Vallások és civilizációk 13. Előadás A társadalmi tőke, és a történelmi egyenlőtlenség története.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Globalizáció Globalizáció:
by Louis Armstrong and Kenny G from the album Classics in the Key of G ENJOY Hagyd, kérlek, hadd fusson le a fájl magától. A zene a következő képnél kezdődik.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A Barátság.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A fejlődő világ két átka:
A nemzetközi üzleti élet etikája
Róma az örök város.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Negyedik előadás Március 11
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A romantika irodalmából
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
A felvilágosult abszolutizmus
Környezetértékelési módszerek
Felvilágosodás Bevezető óra.
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Thomas Piketty Paris School of Economics
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Esélyek a piramis alján
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
Az Élet Igéje augusztus.
A világnépesség növekedése
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Kereskedelemtan 9 Pénzt vagy életet Fogyasztás, anyagiasság, pénz és boldogság Tóth Gergely.
A népesség összetétele
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Földünk népessége.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Urbánné Malomsoki Mónika
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Vallások és civilizációk 13. Előadás A társadalmi tőke, és a történelmi egyenlőtlenség története

A gazdagság három összetevője: a „megtestesült”, a kapcsolati, és az anyagi A vagyon fogalmát abban az értelemben használjuk, mint örökölt, vagy megszerzett képesség, és eszköz, amely javítja és növeli élet-, és reprodukciós-esélyeit, életminőségét. Az emberi kultúra kialakulása óta az embernek háromféle vagyona létezik, gazdagságának három sajátos forrása létezik: 1. A személyes („megtestesült”) vagyon: az egyed testében lézető, adottságok, megszerzett képességek, és ismeretek, kompetenciák, amely a társadalmi együttműködés során mint előny kihasználható 2. A kapcsolati vagyon: mint barátság, ismertség, elfogadottság, amelyen keresztül a kölcsönös segítségnyújtás, egyedi információkhoz való hozzáférés elérhető, 3. Anyagi (pénzügyi) vagyon: a hagyományos értelmű anyagi, pénztőke, felhalmozott vagyontárgyak

A három vagyon-osztály kapcsolata Anyagi Személyes (Megtestesült) Kapcsolati Közvetlen átadhatóság IgenKorlátozottKorlátozott Halmozható előnyök IgenNemNéha Pozitív assortment IgenIgenKorlátozott KizárhatóságIgenNéhaNem

A vagyon-elemek arány az elmúlt évben GyűjtögetőkKertészkedőkÁllattenyésztőkMezőgazdaságiakIpari társ.Poszt-indusztriális K SZ M K M M MM M K K K K

A társadalmakon belüli, és azok közötti egyenlőtlenség Gyűjtögetők ÁllattenyésztőkMezőgazdaságiakIpari társadalomPoszt-indusztriális

Az egyenlőtlenség trendje az elmúlt 100 évben

Egyenlőtlenség: a tények, amit az emberek gondolnak, és amit akarnak, a mai Amerikában Hogyan oszlik meg az USA-ban a vagyon ténylegesen A polgárok leggazdagabb 20% birtokolja a nemzet vagyonának 84%-át A polgárok legszegényebb 20%-a a nemzet vagyonának 0.1%- át birtokolja Hogyan oszlik meg a vagyon a polgárok becslése aszerint? A leggazdagabb 20% birtokolja a vagyon 59%-át A legszegényebb 20%-a birtokolja a a vagyon 3.7 %-át. Milyen lenne az ideális vagyon- eloszlás a polgárok szerint? A leggazdagabb 20%-nak a vagyon legfeljebb 30%-át kellene birtokolnia A legszegényebb 20%-nak a vagyon 10%-át kellene birtokolnia

Témák: 1. Az egyenlőtlenség történelmi változásai az elmúlt 30 ezer évben 2. A tőke összetétele: fizikai, pénzügyi, emberi és társadalmi 3. Mitől függ, hogy egy társadalom elmaradott, vagy fejlődő? (PNAS cikk) 4. Egyenlőtlenség történelmi trendje az elmúlt 500 évben 5. A társadalmakon belüli, és azok közötti egyenlőtlenség 6. Az egyenlőtlenség trendje az elmúlt 100 évben 7. Egyenlőtlenség: a tények, amit az emberek gondolnak, és amit akarnak. 8. Hogyan csökkenthető az egyenlőtlenség? – Mit adóztassunk: a jövedelmet, a fogyasztást, a vagyont, vagy az örökséget?) 9. Mit jelent a társadalmi tőke 10. A társadalmi tőke és összetevői 11. A társadalmi tőke forrása 12. A társadalmi tőke és a kultúra 13. A társadalmi tőke felhalmozódásának történelmi tendenciája 14. Mi az összefüggés a társadalmi tőke és közösség között 15. Mit segít a társadalmi tőke az egyenlőtlenségben – hagyja a társ. tőkét felhalmozódni A társadalmi tőke politikai szerepe 16. A társadalmi tőke társadalmakon belül, és társadalmak között.

