Hardicsay Péter, MSTT Sakk és Sakkelméleti Bizottság elnök, TF szakágvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
„Ezt egy életen át kell játszani”
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Szocializáció Fogalmak:
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
A szervezeti problémák kezelése
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment fejlesztések a tudásközösség – közösségi tudás – tudástőke hármas egységének jegyében az MTV-nél Móriczné Zvornik Csilla (MTV - humánerőforrás.
Az individualizáció és az intézményesítés különbségei és összhangja a szokásostól eltérő adottságok (pl. tehetségek) és tudások kezelésében Hardicsay Péter,
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Marczellné Szilágyi Eszter (intézetvezető-helyettes, Zsigmond Király Főiskola, Gazdaság – és Vezetéstudományi Intézet) A tudástranszfer sűrűségét befolyásoló.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A vidéki tér sikertényezői
Tanuló szervezet.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Gyermekvilág régen és ma
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Az óvodai tevékenységterv
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
Tudásmenedzsment trendek. Mi újság a TM „házatáján” A TM piaca jelenleg egy „Kék óceán” (Blue ocean) még nem alakult ki öldöklő harc Úgy tűnik, ha lassan.
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A BKF tudástranszfer modellje a
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A pszichológiai mérés alapjai
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Előadás másolata:

Hardicsay Péter, MSTT Sakk és Sakkelméleti Bizottság elnök, TF szakágvezető

A megelőzés fogalmi hálója A megelőzés, vagy idegen szóval profilaktika a profi sakk felkészülésében régen ismert stratégiai szemlélet és gondolkodási mód. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr, Általánosítva: a profilaktikus gondolkodás a versenytárs, az ellenfél szándékának előzetes megismerését és – amennyiben szükséges – annak megakadályozását szolgálja.

A szemlélet kötődése és alkalmazhatósága A megelőző szemlélet mindig személyiséghez köthető, így a tanulási- nevelési folyamatban elsajátítható. Az elsajátítást bonyolítja, hogy az elővételezés alapján tervezett megelőző szemléleti megoldás nem mindig alkalmazható. Miért? Esetpélda: a versenytárs – meglepetésként – stílusával ellentétes fő vagy részstratégiát választ. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Váratlan meglepetés esetén mi a teendő? Ekkor az alap döntéshozatali tapasztalatunkra hagyatkozhatunk, melyet a sakk szakterminológiában állásmegítélésnek nevezünk. Egyébként a tapasztalat és a rutin érvényesül. Ezt a meglepő helyzetet a drámapedagógia módszere alapján modellezhetjük és eljátszhatjuk, akár az iskolában, akár a gazdaságban. Ne felejtsük: Mindig individuálisan döntünk. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Alternatív pedagógiai módszer A profilaktikus módszert „kaméleon sakk alternatív pedagógiai módszer” -nek neveztem el. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr, Miért kaméleon? Mert az adott helyzetnek megfelelően váltogatjuk az alkalmazott módszereket. Iskolában természetesen a gyermekek korának megfelelő helyzeteket kell elővételezni.

Ami hiányzik a NAT 2012–ből. Többek között a sablonmentes és gyakorlat orientált szemlélet. Mindent a kulcskompetenciáknak rendelnek alá, de pl. a megelőzésre nevelés (is) teljesen hiányzik. Az osztályfőnökök számára a 16 óráig folyamatos iskolai ottlét lehetőséget biztosít, de csak közvetve. A nevelést irányát egy másik tudás megszerzésén keresztül a megelőzés területére is ki lehet terjeszteni. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Melyik ez a másik tudás? A sakk,mint képességfejlesztő módszer (a saját szakterminológiám szerint: a logikai képességfejlesztés) alkalmazása, iskolai általános tanrendbe vétele. EU ajánlással! Az alapszint csupán 100 óra intenzív tanulást igényel! „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Megelőzésre nevelés változó környezeti feltételek esetén Individualizáció Ebben az esetben az individualizáció a tudás fejlesztési irányának legbiztosabb módja. A képességfejlesztés eredményeként megjelenik a kiemelkedő problémamegoldás, mint a kreatív és kombinatív elme könnyed és természetes tevékenysége. Intézményesítés a szervezeti tudás fejlesztésénél torzulásokra lehet számítani. A szervezeti tudásban a vállalati stratégiai eszközként összhangba kell hozni, kiaknázni, megőrizni és erősíteni az individuális tudásokat. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

A rendszerterv elemei (1) A sakk már az ókorban harci stratégiai játékként vált közismertté. Mára általános gondolkodásfejlesztő és rekreáló szellemi sporttá vált. A kutató tevékenységem során a sakk fogalmi analógiáira építve (séma készlet = tacit tudás, döntési helyzet = állásmegítélés, döntési folyamat = n-lépéses sakkfeladvány, siker = kreatív intuíció, stb.), a különböző menedzsmentek számára alkalmazható és oktatható módszercsaládot dolgoztam ki. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

A rendszerterv elemei (2, mémek) Ma érezhető az ázsiai térség előretörése mind a gazdaság, mind a tudomány területén. Ezt a folyamatot a sakkozás fejlődésén keresztül érzékeltettem, elemeztem. Érzékeltettem és bemutattam a keleti többértékű gondolkodás rendszerét, az eltérő kultúrát és vizsgáltam a sikeres stratégia pszichológiai tényezőit. „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Ki válhat az élet „sztárjává”? (Válasz: bárki számára nyitott) „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Köszönöm a szíves figyelmüket! „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,

Felhasznált irodalom: 1. Hardicsay Péter: Az individualizáció és az intézményesítés különbségei és összhangja a szokásostól eltérő adottságok (pl. tehetségek) és tudások kezelésében. BKF, Budapest, Hardicsay Péter: Tacit tudás a sakk-állásmegítélésben. Eredmény (siker)= Sakk x Intuíció 2 In: Noszkay Erzsébet (szerk.) Tudásból várat. Egyetemi tankönyv. MTA VSZB Tudásmenedzsment Albizottság II.sz. gyűjteményes kötete. N&B Kiadó, Budapest, Brávácz Ibolya- Hardicsay Péter: Az innovatív szellem és a kreativitás ösztönzése a szervezetekben a logikai képességfejlesztés segítségével. (angol nyelven) In: FelicjanBylok- Leszek Cichoblazinski (editors): People and the Value of an Organisation. Monograph. Faculty of Management Czestochowa University of Technology. Czestochowa, T.Dénes Tamás – Hardicsay Péter: A strukturális gondolkodás és döntések alapjai. A változás és válságkezelés kognitív sémái. Magánkiadás, Budapest, 2010 „Kihívások és Új Paradigmák a Tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Győr,