Összehasonlító gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Advertisements

GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Gazdaság és nemzetállam
Menedzsment alapjai I. előadás Lovász Gabriella egyetemi adjunktus
Egészségpolitika.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
A kapacitás fogalma az egészségügyben
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Lőrinczné dr. Bencze Edit
A gazdasági élet problémái
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Az információ, mint erőforrás
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Fizetési mérleg jelentés
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Oroszország.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
22. Magyar gazdaságpolitika
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A nemzetközi tőkeáramlások
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés.
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Összehasonlító gazdaságtan A piacközpontú vegyes gazdaság modellje, az angolszász kapitalizmus

A piacközpontú vegyes gazdaság modellje Angolszász individualizmus, már a XVI. sz.-ban énközpontú, individualista világkép Egyéni szabadság tisztelete, liberalizmus A piacközpontú gazdaság modellje: Nagy-Britannia, USA

A tőketulajdon és vállalati irányítás Részvénytársaság, a tulajdon szétszóródása, intézményi befektetők A tulajdonosi ellenőrzés hiánya, annak a korlátai: A menedzseri kivásárlás (MBO) Munkavállalói részvényvásárlás (Empolyee Stock Ownership Plan) Jogi szabályozás: ügynök és megbízó viszonya

Tulajdonosi struktúra és pénzügyi rendszer Piacorientált részvénytársasági kapitalizmus (Nagy-Britannia, USA) Bankorientált részvénytársasági kapitalizmus (Németország, Japán) Finanszírozás a piacorientált gazdaságban: tőzsdén keresztül Állami beavatkozás minimális, de kiszolgáltatott a rövid távú spekulációs hatásoknak Alkalmazkodás: vállalat által vezényelt

Állami szabályozás a piacközpontú vegyes gazdaságban Monopóliumellenes törvénykezés A pénzügyi rendszer szabályozása A munkaadók és munkavállalók közötti viszony szabályozása: Hangsúly az érdekkülönbségeken Nagy-Britannia: szakszervezetek jelentős súlya a Thatcher korszakig USA-ban az 50-es években a legnagyobb a szervezettség (AFL-CIO)

Nagy-Britannia (GB) és USA sajátosságai GB: az állami tulajdon jelentős szerepe a 80-as évekig USA: a multinacionális vállalatok Jóléti ellátás GB: állami ellátás (egészségügy) és társadalombiztosítás (nyugdíj) USA: magánbiztosítás

Az utóbbi évek tendenciái: GB A ’90-es évek közepétől kiegyensúlyozott növekedés, infláció és munkanélküliség (5 % körül) A pro-aktív monetáris politika és két évtizedes strukturális reformok eredménye A növekedést a belső fogyasztás és lakásépítés vezérli A növekvő közkiadások ellenére az oktatás és egészségügy fejlesztése nem megoldott

Az utóbbi évek tendenciái: USA Az USA gazdasága a ’80-as évek eleje óta jól teljesít (5 % körüli növekedés), visszaesés 2000-2003 között A dereguláció sok szektorban növelte a versenyt és a gazdasági teljesítményt A folyó fizetési mérleg 2003-ban -542 milliárd dollár, alacsony a hazai megtakarítás Demográfiai okokból a nyugdíjakat fizető társadalombiztosítás helyzete kritikus lesz A magán egészségbiztosításból 44 millió ember marad ki, arányuk nő A közoktatás és szakképzés a magas ráfordítás ellenére alacsony színvonalú

Az USA gazdasági problémái

Az USA államadóssága