Az anyanyelv elsajátításának elméletei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

Felnőttkor.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Szemiot i ka.
A nyelv és a gondolkodás fejlődése
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A munka világával kapcsolatos tudás
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Tanuláselméleti megközelítés
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Harmadik előadás.
Kultúra és Szocializáció
A konstruktivista pedagógia alapjai
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A többnyelvűség pszicholingvisztikai kérdései
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Idegen nyelvek tanulása
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
A KORAI FELVILÁGOSODÁS EURÓPÁBAN
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Pszichológiai Ismeretek
A „diszes” problémák korai jelei
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
Klasszikus (lineáris) Generatív Fonológia
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
A generatív nyelvelmélet
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Az óvodás gyermekek életkori sajátosságai és egyéni különbözőségei „Az óvónő jobb keze a dajka” II. országos szakmai konferencia, október 27. Dr.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A szocializáció folyamata
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
Bevezetés a nyelvtudományba
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A Tudásrégió közösségi színterei
Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I..
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az anyanyelv elsajátításának elméletei Az anyanyelv-elsajátítás kritikus periódusa

Az anyanyelv-elsajátítás elméletei Empirista elmélet (utánzás) az ideák a tapasztalás eredményei a gyermek tudata tabula rasa (John Lock XVII. sz.) az anyanyelv elsajátítása magyarázható a tanuláselmélet általános elveivel Érvek: minden gyerek saját környezetének a nyelvét sajátítja el a gyermek nyelvhasználatának jellemzője az utánzás, ismétlés Ellenérvek: a gyerekkornak 100 évig kellene tartania hibás formák (rendhagyó nyelvtani alakok) A gyermekek nem képesek a felnőtt nyelvtani szerkezeteket pontosan utánozni a beszéd nem elraktározott mondatok véges halmaza

Az anyanyelv-elsajátítás elméletei Racionalista elmélet az alapideák már születésünktől a tudatunkban vannak a tapasztalás nem nyújt tudást, csupán aktiválni segíti a velünk született ismereteket a nyelvi képességek bizonyos részének feltétlenül örökletesnek kell lennie nagyok a különbségek a tekintetben, hogy ki mit tekint alapismeretnek velünkszületettség eszméje – innáta hipotézis (Arisztotelész, Platon, Descartes, Piaget) cáfolatát adja az utánzáselméletnek és általában a nyelvelsajátítás behaviorista koncepciójának hiányosság: nem juttat kellő szerepet a társadalomnak

Az anyanyelv-elsajátítás elméletei Nativista elmélet (Noam Chomsky) a két alapfelfogás ötvözete az alapismeretek bizonyos formái léteznek már az emberi tudatban a születés pillanatában a nyelvre vonatkozóan a velünk született tudás az univerzális grammatika  fokozatos specializálódás LAD=language acquisition device (nyelvelsajátító szerkezet – genetikai kód a nyelv elsajátítására): amikor a gyermek beszédet hall, a nyelv feltárását és strukturálását meghatározó általános elvek automatikusan működésbe lépnek ha a tapasztalás nem biztosított, az univerzális grammatika nem lép működésbe, és a gyermek nem sajátíthatja el az anyanyelvet az utánzás a mai felfogásban aktív gyakorló eszköz, amely a szerkezetek kiemelésére, a rendszer kialakítására szolgál

Velünkszületett nonverbális kommunikációs eszközök Az arc az arc szerinti diszkrimináció korán megjelenik 15 hónapos korban megjelenik a szociálisan differenciált mosoly (a differenciálatlan mosoly jóval korábbi, az innáta mechanizmus részének kell tekinteni) A gesztusok nagy szerepe van a süket gyerekek kommunikációjában gyerekek saját fejlesztésű jelnyelve

Az anyanyelv-elsajátítás elméletei Kogníció A nyelvelsajátítást a gyermek intellektuális fejlődésének kontextusában kell vizsgálni Egy nyelvtani szerkezet csak akkor jelenik meg a gyermek beszédében, ha már kialakult hozzá a kognitív alap

Az anyanyelv-elsajátítás elméletei Interakcionalista megközelítés Elfogadják a nyelv veleszületettségét A nyelv fejlődése szorosan kapcsolódik a gyerekek általános értelmi fejlődéséhez és a társadalomban elfoglalt helyükhöz A nyelv fejlődését egyfelől az általános megismerési képességek (emlékezet, kategorizáció, figyelem) fejlődéséhez kapcsolják, másfelől a környezet társas szervezéséhez kötik A nyelvelsajátítás szükségszerűen társas folyamat

Farkasgyerekek

Kritikus periódus az anyanyelv-elsajátításban Meddig sajátítható el az anyanyelv? ez az időszak nem korlátlan: az agy csak egy bizonyos életkorig marad rugalmas annyira, hogy képes a nyelvi és beszédfolyamatok kívánt szintű vezérlésére ha a nyelvi fejlődés nem indul meg a kritikus időszakon belül, akkor annak elsajátítási szintje erősen kérdéses marad első biológiai sorompó: 6-7 éves kor második biológiai sorompó: 10-13 éves kor között (idegennyelv-elsajátítás, afáziás betegek)

A nyelvelsajátítás előfeltételei Biológiai előfeltételek Agyi működés, kognitív fejlődés + beszélőszervek Fajspecifikus jelenség Társas előfeltételek (a nyelvhasználó közösség aktuális és aktív részvétele)