HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP 3.1.4 nyitókonferencia EGER, 2009. szeptember 3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Advertisements

Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Tehetségsegítő Tanács június 04.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Tehetségpont létrehozása
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Jó gyakorlatok gyűjtése és megosztása az Educatio munkájában
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
A kompetencia alapú oktatás elterjedése a „suliNova program” alapján
Hipermédia tanulási források az interneten
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
A szaktanácsadó segítő szerepe
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Fenntartható fejlődés és a „való világ” – Lehetséges-e az össze- kapcsolódás? Setényi János Budapest, 2005.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Önfejlesztés és horizontális tanulás
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.

Amiről szó lesz… Egy kis „hálózatelmélet” arról, hogy miért léteznek hálózatok, amióta ember él a Földön. Egy izgalmas külföldi példa a tanuló hálózatok működéséről. A hazai tapasztalatok…

Miről beszélünk? A hálózat egy azonos értékű elemekből álló rendszer, amelyben az elemek különböző módon kapcsolatban állnak egymással. Az elemek lehetnek pontok, emberek, városok, sejtek, számítógépek, honlapok, üzletek, iskolák…

Mi é rt szeretj ü k a h á l ó zatokat? Mert skálafüggetlenek, kisvilágok, egymásba ágyazottak, gyengén kapcsoltak

Skálafüggetlenek: Annak a valószínűsége, hogy valamely elemnek egy nagyságrenddel több szomszédja legyen, egy nagyságrenddel kisebb. A skálafüggetlenség kiszámíthatóvá teszi a kiszámíthatatlant, szépséget és izgalmat hoz az életünkbe

Kisvilágok: A kisvilágság segít megőrizni a biztonságérzetünket az elidegenedett világban.

Egymásba ágyazottak: Az egymásba ágyazottság segít megérteni a világot magunk körül.

Gyengén kapcsoltak:. A gyenge kapcsolatok a hálózat két, egymástól távoli pontját kötik össze. Gyakran változnak. A gyenge kapcsolatok stabilizálják a hálózatokat.

Ki tanul a tanuló hálózatban? Az egyén: diák, tanár, szülő – konstruktivista tanuláselmélet A szervezet – Senge öt alapelve:  Közös jövőkép  Személyes kontroll  Közös tanulás  Gondolati sémák  Rendszergondolkodás A hálózat, mint tanuló szervezet Cél: minden egyes diák tanulási képességeinek és teljesítményének a fejlődése

Egy angol példa: „Networked Learning Communities” Az elmúlt évek legnagyobb szabású programja a tanuló hálózatok témájában. Irányítója: NCSL között 134 együttműködő iskolahálózat szakember diák minden szereplő számára (diák  igazgató) hasznos eredmények

Tanulságok: a tanuló hálózatok jellemzői Szándék és tartalom Szándék és tartalom – „fegyelmezett innováció” Kapcsolatok – közös tanulás  szakmai kultúra; társadalmi tőke Együttműködés – tapasztalatcsere az eredményesebb munka érdekében. Vizsgálódás – információgyűjtés, reflektivitás  eredményesebb gyakorlat Irányítás – jövőképfejlesztés, támogatás, információterjesztés, a diákok teljesítményének növelése érdekében Elszámoltathatóság –akkor valósul meg, ha a dolgozók megfelelő tudással, képességekkel és értékelési rendszerrel úgy irányítják a változásokat, hogy javuljanak a tanulók teljesítményei. Teljesítménybővítés és támogatás – a teljesítménybővítés és az iskolafejlesztés tervezett stratégiái iskolán belül és intézmények között. A támogató stratégiák túlsúlya a biztos jövő érdekében.

Hazai példák Comenius 2000 OOIH Ökoiskola IPR TIOK TÁMOP A hálózati tanulás a horizontális tanulás egyik legeredményesebb formája. De a hálózatok fenntartása és működtetése energiát igényel! ? Szándék és tartalom ? Kapcsolatok ? Együttműködés ? Vizsgálódás – ? Irányítás ? Elszámoltathatóság ? Teljesítménybővítés és támogatás

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS EREDMÉNYES TANULÁST KÍVÁNOK!