Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Foglalkoztatás és létpénz
Advertisements

A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
A tanári munka értékelése
A november 18-i workshop napirendje
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
„Magánpraxis 2013” konferencia, 1. nap, Budapest, január 25. (C) ALGY1.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
A konfliktusok és elhárításuk
Online hasonlóságelemzések: Online hasonlóságelemzések: Tapasztalatok (kukorica) hozamfüggvények levezetése kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás:
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Humánerőforrás Kontrolling
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Vállalati stratégia március március március 28.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Projekttervezés, kockázatkezelés, fenntarthatóság
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Vállalati terv bemutató
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Előadás másolata:

Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment Albizottsága Workshop Budapest, 2007 február 23, Gödöllő Boda György

Corvinus Egyetem 2 Döntések az informáltság (az értékteremtő tudás) függvényében 1.Ha mindenki jól informált (értékteremtő tudással rendelkezik): optimalizálás. 2.Amikor általános informálatlanság uralkodik (nem rendelkezünk az értékteremtő tudással): mivel mindenki egyenlő eséllyel hozhat rossz döntéseket, a verseny azoknak kedvez, akik véletlenül éppen a jó megoldást választják (genetikai szelekció, vagy természetes kiválasztódás). 3.Differenciáltan hiányos információ: ekkor az egyes szereplők nagyobb valószínűséggel hoznak jó döntést, mint mások. Ekkor az előbbiek boldogulnak és kiszorítják, tönkreteszik az utóbbiakat. Az alkalmasak jobb választásai itt már inkább az optimalizáció, mint a természetes kiválasztódás következményei. 4.Ezért a döntéshozóknak mindent meg kell tenniük az informáltság növelésére. 5.A folyamat önfenntartó: –minél inkább megerősödik valaki a differenciáltan hiányos információs stratégia alapján, annál több kis szereplőt kényszerít az evolucionista (genetikai) kísérletezésre, ami mindig új minőséget hoz, bármilyen nagy is legyen a halálozási ráta (tönkremenő gazdálkodók aránya). –Az új minőséghez mindenkinek igazodni kell.

Corvinus Egyetem 3 A differenciáltan hiányos információ megszerzésének korlátai Az érdemi információk tulajdonosai (ötletgazdák) –vagy nem érdekeltek azok kidolgozásában, –vagy nincs tőkéjük erre. Ezért az érdemi információk kidolgozását, ellenőrzését a minősített információ gyűjtőjének kell felvállalnia, ami növeli a költségeit. A teljes információ halmaz menedzsmentje azonban meghaladja a leggazdagabb fejlesztők erejét is. Emiatt a minősített ötletek megszerzéséért hálózatokba kell lépni. A költségek akkor lesznek optimálisak, ha az érdemi információk kiválasztása közös feladatként, költségmegosztással valósul meg. A költségmegosztás felvállalását erősíti, hogy a hálózatokon belül az ötletek ellenszolgáltatás nélküli eltulajdonítása ellenséges viszonyhoz vezet az ötletgazdák és az eltulajdonítók között, ami az érdemi információk átadását fékezi.

Corvinus Egyetem 4 Az optimalizált modell működtetéséhez megoldandó feladatok A hálózatban való hatékony működéshez iránytűkre van szükség! (Partner/ügyfélérték számítás) Hogyan kell értékelni az ötletgazdákat? –Mekkora tudástőkét hordoznak? –Mikor érdemes ezt a tudástőkét „insource”-olni, azaz az originális fejlesztői hálózatból beemelni a partneri körbe és megfordítva? Hogyan kell számba venni az ötletgazdák saját ráfordításait? Mi a tartós partneri egyezség alapja, mely biztosítja, hogy: –az ötletgazda folyamatosan átadja az ötleteit és annak további felhasználását nem tekinti „kifosztásnak”, illetve –az ötletgazda az ötleteit csak a minősített információ gyűjtőjének adja el?

Corvinus Egyetem 5 Tudástőke értékelési problémák Mi az értéke annak a tipikus ötletgazdának, vagy ötletgazda cégnek, aki –egy, vagy több ötleten dolgozik, –bevétele nincs, –collaterált képző vagyona nincs, –a fejlesztési tevékenység terhei miatt nincs ügyfélszerzési, illetve szervezet kialakító kompetenciája, –bizalmatlan a karvaj tőke harácsolási gyakorlata miatt? Itt a hagyományos vagyonértékelési algoritmusok nem működnek. –Értékelhető mérlegfőösszege nincs és ami van, az sem a főtevékenységre utal. –A jövőbeli szabad cash flow bizonytalan, a DCF módszer csak önkényesen alkalmazható. –Ezek a cégek rejtve, láthatatlanul működnek, ami miatt a szorzószámos módszerek statisztikai háttere hiányzik. –A tőzsde szóba sem jöhet. Szóba jöhető megoldás a reál opciós vagyonértékelés.