Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Advertisements

A gyermekek nyelvelsajátítása
Óvoda.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
A mondat.
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Képességszintek.
Értékelés a pedagógiában
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Szó, szókészlet, szókincs
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Hogyan tanítsuk meg a számítógépet magyarul? Számítógép és nyelv Varasdi Károly MTA Nyelvtudományi Intézet
A szöveg lekérdezése A NooJ rendszer alapjai
Statisztika.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
A szövegértési feladatok összeállítása
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei

Korai tehetségnevelés
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A DIFER használata.
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
A „diszes” problémák korai jelei
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Integráció és inklúzió
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
4.osztály Elemzés az elsajátítási szintek összehasonlításával 4.osztály Elemzés az elsajátítási szintek összehasonlításával
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
3 éves gyermekek szűrése, ellátása
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
BEA, GABI, Tini bea Bencsik-Marton Melánia
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
A nyelv és beszéd fejlődése
A leíró statisztikák alapelemei
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata Neuberger Tilda ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola

Az anyanyelv-elsajátítás A gyermek szókincse az észlelés–megértés működése során kezd kialakulni, időben megelőzve a produkciót. Kritikus periódus: 6-7 éves kor, „első biológiai sorompó” Az iskolába lépés előtt álló óvodások szókincsének vizsgálata pedagógiai szempontból is fontos (  nyelvi hátrány).

A spontán beszéd néhány jellemzője 6-7 éves korban A gyermek képes bonyolult tartalmak, összefüggések kifejezésére a megfelelő nyelvi szerkezetekkel. Valamennyi szófaj és alaktani jelenség megjelenik. A szókincs aktív része folyamatosan gazdagodik. Megjelennek a hezitálások. A beszédtempó lényegesen lassúbb, mint néhány évvel idősebb társaiknál. A lányok általában szívesebben beszélnek.

A mentális lexikon „Agyi szótár” Területei: aktív, passzív, aktivált A szóasszociációk: Szabad szóasszociáció Mentális szavak AKTÍV PASSZÍV AKTIVÁLT

Kérdés A szabad szóaktiválások és a beszédszándéknak megfelelő szóelőhívások milyen működésekre utalnak a mentális lexikonban? Hipotézis A gyermekek szóaktivációs stratégiái különbözők az adott funkciótól függően, de a szóasszociációs eredményeik és a spontán beszédbeli teljesítményük között összefüggéseket találhatunk.

Kísérleti személyek, anyag és módszer 10 óvodás gyermek: 6-7 éves 5 fiú, 5 lány Szabad szóasszociáció: Mennyiségi és minőségi elemzés Spontán beszéd: Az aktivált szavak mennyiségi és minőségi elemzése A közlésegységek fejlődési mutatójának meghatározása Type-token elemzés

Leíró statisztikai eredmények Teljes korpusz (10 gyermek): Szóasszociáció: 309 db szó, 19 perc Spontán beszéd: 3490 db szó, 46 perc Szavak száma (db) Beszédidő (perc) Beszédtempó (szó/perc) Szóassz. Spontán ÁTLAG 31 349 1,9 4,6 17 73 MIN. 12 93 0,4 2,2 9 41 MAX. 58 608 2,8 7 28 97

Összefüggés a spontán beszéd és a szóasszociáció percenkénti szószáma között

A közlésegységek fejlődési mutatója Adaptálás magyar nyelvre (Gerebenné−Gósy−Laczkó 1992): a 6 éves korban elvárható KFM-érték: 11 Az értékelés szerint a jelen kísérletben részt vevő gyermekek 70%-a jó beszélőnek számít. (2 fiú és 1 lány nem érte el a 11-es ponthatárt.) Átlagos pontszám: 13,5 Fiúk: 12,7 Lányok: 14,3

A KFM értékei egyénenként

Összefüggés a spontán beszéd percenkénti szószáma és a KFM-érték között

Az aktivált szavak szófajok szerinti megoszlása

Az átlagos szótagszám egyénenként a két feladatban

Az aktivált szavak szemantikai csoportjai

Az aktivált szavak szemantikai változatossága

Az aktivált szavak morfológiája

Az aktivált szavak gyakorisága a szóasszociációkban Leggyakoribb szavak: 1. virág 2. ajtó 3. szék Ismétlés: a gyermekek 40%-ánál fordult elő egyszeres ismétlés (2 fiúnál és 2 lánynál) keresési kudarcok jelölői a jó teljesítmény velejárói

Type-token elemzés Szógazdagság mérése: egy adott szöveg szóelőfordulásainak (token) és a szöveg megalkotására használt lexémák (type) számának az összevetése Példa: „én az óvodában legjobban az autópályával szeretek játszani” (F2) Token = 8 Type = 7 Token/type-érték: megmutatja, hogy átlagosan hányszor ismétlődik egy lexéma a szövegben, minimális értéke: 1

Összefüggés a token/type-érték és a KFM-érték között

Következtetések Az aktivált szavak minőségi sajátosságai eltérők a két szituációban (két különböző stratégia): Grammatikai jellegük (toldalékolás, szófaji kategóriák) a spontán beszédben, Szemantikai (fogalomköri) változatosságuk a szóasszociációban érvényesül jobban. Spontán beszédben a mentális lexikon aktiválása kevéssé tudatos  a gyermekek szívesebben mesélnek élményeikről szabadon.

Következtetések Közepes összefüggés van az asszociációs tesztben és a spontán beszédben mért percenkénti szószám között. A spontán beszédben mért percenkénti szavak száma szoros összefüggést mutat a KFM-értékkel. Minél több szót képes aktiválni egy gyermek, annál összetettebb a beszéde, és fordítva: a grammatikailag összetettebb formák több szó aktiválását igénylik.

Következtetések A gyermekek spontán beszédének morfológiai és szintaktikai komplexitása összefügg azzal, hogy beszédükben mennyi az ismételt lexémák aránya. Minél nagyobb a típusonkénti előfordulás, annál magasabb a KFM-érték, vagyis: minél bonyolultabb formákkal fejezi ki magát a gyermek, annál többször fordul(hat) elő ugyanaz a lexéma a beszédében.

Kitekintés Pedagógiai tapasztalat: ha egy gyermek keveset beszél, s közlései néhány szóból álló, egyszerű szerkezetek, akkor a mentális lexikon bővülésének lehetőségei korlátozottak, a tanulás folyamata valószínűleg nehezített Kudarcok az iskolában

Köszönöm a figyelmet!