Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Vállalati pályázatok uniós forrásból
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Innovatív Magyarország
Autóipar Magyarországon – 2007.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program első prioritása: K+F és innováció Szilágyi László GKM Vállalkozás Finanszírozási Főosztály
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
JEREMIE program tervezése a as programozási időszakra
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Így fejlesztünk mi- innovatív technológiafejlesztés a gyakorlatban Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok András Lászlóné, igazgató Győr, szeptember 26.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Innovatív Magyarország
Kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Miniszterelnöki Hivatal Dr. Molnár Károly, miniszter Innovatív Magyarország K+F és az innováció helyzete.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei dr. Szabados Zsuzsa K+F+I projektmenedzser, GOP IH Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
K+F+I tevékenységek támogatása, befektetés-ösztönzés az innováció területén Szilágyi László Szolnok, október 6.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Miniszterelnöki Hivatal Dr. Molnár Károly, miniszter Innovatív Magyarország A K+F+I tevékenység ösztönzése.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes február 07.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
A magyarországi K+F politika
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Előadás másolata:

Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár Mire lesz forrás 2010-ben? stratégiai célok és a pályázati források rendszere Innovációval a versenyelőnyért, Napi Gazdaság fórum Budapest, 2009.11.26. Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár

A K+F ráfordítások megoszlása források szerint (a GDP %-ában) A tavalyi év második felében kibontakozó gazdasági visszaesés ellenére 2008-ban összességében javuló tendenciák jellemezték a kutatás-fejlesztés területét. A KSH napokban közzétett adatai szerint a kutatás-fejlesztési ráfordítások értéke tavaly nőtt, és újra elérte a GDP 1%-át, elsősorban a vállalkozások növekvő aktivitásának köszönhetően, akik – közelítve a kitűzött lisszaboni célokhoz – 2008-ban már többet költöttek kutatás-fejlesztésre, mint az állami költségvetés. Forrás: KSH

A K+F ráfordítások megoszlása források szerint (millió Ft) A középtávú innovációs stratégia alapján kialakított kormányzati ösztönző politikának is köszönhetően a kutatás-fejlesztési ráfordítások tavaly nemzetgazdasági szinten 266,4 milliárd Ft-ot értek el, ami 8,4%-os (mintegy 20,7 milliárd Ft-os) növekedést jelent 2007-hez képest. A nagyarányú növekedésnek köszönhetően a K+F ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya is nőtt, és elérte az 1%-ot, amire az elmúlt 15 évben mindössze háromszor, 1993-ban, 2002-ben és 2006-ban volt példa. Minden szektorban növekedtek a K+F-ráfordítások, de a legnagyobb mértékben (13,2%-kal) a vállalkozásoknál. Ennek köszönhetően 2008-ban a vállalkozások finanszírozták a kutatási-fejlesztési tevékenység legnagyobb részét (48,3%-át), átvéve a központi költségvetés eddigi vezető szerepét. A válallkozások arányának növekedése a K+F-ráfordításokon belül megfelel a lisszaboni célkitűzéseknek. Forrás: KSH

Innovatív vállalkozások aránya Forrás: Innobarometer 2009

A cégek reakciója a pénzügyi és gazdasági világválságra Forrás: Innobarometer 2009

A cégek által vélt lehetőségek az innováció erősítésére Forrás: Innobarometer 2009

Átfogó válságkezelés Költségvetési, pénzügyi egyensúly megteremtése Gazdasági, társadalmi stabilizáció A gazdaság növekedési pályára állítása

A válság leküzdése a K+F+I területén - hármas feladat A K+F+I szakterület válság-jelenségeinek megelőzése, kezelése A K+F+I támogatási programok hatékony működtetése, normatív finanszírozás Innovációbarát gazdasági környezet A szakterület hozzájárulása a nemzetgazdasági válságkezeléshez Magas képzettségű munkaerő védelme (KTIA pályázat) A pályázati kifizetések gyorsaságának, hatékonyságának fokozása, dereguláció A szakterület hozzájárulása a válságot követő időszak versenyképességének magalapozásához Tudás- és innovációs bázis erősítése (Kutatóegyetem Program, Pólus program – GOP 1.2.2., Technológiai inkubátor Program) Infrastruktúra fejlesztés (ELI, NEKIFUT, Felsőoktatási kutatási infrastruktúra – TIOP 1.3.1.) Vállalati innovációs tevékenység erősítése (Ötlettől a megvalósulásig, Vállalati innovációs program – GOP 1.3.1-2., GOP 2.1.1., Klaszter program – GOP 1.2.1., Inkubátor program, JEREMIE Program – GOP 4., Beszállítói program GOP 1.3.3.) Kutatások támogatása (Nemzeti Technológiai Program, Vállalati kutatások – GOP 1.1.1.) Regionális innováció erősítése (Baross Program, Innocsekk Plusz, ROP-ok, RIÜ-k)

Stratégiai prioritások változatlanok TTI stratégia 2007-2013 (2007. márc.) TTI stratégia intézkedési terve 2007-2010 (2007. aug.) TTI stratégia intézkedési terve 2009-2010 (2009. márc.) Célok: Erősödjön a vállalatok kutatási-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenysége. Épüljenek ki nemzetközileg versenyképes tudományos és innovációs kapacitások, központok. Erősödjön a társadalmi versenyképességet megalapozó tudás. Erősödjön a régiók K+F+I kapacitása.

Kiemelt ágazatok Járműipar Gyógyszeripar, biotechnológia Infokommunikációs technológiák Logisztika (+ mezőgazdaság, környezeti technológiák) A K+F és innováció szempontjából kiemelkedő területek.

