Függvények.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
2005. október 7..
Függvények.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Másodfokú egyenlőtlenségek
Függvények A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Függvénytranszformációk
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Intervallum.
Függvénytranszformációk
Halmazok, relációk, függvények
Másodfokú egyenletek.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
A lineáris függvény NULLAHELYE
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Másodfokú egyenletek Készítette: Orémusz Angelika.
Lineáris függvények.
Változó képlethez változó kép
Exponenciális egyenletek
Koordináta-geometria
Másodfokú egyenletek.
A logaritmusfüggvény.
Másodfokú függvények.
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
A másodfokú függvények ábrázolása
Lineáris függvények ábrázolása
16. Modul Egybevágóságok.
Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
Függvények.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Geometriai transzformációk
Függvények jellemzése
A lineáris függvény NULLAHELYE GYAKORLÁS
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Az informatika logikai alapjai
Rövid összefoglaló a függvényekről
Összegek, területek, térfogatok
Elektronikus tananyag
Hozzárendelések, függvények
A középiskolai ismeretanyag áttekintésétől a differenciálszámításig
előadások, konzultációk
A derivált alkalmazása
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
Függvények aszimptotikus viselkedése: A Θ jelölés
Témazáró előkészítése
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Függvények ábrázolása és jellemzése
Integrálszámítás.
Függvények jellemzése
132. óra Néhány nemlineáris függvény és függvény transzformációk
Függvényábrázolás.
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
óra Néhány nemlineáris függvény és függvény transzformációk
g(x) = 2x2 2-szeresére nyúlik f(x) = x2 normál parabola
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
A lineáris függvény NULLAHELYE
FÜGGVÉNYEK ÉS GRAFIKONJUK
Előadás másolata:

Függvények

Függvényfogalom Adott két halmaz: H és K. Ha a H halmaz minden egyes eleméhez valamilyen egyértelműen hozzárendeljük a K halmaznak egy-egy elemét, akkor ezt a hozzárendelést függvénynek nevezzük. H halmazt a függvény értelmezési tartományának nevezzük. Értékkészlet: az összes lehetséges függvényérték halmaza. K halmaz a függvény értékkészlete vagy annál bővebb halmaz. Helyettesítési érték: f függvény x0 helyen felvett értéke. Jelölése: f(x0) Egy f: H1→K1, x→f(x) és egy g: H2→K2, x→g(x) függvényt akkor tekintünk egyenlőnek, ha értelmezési tartományuk azonos: H1=H2, és az értelmezési tartomány bármely x helyére f(x)=g(x)

Elsőfokú függvények Az f: R → R, f(x) = ax + b (a, b konstans,a ≠ 0) függvényeket elsőfokú függvényeknek Az elsőfokú függvények képe egyenes.

Másodfokú függvények Az f: R → R, f(x) = ax2 + bx + c (a, b, ckonstans,a ≠ 0) függvényeket másodfokú függvényeknek nevezzük. A másodfokú függvényeknek képe parabola

Másodfokú függvények f(x)=12(x+3)2+4 f(x)=x2 f(x)= (x+3)2

A négyzetgyök függvény Az függvényt négyzetgyök függvénynek nevezzük. A négyzetgyök függvény grafikus képe az x2 függvény I. negyedben levő grafikus képéből az x és y tengely felcserélésével adódik. (Ez az y = x egyenletű egyenesre vonatkozó tükrözést jelent.)

Elsőfokú törtfüggvények Az függvényt (ahol a, b, c, d konstans,c ≠ 0 és ad ≠ bc) elsőfokú törtfüggvénynek nevezzük. Az elsőfokú törtfüggvények képe hiperbola

Elsőfokú törtfüggvények

Elsőfokú törtfüggvények

Az abszolútérték függvény Az f: R → R, f(x) = |x| függvényt abszolútérték függvénynek nevezzük. A g(x)=x függvény képének x tengely alatti részét tükrözzük az x tengelyre. Ez a tükörkép, együtt a g függvény grafikonjának az x tengelyen levő és az x tengely feletti részével, lesz az f függvény grafikus képe.

