Előzmények: 2006-ban megalakult a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a 1043/2006.(IV.19.) kormányhatározattal támogatott Nemzeti Tehetségsegítő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TÁMOP Iskolai tehetséggondozás és a TÁMOP
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Tehetségpont létrehozása
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Gábor Dénes Tehetségpont
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Tehetségsegítés Nemzeti Programjának megvalósításához?
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
Tehetségsegítő Tanács
Az ÚMVP intézményrendszere
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Komplexen funkcionáló megyei tehetségpont
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tehetségpontok hálózatának kiépítése
A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSOK FELADATAI, LEHETŐSÉGEI
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szerepe Projektnyitó konferencia TÁMOP-3.4.4/B-08/ Miskolc,
 Alakuló ülés időpontja: február 16.  Dokumentumok benyújtása: március 03.  Bejegyzés: április 28.  Nyilvántartási szám: TT 700.
TÁMOP-3.4.4/B-08/1  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében regionális tehetségsegítő hálózat, a tehetségsegítés terén szakmai együttműködési rendszer kialakítása.
 Tehetségsegítő Tanács:  A Tehetségsegítő Tanács helyi vagy térségi kezdeményezésre létrejött szerveződés, amely a tehetségek felkutatását, fejlesztését.
EGYHÁZI ISKOLÁK TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSA
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Integrált közösségi szolgáltató terek
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
A Kreatív-Hálózat projekt bemutatása Dr. Mező Ferenc szakmai vezető TÁMOP /
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
TEHETSÉGPONTOK HÁLÓZATA SZÉKELYFÖLDÖN Székelyföldi Tehetségnap Szeptember 27., Marosvásárhely 1.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Együtt a tehetségekért a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézményben” TÁMOP-3.4.4/B/08/ Projektindító rendezvény Készítette: Vizváriné.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
ADNI ÉS KAPNI A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSOK MŰKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAI Kormos Dénes Kárpát – medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának elnöke CSÍKSZEREDA.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő 2017-es beszámolója
Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács
Előadás másolata:

Előzmények: 2006-ban megalakult a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a 1043/2006.(IV.19.) kormányhatározattal támogatott Nemzeti Tehetségsegítő Tanács ban a z Országgyűlés határozatot hozott a Nemzeti Tehetség Program elfogadásáról, a Nemzeti Tehetség Program finanszírozásának elveiről, valamint a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum létrehozásának és működésének elveiről. (126/2008.(XII.4) OGY határozat) 2009-ben a Kormány kormányhatározata tartalmazza a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának évi cselekvési programját, míg a 152/2009.(VII.23.) kormányrendelet a finanszírozás feltételeit szabályozza. A Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program kiemelt projektként járul hozzá az országos tehetségsegítő hálózat kialakításához.

A Nemzeti Tehetség Program célrendszere: Stratégiai célkitűzés:  A tehetséges fiatalok képességeinek kibontakozása és társadalmi hasznosulása. Átfogó célkitűzések:  A tehetséges fiatalok megtalálása.  A tehetséges fiatalok folyamatos segítése.  A tehetség hasznosulása. Specifikus célkitűzések:  Tehetségsegítő hagyományok, integrált programok létrehozása.  Esélyegyenlőség biztosítása  Társadalmi felelősség, nagyobb megbecsülés kilakítása.  Tehetségbarát társadalom kialakulása.

Tehetségsegítő Tanácsok fogalma A Tehetségsegítő Tanács olyan helyi, vagy térségi kezdeményezésre létrejött szerveződés, amely a lehető legszélesebb szakmai és társadalmi összefogással segíti:  a tehetségek felkutatását, fejlesztését,  a tehetségesek produktumainak hasznosulását,  és a szükséges erőforrások bővítésének lehetőségeit. Tevékenységével hozzájárul a tehetségbarát társadalom kialakításához.

A Tehetségsegítő Tanácsok feladata: Intézményi, helyi, térségi, megyei vagy regionális szinten összefogják az adott terület tehetségsegítő kezdeményezéseit. Egyeztető, döntéshozó, véleményformáló fórumként kialakítják az adott területen folyó tehetségsegítő tevékenységek optimális együttműködését. Széleskörű szakmai partneri kapcsolatokat építenek a tehetségsegítésben résztvevők, az állami és civil szféra között, bevonják a gazdasági élet szereplőit. Folyamatosan bővítik azt a hálózatot, amely közvetlen és közvetett segítséget nyújt a tehetségfejlesztő programok bővítéséhez és fenntarthatóságához, a tehetségegesek produktumainak hasznosulásához.

