A dohányzás népegészségügyi hatása, fül-orr-gégészeti vonatkozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nikotin Függőség!!.
Advertisements

Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
A dohányzás.
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Központi Statisztikai Hivatal
Dohányzás.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
2014. JANUÁR 31.- ORSZÁGOS DOHÁNYZÁSELLENES NAP
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA
DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG?
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Leszokás a dohányzásról
Szenvedélyek fogságában - a drogok
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Leszokás a dohányzásról
Készítette: Sági Richárd 10.A
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
dr. Szalai Zsuzsanna szakmacsoportvezető főorvos
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A daganatos betegségek epidemiológiája
Életbiztosítási Program
A légzés szervrendszere
Halandóság és betegségteher idős korban
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Segítség dohányzásról való leszokáshoz Nógrádgárdony Készítette: Hang András pszichológus
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A évi demográfiai adatok értékelése
A DOHÁNYZÁS.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Rezgés elleni védelem.
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Az alapellátás feladatai és lehetőségei a dohányzás prevenciójában
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A cukorbetegség.
Készítette: A No cigi csapata
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
Káros szenvedélyek.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek Dohányzás.
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Dohányzás.
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

A dohányzás népegészségügyi hatása, fül-orr-gégészeti vonatkozása Császár Júlia dr; Jakab György dr Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa, Fül-Orr-Gégészeti Osztály

DOHÁNYZÁS ALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON A lakosság 33%-a dohányzik napi rendszerességgel A férfiak 41%-a, a nők 26%-a rendszeres dohányos A 2003-ban Magyarországon a 13-16 évesek harmada dohányzik rendszeresen

ORSZÁGOS PREVALENCIA

A dohányzás helyzete Magyarországon 2004-ben 1. A dohányosok aránya enyhén csökkent A csökkenés legnagyobb része Budapestre koncentrálódik 2. Csökkent az erős dohányosok aránya A dohányosok között növekedett a napi 20 szálnál kevesebbet füstölők aránya 3. Megnőtt a dohányzást a gyerekkorban elkezdők aránya a férfiak 35 és a nők 27 százaléka tizenhat éves kora előtt elkezdett dohányozni 4. A dohányosok több mint 60 százaléka tervezi a leszokást

A dohányzás gazdasági vonatkozásai (kiadások -- bevételek) A dohányzók kiadásai A naponta 20 cigarettát elszívó dohányzó (cigaretta-mennyiség ára 300-600 Ft körüli) 109.500, illetve 219.000 Ft összeget költ évente e „káros” termék megvásárlására. A cigaretta jövedéki adója Magyarországon 2006. januárjában az eladási ár 58,2 százaléka A dohánytermékek adójából eredő költségvetési, államháztartási bevételek becsült összértéke: 244 milliárd Ft (2004).  A dohányzás  okozta  közvetlen  (betegség miatt kiesett jövedelem, a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kezelésével kapcsolatos kiadások, a szakorvosi, családorvosi ellátás költségei, táppénz, gyógyszertámogatás, az idő előtti rokkantság miatti  költségveszteségek, a SZJA bevétel kiesés, hálapénz, tűzkár) és a  közvetett (korai halálozás miatti meg nem termelt jövedelem) károk költségei, a „kiadások” összértéke mintegy évi 343-358 milliárd Ft (2004). KÖVETKEZTETÉS: A DOHÁNYZÁS OKOZTA NEMZETGAZDASÁGI VESZTESÉGEK, TÁRSADALMI KÖLTSÉGEK ÖSSZEGE ÉVI 100 MILLIÁRD FT-RA BECSÜLHETŐ!

Az első 3 dohányzással összefüggő halálok Rák Tüdő (#1) Leukémia (AML, ALL, CLL) Szájüregi/garat Gége Nyelőcső Gyomor Hasnyálmirigy Vese Húgyhólyag Méhnyak Légzőszervi COPD (#3) Pneumonia Rossz asztmakontroll Cardiovascularis Ischaemiás szívbetegség (#2) Stroke – Vascularis dementia Perifériás érbetegség Hasi aorta aneurysma Reprodukció Alacsony születési súly Terhességi komplikációk Csökkent termékenység Hirtelen csecsemőhalál Egyéb Nemkívánatos sebészeti következmények/sebgyógyulás Csípőtáji törések Csontritkulás Cataracta Peptikus fekélybetegség

Oropharyngealis carcinomák és a dohányzás Dohányzás, szinergizmusban az alkohollal és a hiányos étrenddel fej-nyaki daganatok 90 %-ért felelős oropharyngealis rák halálozási aránya 1990-1994 16/100.000 2000-2004 35/100.000 Szájüregi rák kialakulásának helyét meghatározza a dohány fogyasztási formája: 1.cigaretta füst: lágyszájpad 2.füstmentes dohány: nyálban gyűlik fel, elfolyási területen: szájfenék, nyelv ventralis és lateralis részén 3. alkohollal együtt a nyálkahártya permeabilitásának fokozása: szájfenék 4.fordított dohányosok: kemény szájpadon hyperkeratotikus elváltozást okozva gyakoribbá teszik ott a rák kialakulását 5.pipázás: szájüreg elülső része, ajak

