Kulturális Antropológiai Fesztivál Szimbiózis Napok 2013. Dr. Boldog Zsuzsanna megelőző orvostan és népegészségtani szakorvos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
Orvosképzés Dél-Magyarországon Prof. Benedek György Dékán Általános Orvostuományi Kar Szegedi Tudományegyetem Orvosképzés Dél-Magyarországon Prof. Benedek.
Egynapos sebészetek Pest megyében
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Adómentes juttatási elemek – Vállalati öngondoskodás
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
GENETIKAI TOVÁBBKÉPZÉS GYAKORLÓ ORVOSOKNAK: GYÓGYÍTÓ HÉTKÖZNAPOK A GENETIKA EXPONENCIÁLIS FEJLŐDÉSE ALATT kötelező szintentartó OFTEX továbbképzés Pécs,
Orvosi antropológia program
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Springer Tudományos Kiadó 2002.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
Egynapos sebészet – telefoninterjú
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Konszenzus a korai agysérülés kezelésére
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
A Csurgói Egészségügyi Centrum első éve a betegellátásban
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Készítette: Nyúl Bettina
Árvácskák és Móricz Zsigmond
A betegellátás keretei és rendszere
WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT Boronyák Mária.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Fülöp Norbert Kaposvár
Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
Gyermekgyógyász és homeopata szakorvos
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
BIOLÓGIA TÁRGYA, RÉSZTUDOMÁNYAI, SZERVEZŐDÉSI SZINTEK
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Biyovis termékek a természetgyógyász szemével Molnárné HaholtZsuzsanna Természetgyógyász,fitoterapeutla,életmód tanácsadó és terapeuta,biorezonancia felhasználó.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
Integráció Kecskemét - Kiskunfélegyháza - Kalocsa
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
Mozgásszervi rehabilitáció
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Az Érd MJV Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézetének új tevékenységei a KMOP pályázat keretében.
DR. BENDE BARNA ORVOSIGAZGATÓ
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
A 2019/20-as tanév orvosképzési kurrikuluma
Előadás másolata:

Kulturális Antropológiai Fesztivál Szimbiózis Napok Dr. Boldog Zsuzsanna megelőző orvostan és népegészségtani szakorvos

 holo- görög eredetű tudományos értelemben használt szó ‑ előtag, jelentése teljes, egész  a holisztika az elemzés, rendszerértelmezés egy módszere, illetve szemléleti módja, a rendszer egy vetületének egészét vizsgálja  a teljességre, az egészre törekvő, az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is

Az elméleti, alapozó tárgyak: orvosi kémia, orvosi biológia, biofizika, anatómia, szövet- és fejlődéstan, biokémia, élettan, az ember szociális lény voltával foglalkozó tárgyak is, mint az orvosi szociológia, orvosi antropológia. A preklinikum tárgyai: kórélettan, mikrobiológia, patológia, belgyógyászati propedeutika, gyógyszertan. Klinikai tárgyak: belgyógyászat, sebészet, ortopédia, traumatológia, szülészet és nőgyógyászat, kardiológia, oxiológia, gyermekgyógyászat, szemészet, fül-orr- gégészet, bőrgyógyászat, neurológia, pszichiátria, fogászat, igazságügyi orvostan, közegészségtani ismeretek +Klinikai fakultációk

Ismeri a páciens élet- és munkakörülményeit, családi betegségeket, kórelőzményt Példa: magas vérnyomás Feladat: megelőzés, kockázat i tényezők, korai kiszűrés, felismerés Diagnosztikai protokoll komplex: vérvétel, kardiológus, szemész, egyéb szakember Terápia: életmódváltás és mellette, ha olyan állapotban van, akkor a gyógyszeres terápia a szövődmények megelőzésére

Példa: ajak- és szájpadhasadék Magyarországon 1-2 ezrelék az előfordulási valószínűsége Kezelési protokoll: hasadékos betegek kezelése multidisciplinaris team feladata. A team tagjai: gyermeksebész, fül-orr-gégész, logopédus, szájsebész, fogorvos, pszichológus, koordinátor.

Jogszabály szerint nem orvos is végezhet, külön vizsgával: - Akupresszúra - Alternatív mozgás- és masszázsterápiák - Életmód-tanácsadás és terápia - Reflexzóna terápia - Alternatív fizioterápiás módszerek - Bioenergiát alkalmazó módszerek - Fitoterápia - Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások - Kineziológiai módszerek - Szemtréning eljárások

Legyen orvosi konzílium! Az egyéb holisztikus szakmák kiragadnak egy részt az emberből ( a lelkét, az emésztését, a bőrét, egy csepp vérét) és abból megmondanak mindent! Valóban igaz, hogy két bogyó, két reflex pont, egy bizonyos folyadék, megbocsátás és meditáció önmagában nem elég meggyógyítani azt a összetett rendszert, amit embernek hívunk. Ez nemcsak az orvosokra igaz.

Az orvos, a holisztikus gyógyító, a beteg, mind emberből van. „Az onkológus mondta, hogy tilos vitamint szednem.” Érvizsgálatot végző természetgyógyász „ne egyen paradicsomot, paprikát és uborkát se” „Mi azt a diétát folytatjuk, ami szerint nem eszünk csak föld feletti növényeket, mert a talaj szennyezett.” „Igen, tudok akut vakbélgyulladást szellemi síkon gyógyítani.”

Későn megy orvoshoz, nem tartja be a tanácsokat: cigizik tovább, nem mozog, nem diétázik Betegségbe, rokkantságba menekül Más kultúrák adaptálása (reinkarnáció szorongóvá teszi, végbélrák szűrést tagadják beöntést elfogadják) Divatot követi, még ha nem is hatott nála Vidéki szép helyen visszautasítja a lelki feltöltődést Placebo és nocebo, negyedleges prevenció

2010. évi felmérés szerint az újabb, alternatív gyógymódok közül a homeopátia, akupunktúra, fitoterápia és egyéb kezelések említése mindössze néhány százalékos 5% alatti, ami arra utal, hogy társadalmunkban még mindig a hagyományos medicinában bíznak a legtöbben.

A megkérdezettek több mint egy-harmada szedett gyógyszert, vitamint, táplálékkiegészítőt orvosi javaslat nélkül a felmérést megelőző két hétben. Ezek főleg különböző eredetű fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények, melyeknek számtalan formája kapható már a gyógyszertárakon kívül is, valamint a roboráló szerek, vitaminok fogyasztása is általánosan elterjedt.

„Ez állítólag szakmai titok, én mégis elmondom önöknek: Mi orvosok semmit sem teszünk. Csupán segítjük és bátorítjuk azt az orvost, aki önökben lakik.” Albert Schhweitzer