JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

Nemzeti Biztonsági Felügyelet
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa vendégek bevonásával.
JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A spártai és az athéni állam
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Az Európai Unió intézményrendszere
Elektronikus dokumentumok
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
1 A REPÜLÉSBIZTONSÁGI HELYZET NEMZETKÖZI ÉS HAZAI ÁTTEKINTÉSE KBSZ SZAKMAI NAPOK- REPÜLÉS Budapest, november 29. Bíró Ottó Balesetvizsgáló.
A REPÜLÉSBIZTONSÁGI HELYZET HAZAI STATISZTIKAI ADATOK ALAPJÁN
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
A (nemi) erőszak kortárs sajtómegjelenítése, valós és fiktív esetekben: esettanulmány Joanna Laurens és Roman Polanski történeteiről.
Változások a szabálysértési jogban
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Bevezetés.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A háború és a modern fegyveres erő
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
Elektronikus eljárás a polgári perben
A sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modellje
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Intézkedések V. 1..
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság.
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A munkaviszony megszüntetése
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Üzemi Tanács Általános ismertető
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
II. József "A kalapos király".
IVSZ START-UP KONFERENCIA ÉS VERSENY ÁPRILIS 4. A versenyre való jelentkezés határideje: március 10..
Közúti balesetek augusztus havi alakulásának előzetes adatai Személysérüléses közúti balesetek száma:1 570 baleset (1 549 baleset) Közúti halálos.
Közúti balesetek I-VII. havi évi alakulásának előzetes adatai Személysérüléses közúti balesetek száma:8 945 baleset (8 722 baleset) Közúti halálos.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Közúti balesetek I-X. havi alakulásának előzetes adatai
A közigazgatás funkciói/feladatai
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Nagy Boldizsár közreműködésével
Internetes bűncselekmények
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Előadás másolata:

JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa

Nagy Boldizsár előadása A Z ÓRATERV március 30. A jog mibenléte Mi teszi a jogot joggá, miben különbözik a többi normatív rendszertől (erkölcs, politika, vallás), mik a jogi alapfogalmak (alany, forrás, szankció, jogszabályok lelőhelyei) Jog és erkölcs – szándéketika vagy következményetika. Kérdőív és megbeszélése Április 6. HBO- egy nagy cég belülről. Üzleti stratégia, a cégvezetés preferenciái és a művészek vágyai Április 20. Menekültjog Migráció és kényszervándorlás-történet. Milyen érvek hozhatók fel a menekültek védelme mellett. Mi „jár” a menekülteknek a nemzetközi és az európai jog alapján? A kín és a kín ábrázolása: Hotel Rwanda c film. Május 11. Bíráskodás több szinten (A cseh NOVA tv elrablása illetve Bős-Nagymaros a bíróságon) A bíráskodás jelentősége, lényege. Mi a bíró mozgástere, ha a adott a jog és a tényállás. Mi minősül bizonyítéknak? Választottbíráskodás és a 230 millió dolláros stockholmi döntés. A hágai Bíróság szerepe, működése, Bős-Nagymaros a bíróság előtt – egy résztvevő szemszögéből.

Hazai jog, nemzetközi jog Belső jog Vertikális, központosított – Jogalkotó - címzett= parlament / kormány – jogalanyok „természetes személyek”, jogi szeélyek) Parancs-engedelmesség - kikényszerítés Törvényhozó, végrehajtó, bírói Az erőszak monopóliuma Nemzetközi jog Horizontális, decentralizált – A jogalkotó és a címzett azonos (bár: kivételek): Egyetértésen (beleegyezésen) alapul Nincs formális hatalommegosztás – Bíróság (Ha joghatóságát elfogadták) – Biztonsági Tanács

Nagy Boldizsár előadása K ÉRDŐÍV – FŐ KÉRDÉSEK Mi a különbség a törvény és a rendelet között? Két zsebtolvaj a piacon egy-egy pénztárcát ellop. Az egyikben l000 forint volt, a másikban Elfogják őket. Hogyan büntetendők? /egyformán-e, stb/

Nagy Boldizsár előadása K ÉRDŐÍV – FŐ KÉRDÉSEK Valaki /pl. egy erdész/ elhatározza, hol haragosát. Milyen büntetést érdemel / büncselekményért/, ha: – Az áldozat meghal – Az áldozat súlyosan megsebesül – Az áldozatot nem találja el a golyó: – Csütörtököt mond a fegyver – Nem is volt a fegyverben golyó, mert az erdész felesége, látva, hogy férje mire készül, kivette belőle

Nagy Boldizsár előadása K ÉRDŐÍV – FŐ KÉRDÉSEK A kocsmában összekülönbözik két legény. Megegyeznek, hogy a kocsma mögött megverekszenek. Az egyik eltöri a másik kezét. Büntetendő-e? Egy - az orvostudomány jelenlegi állása mellett gyógyíthatatlan - halálos beteg arra kéri az orvost, hogy adjon be neki annyi fájdalomcsillapítót, hogy attól meghaljon. Az orvos megteszi. Büntetendő-e?

Nagy Boldizsár előadása K ÉRDŐÍV – FŐ KÉRDÉSEK Ki a családfő? Valakinek van két fia. Hagyhatja-e idegenekre a vagyonát?

KÖSZÖNÖM! NAGY BOLDIZSÁR CEU IRES Budapest, 1051 Nádor u. 9. Tel.: , Telefax: