A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Mire lehet/ne jó az iskola?
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az országos mérések megújult rendszere
Társismeret.
Angol nyelvi kompetencia
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A főnév-főnévi összetételek feldolgozásának dekompozíciós és integrációs folyamatai Ladányi Enikő Kognitív tanulmányok MA II. évfolyam.
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Az eltérő szociális dialektus szerepe a matematikatanulás eredményességében Munkácsy Katalin főiskolai docens ELTE TTK katalin.munkacsy (a) gmail.com.
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Borbély Tibor Bors- Pecze Mariann
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Együtt egymásért és magunkért
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Az emberi tanulás.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Konfliktusfeloldó működések a lexikális előhívás során
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
Idegen nyelvek tanulása
Középpontban a fejlődés
Összehasonlító pedagógia
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Információ, adat, jel, kód
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A DIFER használata.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Gyermekvilág régen és ma
Üdvözöllek ebben a játékbam!! Ebben a játékban matematikai példák lesznek első osztályosoknak Összeadás és kivonás Kisseb nagyobb jelek.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
AZ AFÁZIÁK TIPOLÓGIAI OSZTÁLYOZÁSA
Ibotiti, avagy ki az erősebb (madagaszkári mese)
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
2015. október a osztály. TÉMANAP A TREFORTBAN Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói már harmadik éve vesznek részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
Általános iskola eredménye, értékelése
A lelkigondozott védekezései
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A nyelv és beszéd fejlődése
Készítette: Pető István Szent István Egyetem
Tóth Zoltán (DE) – Szalay Luca (ELTE)
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
Közösen a bántalmazás ellen
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
Előadás másolata:

A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola

Bevezetés A kollokációk:  „Olyan szókapcsolatok, melyeknek két vagy több szava »általában együtt fordul elő«, gyakori használatuk során állandósulnak” (Burger 1998).  Egy szemantikailag autonóm tagból és egy ahhoz affin kollokátorból áll (Hausmann 1984).

A kollokációk vizsgálatának területei  frazeológia  korpusznyelvészet  anyanyelvi kommunikáció  stilisztika  nyelvművelés  idegennyelv-oktatás (fordítás)

A kutatás célja  A kollokációk előhívása tükrözi-e a mentális lexikonban feltételezett tárolási sajátosságokat?  Vannak-e eltérések a tipikus fejlődésű és diszlexiás tanulók között?  A mondat mint kontextus hatással van-e a kollokációk feldolgozására?

Kísérleti személyek 1.  20 fő diszlexiás tanuló (17,9 év)  20 fő gimnáziumi tanuló (17,4 év)

Kísérleti személyek 2.  20 fő 8. osztályos általános iskolai tanuló  20 fő 5. osztályos általános iskolai tanuló

Anyag és módszer 1. - feleletválasztós feladatok - 20 eltérő gyakoriságú kollokáció (pl. dugába dől, betette a kiskaput, karót nyelt)  saját kidolgozású feleletválasztós (multiple choice) teszt  10 perces megoldási idő (diszlexiások és 5. osztályosok +5 perc)

Anyag és módszer 2. - magyarázatok - 20 kollokáció (pl. Isten háta mögött, vérszemet kapott, megüti a bokáját)  saját kidolgozású teszt  magnetofonra rögzített, 2:18 perces, felolvasott mondatok (női beszélő)  kollokációk jelentésének magyarázata  megoldási idő: 10 s szünet a mondatok között (diszl., 5. osztályos: +5 s)

Hipotézisek - feleletválasztós feladatok -  minden személy megválaszol minden kérdést  a diszlexiások és az 5. osztályosok kevesebb helyes választ adnak  mindegyik csoport jobb eredményt mutat, mint a magyarázatok esetében  a fonetikai hasonlóság mindegyik csoportnál befolyásolja az eredményeket

Hipotézisek - magyarázatok -  a diszlexiások és az 5. osztályosok kevesebb helyes választ adnak  a diszlexiások és az 5. osztályosok kevesebb kérdésre adnak választ  a gimnazisták adják a legtöbb helyes választ

Az eredményeket befolyásoló tényezők  a nyelvi zavar ténye  életkor  a szavak fonetikai hasonlósága  a szavak jelentésének ismerete  a kontextus

Átlageredmények - feleletválasztós feladatok -

Átlageredmények - magyarázatok -

Átlageredmények (pontszám)

A hibátlan teljesítményt elérők száma az összes csoport esetén (fő)

A leggyakoribb hibás válaszok eredete

Hibatípusok  fonetikai hasonlóság összeszűri a levet ~ összeveszik valakivel hegyezi a fülét ~ hallójáratot tisztít  szemantikai hasonlóság felkopik az álla ~ leesik az álla karót nyelt ~ egyest kapott az iskolában

A hibátlanul aktivált kollokációk - feleletválasztós feladatok -

Az 50% alatt aktivált kollokációk - feleletválasztós feladatok - 5. osztályosok  csütörtököt mond  karót nyelt

A hibátlanul aktivált kollokációk - magyarázatok - 8. osztályosok  falra mászik

Az 50% alatt aktivált kollokációk - magyarázatok -

5. osztályosok  nem sok vizet zavar  csapja a szelet valakinek  tőrbe csalta  bekötik a fejét  kötélnek állt  forr a vére

Következtetések  a kontextus nem minden esetben segítette elő a kollokációk megértését  „értem, de nem tudom megfogalmazni”  rossz rögzülés  fejlődés: év között (14-18 év között nincs!)  a diszlexiások eredményeinek okai

A kollokációk megértési nehézségének okai  észlelési zavar  lexikális bizonytalanság vagy hiány  morfológiai bizonytalanság  szintaktikai bizonytalanság  tárolási probléma a mentális lexikonban  asszociációs zavar  feldolgozási lassúság

A magyarázatok magyarázata „ízelítő” 1.  Isten háta mögött ~ vidéken  kötélnek áll ~ fűzni kellett  vérszemet kapott ~ betegség  számot vetett az életével ~ öngyilkos lett  „Ha valakinek a körmére ég a munka, lassan dolgozik.”

A magyarázatok magyarázata „ízelítő” 2.  végleg betette a kiskaput ~ full off  öngólt rúgott saját magának ~ leoltotta magát  kenyértörésre kerül sor ~ összekötjük a bajszunkat; el kell válniuk (nem házastársi értelemben)  forr a vére ~ fiatalosan aktív; szexuálisan még használható; a falu bikája

Köszönöm a figyelmet!