A Tehetségsegítő Tanács funkciói: Szakmai funkció:  Tájékozódás a tehetségprogramok szakmai munkájáról és az esetleges segítség nyújtás szükségességéről.  Részvétel a tehetségnapok szervezésében. Társadalompolitikai funkció:  A tehetségsegítő programok esélyegyenlőséget biztosító programjainak támogatása, széleskörű társadalmi összefogást jelentő közéleti aktivizálás elősegítése. Gazdasági funkció:  A tehetséges fiatalok érdeklődési körének, produktumainak, ötleteinek, és a gazdasági szféra igényeinek összehangolását szolgáló koordinációs tevékenység. Erőforrás-bővítő funkció:  Helyi, térségi erőforrások feltérképezése, aktivizálásuk a tehetségsegítő programok támogatásához.

Miért hasznos a tehetségsegítő tanácsok létrehozása? A tehetségsegítésben dolgozószakemberek nem maradnak magukra, kiszámíthatóbb és egyre bővülő támogatói körben dolgozhatnak. Kapcsolódnak a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program hálózatához Megnyílnak a lehetőségek a Nemzeti Tehetség Alap pályázati forrásainak elérésére. Egy-egy térségben áttekinthetőbbé válnak a tehetségsegítés különböző tartalmi és szervezeti keretei. Könnyebben megszervezhető a tehetségesek megfelelő programokba irányítása, mentorálása. Jobban megszervezhető a tehetségesek követése, kisebb az elkallódás veszélye. (pl. esetleges iskolaváltás esetén,vagy lakóhelyváltozás következtében) A tehetségesek hamarabb kerülnek kapcsolatba a gazdaság szereplőivel, nagyobb esély kínálkozik a képességük hasznosítására. Az adott térségben hozzájárulhat a tehetséges fiatalok közösségeinek megszerveződéséhez, a bekapcsolódásához a társadalmi és gazdasági folyamatokba. Új lehetőségek nyílnak meg a helyi társadalom szereplőinek együttműködésében, a tehetségbarát társadalom kialakításában. …

Tehetségsegítő Tanácsok megszervezése Megalakulásukat kezdeményezhetik:  A tehetségprogramokban résztvevő szakemberek, szervezetek részéről. Ilyenek lehetnek a tehetségpontok, tehetséggondozó műhelyekben dolgozók, vagy együttműködő mentorok.  Kezdeményezők lehetnek a programokban résztvevők, a tehetséges fiatalok önszerveződési formái.  Az önkormányzatok, az önkormányzatok különböző szintű társulásai.  Felsőoktatási intézmények.  Szakmai szolgáltató intézmények.  Civil szervezetek, egyházak és ezek különböző szintű együttműködési formái.

Tehetségsegítő Tanácsok megszervezése A tehetségsegítő tanács céljának meghatározása:  összefogják az adott terület tehetségsegítő kezdeményezéseit,  egyeztető, döntéshozó, véleményformáló fórumként kialakítsák az adott területen folyó tehetségsegítő tevékenységek optimális együttműködését. A tehetségsegítő tanács szerveződési szintjének meghatározása :  helyi,  térségi,  regionális,  országos  szakterület szerint szerveződő.

Tehetségsegítő Tanácsok megszervezése Előkészítő feladatok: Elkötelezettség kinyilvánítása a tehetségsegítés és a tehetségbarát társadalom építése érdekében. Az illetékességi terület tehetségsegítő hagyományainak és a jelenleg működő programok áttekintése. Partnerek azonosítása: „Partnereknek tekinthetők mindazok a szakemberek, szakmai szervezetek, természetes személyek, közösségek, jogi személyiséggel rendelkező és nem rendelkező civil és egyéb szervezetek, gazdasági társaságok, akik szakmailag, erkölcsileg és anyagilag, közvetlenül, vagy közvetetten támogatják a tehetségsegítés különböző formáit.”

A Tehetségsegítő Tanácsok lehetséges partnerei: A programhoz való kapcsolódás feladatát tekintve:  Szakmai  Társadalmi  Gazdasági A programhoz való kapcsolódás formáit és tartalmát tekintve a partnerek lehetnek:  Funkcionális  Potenciális  Háttér A partneri hálózatépítése folyamatos feladat, és fontos, hogy a partnerek ne formális hanem valódi részesei legyenek a folyamatoknak.