A dohányzás bizonyítottan karcinogén anyagai Aromás szénhidrogének Benzén Monociklikus Benz (a) antracén Diciklikus és policiklikus Benzo (b) fluorantén Benzo (j) fluorantén Benzo (k) fluorantén Benzo (a) pirén Dibenzo (a,h) antracén Dibenzo (a,e) pirén Dibenzo (a,h) pirén Dibenzo (a,i) pirén Dibenzo (a,l) pirén Ideno (1,2,3-c,d) pirén 5-metilkrizén Aldehidek Acetaldehid Formaldehid Nitrogénvegyületek (4-metilnitrózamino)-1-(3-piridil)-1-butanon (MNK) N-nitrozovegyületek N-nitrozodimetilamin (NDMA) N-nitrozodietilamin N-nitrozo-N-metiletilamin (NEMA) N-nitrozonornikotin (NNN) N-nitrozopirrolidin (NPYR) N-nitrozopiperidin N-nitrozo-n-butilamin N-nitrozodi-n-propilamin policiklikus azarének Dibenzo (a,h) acridin Dibenzo (a j) acridin vegyes nitrogénvegyületek 4-aminobifenil orto-anizidin 1,1-dimetilhidrazin 2-naftilamin 2-nitropropán uretán

A dohányzás okozta halálozás Magyarországon Magyarországon 2000-ben 134.700 halálesetből 28.600 – azaz minden ötödik haláleset – közvetlenül a dohányzásnak volt tulajdonítható Naponta 77 ember halálát, 19 percenként halált okoz A dohányzással összefüggő többlet halálozásból 17.800 (64%) a 35-69 éves korban fordult elő A dohányzók egyharmada a dohányzása következtében hal meg, 1:3 az esélye annak, hogy dohányzása megöli a szenvedély rabját

Betegségek dohányzással összefüggő kockázata Relatív gyakoriság Gégerák 24x Tüdőrák 15x COPD 12x ISZB 1.6x Stroke 1.3x

A dohányzás abbahagyását követő időszak egészségügyi előnyei A szív- és érrendszeri betegségek kockázata hasonló azokéhoz, akik sohasem dohányoztak A tüdőrák kockázata 30-50%-a a továbbra is dohányzókénak 5-15 évvel az utolsó cigaretta után a stroke kockázata a sohasem dohányzott emberek szintjére csökken vissza Cardiovascularis betegségek többlet kockázata 50%-kal csökken a leszokást követően 6 hónap 1 év 5 év 10 év 15 év A tüdőfunkció javulni kezd: csökken a köhögés, a szinuszok vérbősége, a fáradtság és a légszomj Kozmetikai előnyök 2 hét 3 hónap leszokás Egyéb potenciális előnyök: COPD: a tüdőfunkció romlásának az üteme csökken a leszokás után. (a sohasem dohányzottakéra) Csökken a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának a kockázata. A dohányzásról való leszokás közismerten csökkenti a gége-, a szájüregi, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy- és a hólyagrák kockázatát.

A dohányzásról való leszokás stratégiái Segítség nélkül Tanácsadás és támogatás Gyógyszeres Kombinált kezelés (gyógyszeres kezelés, tanácsadás és támogatás) Sikeresnek a kombinált kezelés bizonyul

A nikotin hatásmechanizmusa A nikotin a központi idegrendszer Ventralis Tegmentalis Area (VTA) területén található 42 nikotin-acetilkolin (nACh) receptorokhoz kapcsolódik. A kötődés eredményeként dopamin szabadul fel a Nucleus Accumbens (nAcc) területén, amely a jutalom és a pozitív megerősítés érzetét kelti. Nikotin megvonási tünetek: Depressziós hangulat, nyugtalanság, szorongás, ingerlékenység, frusztráltság, düh, koncentráció képesség hiánya, álmatlanság, fokozódó étvágy, inszomnia Nikotinhasználat a pozitív megerősítés, a „jutalom” és a hangulatjavítás érdekében Tolerancia és biológiai függőség (sóvárgás) Nikotinfelvétel a megvonási tünetek kezelésére Nikotin hiányában megvonási tünetek

A dohányzásról való leszokást segítő módszerek Nikotinpótló rágógumi, tapasz, orrspray, nyelv alatti tabletta Cigaretta helyettesítő: e-cigaretta (elektromos–cigaretta) Kudzu: Pueraria lobata növény, mely a függőségeket csökkenti Akupunktura, lézeres kezelés Bioresonancia kezelés-elektro homeopathia Filmek Speciális illatanyaggal ellátott melltartó, mely kellemetlenre változtatja a cigaretta ízét (folyékony titan, levendula, jázmin) CYT 002 Nic Qb vakcina, mely hatására olyan ellenanyag termelődik, mely a nikotin eljutását gátolja az agyba-kísérleti stadium Bupropion tartalmú gyógyszer, mely depressziós betegségekben használatos gyógyszer Vareniklin-Champix, nikotin receptor parcialis agonsita

A vareniklint célzottan az 42 receptorra alkották meg az 42 nikotinerg receptor parciális agonistájaként (kettős: agonista és antagonista tulajdonságokkal) A nikotin a ventralis tegmentalis areában (VTA) lévő 42 nikotinerg receptorokhoz kapcsolódva, a feltételezések szerint a nucleus accumbensben (nAcc) nagy mennyiségű dopamin felszabadulásához vezet. A vareniklin VTA-ból kevesebb dopamint szabadít fel a nAcc-ben, és meggátolja a nikotin kötődését az 42 receptorokhoz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!