A vidéki tér sikertényezői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Dr. Fülöp Gyula Új stratégiai kihívások
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Kárpát-medencei Magyar Könyvtárosok Konferenciája Csongrád, május 30. A magyar kultúra szerepe a Kárpát-medencében 1 Dr. Nagy Mihály Emberi Erőforrások.
LEADER, Identitás, Sport
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

A vidéki tér sikertényezői Szörényiné Dr. Kukorelli Irén MTA doktora tudományos tanácsadó, egyetemi tanár „A vidék fejlesztésének titka, sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon” konferencia Széchenyi István Egyetem, J. épület Győr, 2009. április 27-28

Mikor sikeres a vidéki tér? Ha van népességmegtartó ereje Ha van közösségformáló ereje A cél érdekében: vidékfejlesztés: A fenntartott és fenntartható gazdasági, társadalmi, kulturális , politikai és környezeti változásoknak egy olyan szándékosan megtervezett folyamata, mely a helyi lakosság életminőségének javításához járul hozzá. Terület- és vidékfejlesztési stratégiák: életminőség javítása

Siker látható és láthatatlan elemei Fizikai földrajzi fekvés infrastruktúra helyi gazdasági erő helyi erőforrás Humán társadalmi tőke humán tőke helyi kultúra hagyomány tisztelete, megőrzése tudás adaptációs képesség valódi közösség

A sikerhez vezető tényezők Rurális innováció Fenntartható fejlődés Tudásra alapozott rurális társadalom Új funkciók elfogadása és megtelepedése

A rurális innováció és a kistérségi szervezetek kapcsolata Innovációs potenciál vizsgálat: nagy területi differenciákat mutat, de nem képezi le a nyugat-keleti lejtőt legnagyobb gát a humán erőforrás és a mezőgazdasági szektor versenyképességének hiánya egyenes arányos és szoros a kapcsolat a telekommunikációs infrastruktúra és a innovációra való hajlandóság között fordított a kapcsolat a térség népességmegtartó ereje és a szervezet innovációs hajlandósága között a szervezet és a térség innovációs hajlama között szignifikáns az összefüggés a két szélső esetben: innovációra való hajlandóság nincs a térségben, akkor a szervezetből is hiányzik, de sok innovációt hordozó kistérségben a kistérségi szervezetek is sok innovációs kezdeményezést indítottak el

Új funkciók – átalakuló rurális tér Rurális terek differenciái erősödnek Európában és Magyarországon is – posztproduktivista rurális terek kialakulása Oka: CAP és az urbánus térség hatása Diverzifikáció Információs társadalom – képzés szerepe és hatása Rurál-turizmus Fókuszban a helyi fejlesztés mintái Természetvédelem – természeti értékek bemutatása Egyes rurális terek felértékelődése – szolgáltatások szélesedése

Miért az oktatás, miért a tudás? Az Európai Fenntartható Fejlesztés Stratégia megvalósításának egyik pillére: társadalmi fenntarthatóság Egyik gátja: szegénység és társadalmi kirekesztettség A rurális területekről jövő válasz: megállítani a migrációt és új munkahelyeket teremteni

Cselekvések a MARGINALIZÁCIÓ elkerüléséért a vidéki területeken: Az alapvető kiút: a tudás alapú rurális társadalom Eléréséért: iskolarendszerű iskolarendszeren kívüli tanulás különböző eszközökön keresztül, mint egész életen át tartó tanulás, távtanulás, e-tanulás, stb..

A vidéki térségek versenyképessége - igény a tanulásra A vidék szempontjai A vidéki térségek versenyképessége - igény a tanulásra Kihívás a vidéki közösségek felé: átláthatóság, összehasonlíthatóság, átruházhatóság és a kompetenciák felismerése szorosabb kapcsolat a vidékfejlesztésben érdekelt „civilekkel”, a tudás alapú vidéki társadalom elismertetése és képesítés megszerzése képességen alapuló tudásérvényesítés elismerése Korlátok: gyengeség az IKT tekintetében – technikai hiányosságok idegenkedés az IKT-től – társadalmi oldal

Köszönöm a figyelmüket!