Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, 2006. november 13. Fővárosi Közgyűlés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
különböző megjelenési formái és alkalmazási területei
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Az EMAS kiépítése az önkormányzatoknál Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ tanácsadó, Global to Local.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Felelősséggel a környezetért!
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Minőség menedzsment 6.előadás
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Strukturális és Kohéziós Alapok
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás Talajvédelem. EU szabályozás: Talajvédelem A talajjal kapcsolatos európai szabályozás aktuális elemeit találjuk a következő listán, aktív.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
TOP vas megyei aktualitásai
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Előadás másolata:

Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés Díszterme

A 6. környezetvédelmi cselekvési program felszólít hét tematikus stratégia előkészítésére –Levegőszennyezés –A tengeri környezet –Az erőforrások fenntartható használata –Hulladékmegelőzés és újrahasznosítás –Növényvédőszerek fenntartható használata –Talajvédelem –A városi környezet

A városra vonatkozó stratégia megvizsgálja a városi környezet sajátos problémáit és foglalkozik a fenntartható közlekedés- sel és építéssel továbbá az integrált környezet- védelmi vezetéssel. A stratégiák hosszútávúak lesznek, a következő két évtizedre kialakítják a közösségi és a tagállami cselekvések keretét, azaz stratégiai célkitűzéseket javasolnak és rövid- és középtávú intézkedéseket keresnek. Céljuk, hogy hozzájáruljanak az EU globális kötelezettség-vállalásainak teljesítéséhez

UNIÓS légszennyezés politikák  Légszennyezés Tematikus Stratégia (Corbet)  CAFE - Tiszta Levegőt Európának Irányelv (Krahmer)  EURO 5 - új légszennyező kibocsátási normák autókra (Groothe)  A Városi Környezet Tematikus Stratégia (Hegyi)

Városi Környezet Tematikus Stratégia Javaslatok: A 100 ezer lakosnál nagyobb európai városok számára a Fenntartható Városi Környezetvédelmi és Közlekedési Tervek elkészítése javaslat: következő 5 évben 5 %-al csökkentsék az autó- forgalmat, s ugyanennyivel növeljék a tömegközlekedés arányát

Javaslatok: FENNTARTHATÓ VÁROSI TERVEZÉS / IRÁNYÍTÁS növelni kell a zöldterületeket Barnamezős beruházások támogatása zöldmezőssel szemben támogatások kellenek a városok infrastruktúrájának, pl. a távfűtésnek, épületek felújítására az energia és víz nem kellően hatékony felhasználása nem csak a környezetet szennyezi, de jelentős pluszköltséget is jelent a lakosságnak. nyári hőhullámok ellen - a városok jó átszellőzésével Külvárosi és történelmi városrészek felújítása A városok irányításban Környezetirányítási Rendszereket kell bevezetni, (pl. az EU-s EMAS)

KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK Négyszemközti egyeztetés Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztossal a stratégia jövőjéről Honlap indul jövőre - tapasztalat cserére értékelés - a stratégiát 2010-ben vizsgálják felül. –A felülvizsgálat a hatodik környezetvédelmi cselekvési program végső értékeléséhez fog kapcsolódni Források lesznek környezetvédelmi és városi programokra városi programokra –LIFE +

Találkozunk jövőre egy élhetőbb Budapesten