Hogyan csökkenthető az egyenlőtlenség? – Mit adóztassunk: a jövedelmet, a fogyasztást, a vagyont, vagy az örökséget?)

Mit jelent a társadalmi tőke

A társadalmi tőke és összetevői

A társadalmi tőke forrása

A társadalmi tőke és a kultúra

Mi az összefüggés a társadalmi tőke és közösség között

A 21. század trendfordulás jelei: az életmodellek különbségének növekedése Egymástól alapvetően eltérő életmodellt követő egyénekből álló közösségek jönnek létre. A heterogenitás kiszélesül, és a meglevő eszközökkel kezelhetetlenné válik. A következmények: A szabálykövetés visszaszorulása A szabálykövetés visszaszorulása A potya-utasság növekedése A potya-utasság növekedése Az antiszociális viselkedés terjedése Az antiszociális viselkedés terjedése Ezekre kialakuló „barkácsolt” megoldások: Túlburjánzó szabályrendszerek, és ellenőrző szervezetek Túlburjánzó szabályrendszerek, és ellenőrző szervezetek A vallás szerepének növekedése A vallás szerepének növekedése A nacionalizmus feléledése és új jelentkezés A nacionalizmus feléledése és új jelentkezés

A 21. századi trendfordulás jelei: az egyenlőtlenség társadalmakon belüli szélesedése

Az egyenlőtlenség mértéke Ország-csoportVagyon/fő Részesedése a világ vagyonából Részesedése a népességből Magas-jövedelmű OECD $/fő 64%15% Magas-jövedelmű Nem OECD $/fő 3%1% Közepes jövedelmű $/fő 9%11% Közép/alacsony jövedelmű $/fő 16%33% Alacsony jövedelmű $/fő 8%40% Világ $/fő 100%100% „State of the World 2008” 9. oldal

A globális egyenlőtlenség jelei

2000 USD alatt – 4 milliárd ember USD között – 2 milliárd ember USD felett: 600 millió ember A globális fogyasztási piramis – 2005-ban

J. Adams - a jövőről „Azért kényszerülünk mi most arra, hogy politikával, és hadtudományokkal foglalkoznunk, hogy fiaink majdan szabadon tanulmányozhassák a matematikát és a filozófiát, a különböző tudományokat, a közgazdaságtant, és a mezőgazdaságot, és hogy ezáltal lehetővé tegyék unokáinknak, hogy ők festészettel, költészettel, zenével, építészettel és szobrászattal töltsék az idejüket.

W. Rostow: A gazdasági fejlődés szakaszai Az utolsó fejezetben felveti, hova vezet a „take off”-ot követően az út? Megoldásként hivatkozik a Buddenbrook ház három nemzedékének sorsára. A legfejlettebb társadalmakat a „Buddenbrook szindróma” jellemzi majd: a felnövekvő nemzedéket nem vonzza a vagyon „csinálás”, sőt nem érdekli még a „hatalom” gyakorlása sem: életét a művészetek töltik majd ki.

Galbraith – A bőség társadalma „ Berendezni egy üres szobát bútorokkal, egy dolog. Folytatni azt és telezsúfolni, míg le nem szakad a padló, egészen más dolog. Ha képtelenek leszünk (mindenki számára) elegendő terméket előállítani, csak az emberiség régi, és fájdalmas szerencsétlensége folytatódik. Ám, ha szem elől tévesztjük azt, amit már megoldottunk, és nem vagyunk képesek továbblépni a következő feladathoz, az épp olyan tragikus volna. K. Galbraith. (1958): A bőség társadalma (utolsó bekezdés)

A haladás képe a művészetben „Van Klee-nek egy *Angelus Novus* című képe. Angyalt ábrázol, aki mintha rámeredne valamire és el akarna hátrálni tőle. Szeme tágra nyílik, szája nyitva, szárnyai kifeszülnek. Ilyen lehet a történelem angyala. Arcát a múlt felé fordítja. Ahol mi események láncolatát látjuk, ott ő egyetlen katasztrófát lát, mely szüntelen romot romra halmoz, s mindet a lába elé sodorja. Időzne még, hogy feltámassza a holtakat és összeillessze, ami széttörött. De vihar kél a paradicsom felől, belekap az angyal szárnyaiba, és oly erővel, hogy nem tudja többé összezárni őket. E vihar feltartóztathatatlanul űzi a jövő felé, amelynek hátat fordít, miközben az égig nő előtte a romhalmaz. *Ezt* a vihart nevezzük haladásnak.” Walter Benjámin