAK TARTALMAT CSAK AZÁLTAL NYERNEK, HA - AKÁR CSAK KÖZVETVE IS – AZ ÉRZÉKELT ÉLETTEL VANNAK ÖSSZEFÜGGÉSBEN. EZT A KAPCSOLATOT AZONBAN SEMMIFÉLE LOGIKAI KUTATÁS NEM FEDEZHETI FEL, EZT CSAK ÁTÉLNI LEHET - ÉS MÉGIS – ÉPPEN EZ A KAPCSOLAT HATÁROZZA MEG A FOGALOMRENDSZEREK MEGISMERÉSI ÉRTÉKÉT” (A. EINSTEIN)

Globális társadalmi, gazdasági és környezeti válság

A GLOBÁLIS PROBLÉMÁK ÖSSZEFÜGGÉSEI Szerk: Hajnal K

1972, 1992, 2002

The Limits to Growth, 1972

A.D A.D A.D B.C B.C B.C B.C B.C B.C B.C. 1+ million years Old Stone Age New Stone Age Bronze Age Iron Age Middle Ages Modern Age Black Death — The Plague A.D A.D A.D Future Billions Source: Population Reference Bureau; and United Nations, World Population Projections to 2100 (1998). World Population Growth Through History

Note: Natural increase is produced from the excess of births over deaths. The Classic Stages of Demographic Transition

K és R szaporodási stratégiák

Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Szerk: Jekl Monika Ami hulladék, vagy méreg az egyik birodalom tagjának, az semleges, ill. tápanyag vagy étel lehet egy másik birodalomhoz tartozó egyednek

Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Szerk: Jekl Monika Amikor az öt birodalom fajai együttműködnek, együtt élnek, és interaktálnak egymással, lehetőség nyílik arra, hogy minden anyagot integráljanak és elkülönítsenek, környezeti nyomáson és hőmérsékleten

Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Minél lokálisabb és diverzebb egy rendszer, annál hatékonyabb, rugalmasabb és ellenállóbb Szerk: Jekl Monika

A BIOSZFÉRA ALRENDSZEREKÉNT AZ EMBERISÉG ÚGY KÉPES BIZTONSÁGOSAN FEJLŐDNI, HA ANNAK FEJLŐDÉSI IRÁNYÁHOZ ÉS SZERVEZŐDÉSI ÉS MŰKÖDÉSI MODELLJÉHEZ IGAZODVA FEJLŐDIK, TEHÁT KOMPATIBILIS, HARMONIKUS MÓDON ILLESZKEDIK A BIOSZFÉRÁHOZ. (Hajnal K.2006)

„ A gazdaság törvényei egyben a közösség törvényei is. A közösség törvényei egyben az ökoszisztémák törvényei is.” (Pauli, G. 2010).

PTE-KTK Kiadó 8

Selyemből repülőgép Természetes selyemből különleges anyag hozható létre a pókok szövési technikájával Erősebb, tartósabb, ellenállóbb mint a titán Orvosi célra éppúgy alkalmas, mint repülőgépekhez 11

KÁVÉ TERMÉSHÉJ KOMPOSZT GOMBA ÖNELLÁTÁS PIAC PRESSZÓKÁVÉ ZACC

KÁVÉ FORRÓ VÍZ 3000X 0.02% EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÉK JÖVEDELEM BIZTONSÁG

„Az evolúció egy önmagába visszacsatolt nagyrendszer, aminek a hajtóereje tulajdonképpen önmagában rejlik. Ez a hajtóerő az egyes evolúciós rendszerek olyan belső késztetése, kényszere, hogy egyre tökéletesebben illeszkedjenek a nagyrendszer egészéhez, az evolúció egész folyamatához”. CSÁNYI V

Az evolúció során a fajok lét- és fajfenntartása egyre nagyobb hatékonysággal és gazdaságossággal megy végbe és az erre való törekvés az evolúció egyik mozgatórugója ( BORHIDI A. 1997)

A szelekció előnyben részesíti azokat a fajokat, amelyek hatékonyan képesek együttműködni és az erőforrásokon osztozkodni. (BORHIDI A. 1997).