A szervezeti irányítás tudattalanja - Mitsubishi Heavy Industry M. Nussbaum-Gomes Kultúraközi különbségek a szervezetek működésében V. Előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Etikai Kódex.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Szociális munka a börtönben
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Bemutatkozás Magyar Credit Management Szövetség Bemutatkozás Budapest, április 21.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2. előadás.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Menedzsment alapjai I. előadás Lovász Gabriella egyetemi adjunktus
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A bürokrácia térnyerése Weber szerint a bürokráciának a társadalmi fejlődéssel összefüggésben bekövetkező „előrenyomulása” speciális racionalitásával függ.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Egyéni döntések a szervezetben
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
A kulturális intelligencia
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Gondolatok a szenvedélybetegségről
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
SZERVEZETI MAGATARTÁS V.
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
KÖZNEVELÉSI ÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN DOLGOZÓK MUNKAHELYI JÓL- LÉTÉNEK KUTATÁSA.
Érzelmi intelligencia
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Kiégett radiográfusok: Merre van a kiút?
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
LEADER, Identitás, Sport
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Európai Uniós ismeretek
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

A szervezeti irányítás tudattalanja - Mitsubishi Heavy Industry M. Nussbaum-Gomes Kultúraközi különbségek a szervezetek működésében V. Előadás

A vizsgálat tárgya: A dolgozók életét meghatározó kontroll mechanizmusok működése Vizsgált területek: Munkahelyi szabályok elfogadása Elköteleződés Munkacsoport morál A vállalati, közösségi életbe való részvétel Uchi – Kaisha – MHI Származtatása: Kulturális, vállalati értékek versus Esetleges alternatívák hiánya

A vizsgálat feltételei Időtartam: két év Vizsgálati módszer: etnográfiai kutatás-interjúk és megfigyelések révén 51 interjú, többségében középvezető férfiakkal (össz. Létszám: ) A MHI vizsgált egységei: Tokio, Nagasaki, Nagoya, Kobe - Nemzetközi kapcsolatok o., HR, Hajóépítő részleg, Energia transzport o., Összeszerelő üzemek

Harmónia A harmónia fenntartása = egyéni érdekérvényesítés (előléptetés) Közösségi elvárás „nem lehet mást tenni” (konformitás) Kompromisszum, agresszió nélküliség „Ittas” problémamegoldás

Harmónia a MHI-ban Közös utazások, partik Vállalati társasházak Tréning programok:  Praktikus információk  Története, funkciója, céljai  Érzelmi elköteleződés erősítése Részletes bemutatkozás A kihelyezett területeken további képzések

Shokuba – a hely, ahol dolgozol Nagy ablakokkal körülvett terem, melynek közepén sorba vannak elrendezve az íróasztalok – vezető az élen Csak a terem végén vannak ajtók, melyek az üzleti megbeszéléseket szolgáló szobákra nyílnak. „káosz”

Munkaidő 8:30 – 5.30, de nincs ellenőrizve  munkahely - otthon képzetkeveredés Ebédidő Relaxációs idő – háttérzenével (frisstő italok) 5.30 után a legtöbben még maradnak

A munkehelyi szabályok és értékek elfogadása MHI ‘ sikere - a nemzeti fejlődés, jólét kapcsolódása Koyata Iwasaki (a negyedik elnök) három irányelve: 1.Közösségi felelősségvállalás 2.Becsületesség és pártatlanság – a fair play szellemének tiszteletben tartása 3.A japán gazdaság előmozdítása üzleti tevékenység által Nem szabálykövetés, hanem józan ész Nemzeti morál „Nincs más esély, valakinek fel kell áldoznunk magunkat” (munka, japán, han)

A munkahhelyi szabályok és értékek elfogadása MHI ‘ sikere - a nemzeti fejlődés, jólét kapcsolódása Magas túlóra Nem használják ki a szabadságaikat – „nen engedhetem meg magamnak” normakövetés Félelem a negatív szankcióktól

A vállalati tevékenységekbe való formális/informális részvétel Nemzeti ünnepek megünneplése Közös kirándulások Társadalmi események –pl az előléptetések, kitűntetések megünneplése Éjszakai túrák, az év elbúcsúztatása Közös ivászatok „Kibeszéléstől való félelem”

Felsőbbségnek való engedelmesség Nincsenek nyílt viták a vezetővel, vagy az utasítások visszautasítása, vagy más formája az engedetlenségnek Ha nincs egyetértés felettes és beosztott között, egyértelműen a felettes utasításait kell követni Elfogadás, részvétel, bizalom