Sólyom Andrea PhD Hallgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Advertisements

Konferencia Logisztikai innovációs és oktató központ.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A sikeres TPM építés kulcsa a magas szintű karbantartási szaktudás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
„Új irányok a magyarországi távmunka terjedésében” évi monitoring feldolgozása Dr. Tésits Róbert egyetemi docens Bokor Lászlóné Szőke Éva PTE TTK.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Dr. habil. Bencsik Andrea Széchenyi István Egyetem Győr
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
A vidéki tér sikertényezői
Tanuló szervezet.
Controlling a gyakorlatban
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
Van jövő? Van jövő! Karrierépítés szociális munkásoknak-2006 Összeállította: Ágoston Magdolna Skype: agomag.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A duális képzés, mint a tudásmegosztás új platformja Prof. dr. habil Bencsik Andrea egyetemi tanár.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
EDUTUS FŐISKOLA EDUTUS FELNŐTTKÉPZÉSI AKADÉMIA
A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Karriermenedzsment Egyén Szervezet.
Vállalkozói Klub indítása a Szegedi Tudományegyetemen.
K&H a családi vállalatok bankja
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Sales Back Office Specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
Kérdések a második zh-hoz
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Ágazatközi szakmai találkozók
Magyar vállalati körkép a mentori rendszerek működéséről
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

Sólyom Andrea PhD Hallgató Tudásmegosztás: Tacit tudás megosztási piramis avagy Tudatosan Alakított Folyamatok? . Sólyom Andrea PhD Hallgató Széchenyi István Egyetem Győr 2011.03.09

„Vedd ki a világból az 50 év felettiek ítélőképességét, és semmi eszközöd nem marad az állandóság biztosítására” (Henry Ford)

Miről lesz szó? A téma aktualitása Akadályok, amelyekkel a vállalatoknak számolniuk kell A tervezhető munkaerőmozgás és a tacit tudás megosztását feltáró kutatás előkészítésének bemutatása

Miért kell foglalkozni a tudásmegosztással a munkaerőmozgás kapcsán? Jobrotáció Felmondás, elbocsájtás Munkaerő mozgása = tudás mozgása Vállalat utódlása Helyettesítés Gyermekvállalás Sabaticals Nyugdíjba vonulás Külszolgálat

…gátak, amelyekkel a vállalatoknak számolniuk kell A tapasztalati tudás egyedisége gyakran nem ismert A klasszikus átadási folyamatok elsősorban a feladatokra nem pedig a tapasztalati tudásra vonatkoznak Az átadási folyamatok ad hoc jelleggel a napi tevékenységekkel párhuzamosan, strukturálatlanul folynak „Átadók“ gyakran nem tudják, mit lenne fontos átadni. Az „átvevők”, mint „szakértők” sokszor túl biztosak magukban, és túl keveset kérdeznek.

…ezen felül Demográfiai változások Az idősebbek nagy mértékben rendelkeznek azokkal az információkkal és tapasztalatokkal, amelyek az adott emberhez köthetőek …és éppen ez a tény, ami a tapasztalati tudást individuális kinccsé teszi CÉL

Nova P.E. Kompetencia modell A vállalati gondolkodás, cselekvés A folyamatok és termékek ismerete Együttműködés a többiekkel Rugalmasság és nyitottság Információkezelés Döntésképesség Vállalati ismeretek Szaktudás: PC Gyártás/Termelés Karbantartás Minőségmenedzsment Könyvvizsgálat Controlling Ajánlattétel… Kapcsolat a vevőkkel Kapcsolat a beszállítókkal Kapcsolat a kölcsönzött munkaerőkkel Kommunikációs képesség Vezetői kompetenciák A képzés támogatása Csapatjátékosság A humán tőke ismerete A vevők/beszállítók/piac ismerete

Kutatás célja: Feltárni, hogy a vállalatok tudatosan készülnek-e a demográfiai változásokra Megoldást keresni a tudáshordozó kilépéséből származó kockázatok elkerülésére és a know-how veszteségből származó költségek csökkentésére

A kutatás kérdései: A vállalatok nem ismerik a kulcsembereiket, vagy ha ismerik is, tudatosan nem fordítanak figyelmet tudásuk folyamatos megőrzésére így ezeknek a hiánya az egyik legnagyobb akadálya a személyhez kötött tudás átadásának.

Az előre tervezhető munkaerő távozása esetében tudásátadás fogalma alatt a cégek legfeljebb a közvetlen munkakör dokumentációinak átadását értik, a tapasztalati tudás átadását nem

Minél többet fektet egy vállalat az explicit tudás dokumentálásába, annál kevésbé tartja fontosnak a kilépők szakértői (tacit) tudásának megőrzését.

TACIT TUDÁS MEGOSZTÁSI PIRAMIS

Résztvevők Új munkatárs Kilépő Új munkatárs Vezető Kilépő munkatárs

Szervezet Fenntarthatóság

Tacit/Tapasztalati tudás Probst féle tudáselemek alapján

solyoma@sze.hu