Szakmai partnerek: Részt vesznek a tehetségsegítés szakmai alapfeladataiban, illetve bekapcsolódásuk hozzájárul a tevékenységrendszer gazdagításához. Különösen fontos szerepük lehet a beválogatásban, a fejlesztésben, a tanácsadásban, a képzésben, a tehetségek produktumainak hasznosulásában, a tehetségesek közösségeinek segítésében, és a hálózatfejlesztésben. Szakmai partnerek lehetnek:  tehetségpontok, tehetséggondozó műhelyek,  közoktatási, szakképző intézmények, felsőoktatási intézmények,  nem önkormányzati fenntartású intézmények,  térségi szakmai szolgáltató központok,  szakmai civil szervezetek,  mentorok,  határon túli magyar tehetségsegítő szervezetek, más külföldi partnerek.

Társadalmi partnerek: Illetékes döntéshozók, akik szakmapolitikai-politikai megrendelést, támogatást adnak a programok elindításához:  állami szervek,  önkormányzati testületek,  szakbizottságok,  meghatározó politikai erők. Helyi társadalmi szereplők, akik megfogalmazzák igényüket a programok elindítására, illetve támogatóként állnak a már működő kezdeményezések mellé:  egyházak,  szülői szervezetek,  civil szervezetek,  közvéleményt formáló erővel bíró magán személyek.

Gazdasági partnerek: Gazdasági partnerek bekapcsolása hozzájárulhat az erőforrások bővítéséhez. A tehetséges fiatalok produktumainak hasznosulása közvetlen és közvetett formában is gazdasági előnyöket jelenthet a gazdaság szereplői számára. Gazdasági partnerek lehetnek:  kamarák  egyéni és társas vállalkozások  gazdasági társaságok és azok különböző szintű szervezetei

Funkcionális-, potenciális-, és háttér partnerek: Funkcionális:  Akik ismerik a tehetségsegítő kezdeményezéseket, konkrét szakmai, vagy társadalmi tevékenységgel, támogatási formával jelenleg is kapcsolódnak már működő, vagy kialakítás alatt lévő programokhoz. Potenciális:  Akik beazonosítása megtörtént, tájékoztatást követően, előzetesen nyilatkoztak részvételi, vagy támogatási szándékukról, de konkrét tevékenységet még nem végeznek. Háttér:  Olyan lehetséges szakmai, vagy társadalmi partnerek, akik azonosítása még nem történt meg, nem rendelkeznek információkkal a programról, de részvételük tovább erősíthetné a program szakmai lehetőségeit, erőforrásait, valamint a társadalmi beágyazottságát

A Tehetségsegítő Tanács megalakulásának dokumentumai: A Tehetségsegítő Tanács alakuló ülésére az alábbi dokumentumokat célszerű beterjeszteni: A tanács célkitűzései, szervezeti felépítése. (javaslat a téma- vagy munkacsoportokra). A partneri hálózat bemutatása. Éves munkaterv. A tanács ügyrendje. Javaslat a tanács vezetőire, és titkárára (a munkacsoportok vezetőire). Javaslat a felügyelő bizottság tagjaira

Feladatok: Javaslat készítés a megyei Tehetségsegítő Tanács célkitűzéseiről, szervezeti felépítéséről, munkatervéről. Megyei tehetségsegítő programok, tehetségpontok és tehetséggondozó műhelyek összegyűjtése, megkeresése. Tájékoztatásuk a megyei Tehetségsegítő Tanács megalakításának gondolatáról,célkitűzéseiről, szervezeti felépítéséről, az együttműködés lehetséges formáiról, támogatási, csatlakozási szándékuk kinyilvánításának lehetőségéről. Megyei Tehetségsegítő Tanács alakuló gyűlésének összehívása. Tehetségsegítő Tanács munkájának megkezdése. A potenciális társadalmi és gazdasági partnerek felkutatása, meghívása a Tehetségsegítő Tanács munkájába.

Az eredményes működés néhány elvárt mutatója: Kapcsolódik-e a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program hálózatához? Rendelkeznek-e a partnerekkel közösen kidolgozott tehetségsegítést, a tehetségesek produktumait hasznosító térségi programmal? Hány tehetségponttal, tehetséggondozó műhellyel állnak kapcsolatban? Milyen a partneri hálózatuk összetétele? Milyen arányt képviselnek a funkcionális partnerek? Milyen közvetlen és közvetett támogatási formákat működtetnek? Hány tehetséges fiatalt tudtak bevonni konkrét helyi-, vagy térségi programokba? Működik-e a tehetséges fiatalok valamilyen közössége, ami a tanácsban is képviselettel rendelkezik? Részt vesz-e a tanács Tehetségnap szervezésében? Van-e kapcsolat más Tehetségsegítő tanácsokkal? Vannak-e saját kezelésű tehetségalapjuk? Mérhetően bővül-e a támogatók köre? A működési mutatók tartalma és minősége idővel fokozatosan változik, gazdagodik.