Kiemelt feladataink Szemlélet- és kultúraváltás Hatékony, koordinált irányítás működtetése Hatékony támogatási rendszer megteremtése Vállalkozások innovativitásának erősítése, szellemi alkotások eredményes hasznosítása, védelme A K+F+I terület széleskörű társadalmi elismertségének növelése Nemzetközi kapcsolatok erősítése

Szemlélet- és kultúraváltás A válság hosszú távú kezeléséhez szemlélet- és kultúraváltás kell az innovációs szereplők részéről: Az együttműködés kultúrája, A verseny kultúrája, A hatékonyság kultúrája, A szellemi termékek védelmének kultúrája. (ötlettől a piacig)

2009-2010-ben rendelkezésre álló pályázati források: Több K+F+I forrás Éves szinten 250-280 milliárd Ft-ot fordítunk K+F+I célokra (KSH bevallási adatok alapján, 2008. évben 266 Mrd Ft; GDP 1%) 2009-2010-ben rendelkezésre álló pályázati források: ~ 170/180 Mrd Ft évente, ebből a cégeknek 85 Mrd Ft jut évente Hazai: KTI Alap ~ 30-60 Mrd Ft évente OTKA ~ 5 Mrd Ft évente Strukturális alap, EU társfinanszírozott: ÚMFT (GOP, TIOP, TÁMOP, Egyéb OP-k KFI prioritásai) ~ 100-140 Mrd Ft évente Egyéb – (svájci h., norvég a., ETE) ~ 5-8 Mrd Ft évente EU-s: FP7, CIP ~ 22-28 Mrd Ft évente A vállalkozásoknak átlagosan 50%-os önrészt kell biztosítani a támogatásokhoz. FORRÁSKOORDINÁCIÓ 13

Teljes pályázati portfolió GOP (Gazdaságfejlesztési OP ) I. prioritás TIOP (Társadalmi Infrastruktúra OP) - 1.3.1. konstrukció TÁMOP (Társadalmi Megújulás OP) - felsőoktatási K+F KTIA (Kutatási és Technológiai Innovációs Alap)‏ OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) ETE (Európai Területi Együttműködés)‏ FP7 (Európai Unió 7. K+F keretprogram 2007-2013)‏ CIP (EU Versenyképességi és Innov. Keretpr. 2007-2013)‏ CH 7. (Svájci-Magyar Együttműködési Program (Svájci Hozzájárulás) - 7. prioritás 2009-2010-ben: 80 db pályázati konstrukció, közel 350 Mrd Ft értékben

Mire lesz forrás 2010-ben? AZ ÁT MÓDOSÍTÁSOK MÉG FOLYAMATBAN VANNAK TERVEZET, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

K+F támogatások az innovációs értéklánc mentén Alapkutatás / Akadémiai jellegű tudományos tevékenység Alkalmazott kutatás, technológiafejlesztés Vállalati-szervezeti- társadalmi innováció, termelés, értékesítés Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Gazdaságfejlesztési Operatív Program Hazai forrás Társfinanszírozott uniós forrás Folyamatos koordináció van a forrásgazdák között, hogy ne legyenek az értéklánc finanszírozásában rések és átfedések

NYITOTT GOP pályázatok Konstrukció száma Elnevezése Keret (Mrd Ft) Beadási határidő GOP-1.1.1. KMOP-1.1.1. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása GOP: 12 KMOP: 2,79 2010.01.04 GOP-1.1.2. KMOP-1.1.2. Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése, megerősítése GOP: 1,98 KMOP: 1,27 2010.07.05 GOP-1.2.1. KMOP- 1.1.3/A Innovációs klaszeterek támogatása GOP:12,5 KMOP : 4,067 2010.08.30 GOP-1.2.2. Innovációs és technológiai parkok támogatása GOP: 8,9 2010.12.10 GOP-1.3.1/A KMOP-1.1.4. Vállalati innováció támogatása GOP: 8 KMOP: 3,63 2010.02.15 GOP-1.3.1/B KMOP-1.1.4/C Innovációs klasztertagok vállalti innovációjának támogatása GOP: 2 KMOP: 1,4 2010.08.31 GOP-1.3.2 KMOP-1.1.5. Vállalati K+F kapacitás fejlesztése GOP:5 KMOP: 1,36 GOP-1.3.3. Vállalkozások beszállítói és technológiai innovációs együttműködésének fejlesztése GOP: 2 2010.02.05 Összesen: 66,897 Mrd Ft

2009-ben még megjelenő pályázatok a KTI Alapból Nemzeti Technológia Program (9 Mrd) december közepe Technológiai Inkubátor Program (1,6 Mrd)

pénzügyi mutatók finomítása támogatható tevékenységek körének növelése Abszorpciónövelés pénzügyi mutatók finomítása támogatható tevékenységek körének növelése automatikus/gyorsított konstrukció támogatási intenzitásra vonatkozó korlátok feloldása

Átláthatóság, elérhetőség javítása DEREGULÁCIÓ A deregulációs folyamat célja a pályázatok átfutásának gyorsítása és az adminisztratív terhek csökkentése. Néhány konkrét elvárt eredmény: - Egységes tartalmú pályázati útmutatók alkalmazása - Írásbeli nyilatkozatok egységesítése - Eljárási határidők rögzítése - Írásbeli panasz lehetőségének megteremtése - Szerződés kötelező elemeinek egységesítése - Késedelmes teljesítésének szankcionálása - Tárgyalásos bíráltatás bevezetése

Köszönöm a figyelmet!