Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés 2009. november 13-14. Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Advertisements

A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A munkabér meghatározásának dilemmái vállalati szempontból IV. Magyar Munkajogi Konferencia október Visegrád Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Civil szervezetek a munka világában
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Munkanélküliség fogalma, típusai
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A munkaerő-felmérés módszertana
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Ágazatközi szakmai találkozók
Munkagazdaságtani feladatok 4
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Munkagazdaságtani feladatok
Előadás másolata:

Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.) Absztrakt címe: Munkanélküliség a pályakezdő fiatalok körében. A posztert készítette: Tóth Ibolya DE, szociális munka szak, III. évfolyam Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program Tutor: dr. Csoba Judit 1

A kutatás központi kérdése: Mennyit ér a diplománk? Lesz e munkánk az Egyetem elvégzését követően? 2

Forrás: KSH (2007): Nők és férfiak Magyarországon, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Budapest,

A pályakezdő fiatalok munkanélküliségének lehetséges okai:  demográfiai okok,  keresleti és kínálati oldal különbségei,  az oktatási intézmények nem tudnak megfelelni a változó munkaerő-piaci elvárásoknak,  a munkaerőpiac szegmentált, globalizált,  a szülői és az „örökös generáció” munkáról alkotott elképzeléseinek eltérései, 4

Válságban a munkaparadigma Mihez alkalmazkodnak a fiatalok? FORDIZMUS = SZÜLŐI GENERÁCIÓ ELKÉPZELÉSE Bérmunka Tömegtermelés Futószalag Alacsony szakképzettség Kollektív szerződés, szakszervezetiség Teljes foglalkoztatás: „Aki akar, tud is dolgozni!” Teljes idős foglalkoztatás Határozatlan idejű munkaszerződés Lojalitás Kiegyenlített jövedelemelosztás Biztonság, kiszámíthatóság Kötelező biztosítási mechanizmus Lineáris karrierpálya GATESIZMUS = AZ „ÖRÖKÖS GENERÁCIÓ ELKÉPZELÉSE” „Csak a legjobbak”= verseny: a piac, mint szelektáló erő Csökkenő állami szerepvállalás Nem törekszik teljes foglalkoztatásra Határozott idejű munkaszerződés Versenyképes áru (alacsony ár) Önkéntes biztosítás Harang alakú karriergörbe 5

A kutatás -A Debreceni Egyetemen között készült interjúk elemzése: - „Fiatalok pályaképe” -Milyen elképzeléseik vannak a éves, felsőfokú képzésben résztvevő, ill. pályakezdő fiataloknak a munkáról? 6

A kutatás három fő dimenziója: munkaerő-piaci ismeretek a munka fogalma speciális kompetenciák köre 7

A kutatás eredményei I.: munkaerőpiaci ismeretek a fiatalok kevés ismerettel rendelkeznek a munkaerőpiacról, meglévő ismereteik is zavarosak, hiányosak, az ismeretek beszerzésének leggyakoribb módja a média, mely sokszor nem reális képet mutat a munkaerőpiac aktuális állapotáról 8

A kutatás eredményei II.: a munka fogalma a pályakezdők értelmezése szerint A munka nem cél, hanem eszköz az anyagi források megszerzéséhez. Cél: a biztonság, mint elsődleges érték, csak a legjobbaknak lesz állása határozatlan idejű szerződés, rugalmas munkaidő, magas teljesítményelvárások, részmunkaidő, sok szabadidő, változatos, érdekes munka, alacsony „stressz-szint” „első a család”, cél: a magas jövedelem és a karrier magas jövedelemelvárás, alkalmazotti státus biztonsága a vállalkozói lét bizonytalanságával szemben A „fordi” és a „gates-i” modell határán vannak a fiatalok. Érzékelik a változást, de munkafogalmukba nem következetesen építik be. 9

A kutatás eredményei III.: speciális kompetenciaelvárások a munkaadók részéről Ideális munkavállaló?! A képzettség önmagában kevés a munkaerőpiacon: jó kvalifikáció+ gyakorlat, munkatapasztalat, kapcsolati tőke, minimum egy idegen nyelv ismerete, saját család hiánya, „szingli lét” preferenciája, alkalmazkodóképesség, kitartás, precizitás, nyitottság, fejlődőképesség, talpraesettség, kreativitás, teamben történő hatékony munkavégzés képessége, Egymásnak ellentmondó elvárások! Nincs ideális munkavállaló. 10

A kutatás eredményei IV.: -az átmeneti értékrendszerben nincsenek kikristályosodott elvárások a partnerek részéről, -a gyorsan változó feltételrendszerben mindkét fél a biztonságot és a garanciákat keresi, miközben tisztában van a folyamatos innováció szükségszerűségével, -nincs egységes tartalmú munkafogalom, mely elősegítené a partnerek egymáshoz és a valósághoz alkalmazkodását, -a képzésből a munka világába való átmenet rugalmatlansága nehezíti a partnerek egymásra találását 11

Köszönöm érdeklődésüket! Tóth Ibolya DE, szociális munka szak, III. évfolyam DETEP 12