Az abszolútérték függvény f(x) = 2|x+2|-3 f(x) = |x| f(x) = |x+2| f(x) = 2|x+2| f(x) = 2|x+2|-3

Az egészrész függvény Az x valós szám egészrésze az a legnagyobb egész szám, amely kisebb az x-nél vagy egyenlő vele. Az egészrész jelölése: [x] (olvasd: „x egészrésze”). Például: [2,1] = 2; [3,98] = 3; [ –0,2] = –1; [ –7,8] = –8; [5] = 5. A definíció alapján: x – 1 < [x] ≤ x. Az f: R → R, f(x) = [x] függvényt egészrész-függvénynek nevezzük

A törtrész függvény Az x valós szám törtrésze az x - [x] szám. A törtrész jelölése: {x} (olvasd: „x törtrésze”). Például: {2,1} = 0,1; {3,98} = 0,98; { –0,2} = 0,8; { –7,8} = 0,2; {5} = 0. A definíció alapján: 0 ≤ {x} < 1 és x = [x] + {x}. Az f: R → R, f(x) = {x} függvényt törtrész-függvénynek nevezzük

A szignumfüggvény Az függvényt szignumfüggvénynek nevezzük Grafikus képe: egy pontból és két félegyenesből áll (a félegyenesek végpontjai nem tartoznak a függvényképhez). A (0; 0) pont a grafikon egy elszigetelt (izolált) pontja.

Függvénytranszformációk A függvényérték transzformációi A változó transzformációi f(x) + c, az f függvény képe az y tengellyel párhuzamosan eltolódik |c|-vel, ha 0 < c, akkor felfelé, ha c < 0, akkor lefelé;  f(x + c), az f függvény képe az x tengellyel párhuzamosan eltolódik |c|-vel, ha 0 < c, akkor balra, ha c < 0, akkor jobbra; –f(x), az f függvény képe az   x tengelyre tükröződik; f( –x), az f függvény képe az y tengelyre tükröződik; cf(x), az f függvény képe az y tengely irányában c-szeresére megnyúlik, ha 1 < c, összenyomódik, ha 0 < c < 1. f(cx), az f függvény képe az x tengely irányában 1c -szeresére összenyomódik, ha 1 < c, megnyúlik, ha 0 < c < 1.

Függvények jellemzői Valamely f függvény zérushelyeinek nevezzük az értelmezési tartományának mindazokat az x értékeit, amelyeknél f(x) = 0. A g: R→R, g(x)=x2−2x−3 függvénynek a zérushelyei x1 = –1, x2 = 3, mert g(–1) = 0, g(3) = 0

Függvények jellemzői Ha az f függvény értelmezési tartományában egy intervallum bármely x1 < x2 értékeinél a függvényértékekre f(x1) < f(x2) áll fenn, akkor azon az intervallumon a függvény növekvő. Az f függvény a [b; c]-on monoton növő.

Függvények jellemzői Ha az f függvény értelmezési tartományában egy intervallum bármely x1 < x2 értékeinél a függvényértékekre f(x1) > f(x2) áll fenn, akkor azon az intervallumon a függvény csökkenő. Az f függvény az [a; b]-on csökken. Szokásos kifejezéssel: „az f függvény az [a; b]-on monoton csökkenő”. (Monoton = egyhangú, változatosság nélküli.)

Függvények jellemzői Egy f függvénynek minimuma van a változó x0 értékénél, ha az ott felvett f(x0) függvényértéknél kisebb értéket sehol sem vesz fel a függvény. A függvénynek az x = 1 helyen a legkisebb a függvényértéke: a függvénynek x = 1-nél minimuma van.

Függvények jellemzői Egy f függvénynek maximuma van a változó x0 értékénél, ha az ott felvett f(x0) függvényértéknél nagyobb értéket sehol sem vesz fel a függvény. Az f függvénynek x = a helyen maximuma van. x = b bizonyos környezetében a függvénynek minimuma van, az x = c bizonyos környezetében pedig maximuma. Ezt helyi minimumnak, illetve helyi maximumnak nevezzük (más helyen a helyi minimumnál kisebb függvényérték is van, és megint más helyen a helyi maximumnál nagyobb függvényérték is van).