Beteljesülés – újragondolás – globális társadalmi felelősség Prof. Dr. Hubos Ildikó Előadás a Magyar Szociológiai Társaság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.
Advertisements

Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
A „Bologna Piramis” csúcsa – közelről Prof. Dr. Hrubos Ildikó Előadás a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciáján:
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Széchenyi István Egyetem, Győr
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Az EEM helye a menedzsmentben
Strukturális és Kohéziós Alapok
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Merni Mérni MINŐSÉG…bevállaljuk? Alföldiné Dán Gabriella PhD Sopron, március.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Civil Európa – civilek Európában
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság évi tevékenysége Horváth Gyula elnök.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
1 A menedzserizmus esélyei az Európai Felsőoktatási Térségben Menedzserizmus az oktatásügyben. Műhelykonferencia a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Európai Uniós ismeretek
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban.
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Kompetencia alapú közvetítés
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Beteljesülés – újragondolás – globális társadalmi felelősség Prof. Dr. Hubos Ildikó Előadás a Magyar Szociológiai Társaság „Változás. Válság. Váltás. Hu”c. konferenciáján Debrecen, november

Az előadás vázlata  Az európai felsőoktatási reform – a 2009-es számvetés  Beteljesülés – nyitott kérdésekkel  Ajánlások az új évtizedre  Néhány alapkérdés újragondolása  A globális kontextus  A domináns értékek változása

Az európai felsőoktatási reform – a 2009-es számvetés  Utolsó „rendes” miniszteri konferencia – Louvain  Szakértői számvetés (Trends Report) 2010-ben készül – záró konferencia Bécs-Budapest helyszínnel  A miniszteri konferencia értékelése: fő elemeiben teljesültek a reform célkitűzései  Az európai felsőoktatás önbizalma nőtt – a reform kifelé történő interpretálása: „regionális kezdeményezés globális relevanciával”

Beteljesülés – nyitott kérdésekkel  A teljes bevezetés még időt igényel, inkább a megkezdést lehet dokumentálni  Az Európai Képesítési Keretrendszer általános bevezetése várat magára – ez válthatná ki a kevéssé használható ECTS-t (kreditrendszert)  A foglalkoztathatóságot alig lehet értékelni, tekintettel a még kevés kimenő BSc évfolyamra  A szociális dimenzióban nincs sok előre lépés (esélyegyenlőség a nemzetközi mobilitásban, életen át tartó tanulás)

Ajánlások a következő évtizedre  A felsőoktatás továbbra is közjó, fenntartása alapvetően közösségi felelősség  Átfogó adatbázis kiépítésére van szükség a nemzetközi mobilitás értékeléséhez – ennek hiányában most nincs mód ezen alapvető cél teljesítésének elemzésére  A gazdasági világválság nem akadályozhatja meg a kormányzatokat abban, hogy Európán belül a külföldre átvihető hitelek, ösztöndíjak rendszerét fenntartsák  2020-ra a diplomázók 20%-a rendelkezzen nemzetközi tanulási tapasztalattal – a mobilitás iránya kiegyensúlyozott legyen  A hallgatói mobilitást mindhárom képzési ciklusban támogatni kell (most a rövidebb ciklusok akadályt jelentenek), de főleg a PhD képzésben  A teljes program külföldön való elvégzése legyen a fő irány

 A többszintű képzést a szakmai szervezetnek és a munkaadóknak értelmezniük kell – jelenleg a közszféra se szabályozta a foglalkoztatási feltételetek az új rendszernek megfelelően képzésben kell  Az intézményi sokféleséget pozitív adottságnak kell tekinteni, de a sokféleséget értelmezni és kezelni kell – folytatva a 2000-es évek kezdeményezéseit

A sokféleség mérése – a 2000-es évtized kezdeményezései  Hierarchikus vagy nem hierarchikus megközelítés (rangsor vagy osztályozás)  Nemzeti és nemzetközi szintű kezdeményezések  A rangsorkészítés megoldásai: főleg szakértői vélemények alapján (Times Higher Education Supplement), vagy objektív mutatók alapján (Shanghai Jiao Tong University)  Kísérletek az intézmények osztályozására (USA Cornegie Osztályozási rendszer, európai kísérlet az intézmények osztályozására: Mapping Diversity – 14 dimenzió és 30 mutató alapján)

Viták a rangsorok körül  A rangsorok hasznossága: a hallgatók és szülők tájékoztatása, információ a munkaerőpiac és a lehetséges partnerek számára, a támogatások elosztásához szempontokat ad, versenyt vált ki, amely a középszerűség hatalma (mediokrárácia) ellen hat  A rangsorkészítés módszertani szempontból vitatható elemei: leegyszerűsítő, a vizsgálati dimenziók és a mutatók kiválasztása tekintetében nincs közmegegyezés, a szakterületek közötti különbségeket nem tudják megnyugtatóan kezelni  A rangsorkészítés paradox hatásai: nem kívánt célokra való felhasználás, öncélúvá válás, túlértékelés, főleg a csúcsokra koncentrál, túl sok innovatív energiát és pénzt köt le

Viták a missziók körül  A lehetséges missziók megfogalmazása (14 misszió)  A kutató egyetem fogalmának értelmezése (Európában a bolognai reform vetette fel a kérdést – minden felsőoktatási intézmény egyetemei rangot kap – egy szektor, jelentős belső differenciákkal – kiválóság vagy kutatási teljesítmény)  Az egyéb missziók sorsa: regionális szerep, magas szintű oktatás, társadalmi felzárkóztatás, felnőttképzés, távoktatás, külföldi hallgatók képzése stb.  Eltúlzott az oktatás és a kutatás egységének hangoztatása  A világon,egy-egy országban legjobb egyetemek, vagy a világ, egy-egy ország számára legjobb egyetemek?

Egy alapkérdés újragondolása  Az általános műveltség és a szakképzés kívánatos súlya  A középiskolai oktatás szerepe a felsőoktatásra való felkészítésben Amerikában és Európában  A bolognai reform, mint elszalasztott lehetőség – a BA/BSc képzésben megnyilvánuló feloldhatatlannak látszó ellentmondások

A globális kontextus – az UNESCO és az UNESCO- CEPES 2009-es évi konferenciái A demográfiai folyamatok alapvetően hatnak a felsőoktatás pozícióira A gazdasági világválság percepciója – a felsőoktatás és kutatás támogatását semmiképpen sem szabad csökkenteni Verseny és/vagy kooperáció Akadémiai morális szolidaritás (az agyelszívás csökkentése) Emberarcú globalizáció – a felsőoktatás kulcsszerepe (a társadalmi szolidaritás és a fenntartható fejlődés elve) A világ biztonságának ügye – a felsőoktatás felelőssége

A domináns értékek változása  1960-as, 70-es évtized: demokratizálás  1980-as évtized: hatékonyság  1990-es évtized: minőség  2000-es évtized: autonómia  2010-es évtized: felelősség