Élelmiszeranalitika előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A megoszlási egyensúly
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
Perifériás sztentek fejlesztése
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Vízminőségi jellemzők
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Kémiai szennyvíztisztítás
Szimuláció a mikroelektronikában Dr. Mizsei János 2013.
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Készítette: Kálna Gabriella
Tipikus mázhibák kerámiák, porcelánok mázazásakor
MÁMI_71 rögvest kezdünk. MÁMI_72 kérem, kapcsolják ki vagy némítsák el mobiltelefonjaikat, hogy ne zavarják vele az előadást köszönöm!
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Flotálás.
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
Pórus, mint reaktor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Készítette: Pásztor Diána és Nyakacska Gábor
Kalmár Dániel DP51IG Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
ŐSZI RADIOKÉMIAI NAPOK 2004
A lipidek.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Mintaelőkészítési módszerek a kromatográfiában
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1)
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke IC layout tervek tesztelése.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke IC layout tervek tesztelése.
Szabó Viktor Műszaki Mechanikai Tanszék
Programmozás Feladatok Telek Miklós BME Híradástechnikai Tanszék
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 5.3. Predikciós módszerek szenzorjelek alapján BelAmI_H.
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Koaguláció.
Elválasztástechnika előadás Dr. Kremmer Tibor, Dr. Torkos Kornél Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1) DátumKezdési.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Környezetvédelmi analitika
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Szimuláció a mikroelektronikában
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
BME – PRO PROGRESSIO INNOVÁCIÓS DÍJ PÁLYÁZAT 2018.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A minta-előkészítés műveletei
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
OLDATOK.
Előadás másolata:

Élelmiszeranalitika előadás Mintaelőkészítés Élelmiszeranalitika előadás 2009. december 2.. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Bevezető gondolatok Nagy mennyiségű alapanyag és termék Eltérő biológiai- és mintamátrixok Eltérő homogenitás Eltérő fizikai-kémiai vizsgálatok Különböző vizsgálati követelmények Különböző vizsgálati technikák Mintamennyiség csökkenése, mikoranalítika Általánosítható és specifikus mintaelőkészítési szabályok Ma általános szempontokkal foglalkozunk. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

A mintaelőkészítés „feladatai” lehetnek Mintaennyiség csökkentése - Őrlés Keverés Homogenizálás Extrakció, komponensek kivonása Zavaró komponensek eltávolítása Szűrés Hígítás vagy koncentrálás Enzimek inaktivizálása Lipidoxidció elleni védelem Mikrobiológiai és kémiai átszennyeződés Kolloid bontás Színtelenítés Stb. Ugye nem könnyű egységes szabályokat megfogalmazni? A vizsgálati módszer részeként KELL kezelni, alapvetően befolyásolja a teljesítményjellemzőket! Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

A mintaelőkészítés „nehézségei” lehetnek Inhomogenitás, mintamátrix függés Szilárd, folyadék, pépes stb. minták Összetett élelmiszerek Fajtázódás Bonyolult, többlépéses műveletek Időigény Gyorsvizsgálatok Sebesség meghatározó lépés lehet! Kevés automatikus vagy gyorsvizsgálati megoldás! Képzett munkaerő szükséges Dokumentálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Minta mennyiségének csökkentése - alapelv: reprezentatív mintát kell előállítani - tálcás mintaosztás: szórás, majd csökkentés - kiterítés: négyzet vagy téglalap, átlós v. sakktáblás osztás - átlós osztás: négyzet vagy téglalap => 4 db háromszög - sakktáblás osztás: sakktáblaszerű felosztás, fokozatos csökkentés - körcikkszerű osztás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Méretcsökkentés - őrlés Szilárd minták aprítása Golyós malom Hengeres malom Kalapácsos daráló Centrifugál darálók Ütköztetéses őrlők Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Példák őrlőberendezésekre - Golyós malom - Centrifugális daráló Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Példák őrlőberendezésekre - Kalapácsos daráló - ciklon-darálók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Példák őrlőberendezésekre - Hengeres malom – őrlés és szeparálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Példák őrlőberendezésekre - Hengeres malom – őrlés és szeparálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

1. Őrlés lehetséges problémái Hőmérséklet – denaturálás, oxidáció Szemcseméret eloszlás – extrakció Fajtázódás - homogenitás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Szilárd és nagyobb nedvességtartalmú minták aprítása 2. Homogenizálás Szilárd és nagyobb nedvességtartalmú minták aprítása Általában homogenizátorok Problémák lehetnek: Hőmérséklet – denaturálás, oxidáció Különböző fizikai tulajdonságú összetevők Mintamennyiség Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Szerves oldószeres hideg vagy meleg extrakció – pl. Soxhlet, SFE Folyadék-folyadék extrakció Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Szilárd fázisú extrapció (SPE) 2. Extrakció Szilárd fázisú extrapció (SPE) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Szilárd fázisú extrapció (SPE) 2. Extrakció Szilárd fázisú extrapció (SPE) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

3. Koncentrálás vagy hígítás Különböző megoldások Hagyományos Gyorstechnikák, kittek Automatikus Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Mikrohullámú mintaelõkészítés 4. Kombinált lehetőségek Mikrohullámú mintaelõkészítés (alkalmazási példák, MILESTONER) Komponens MH kezelés célja fémionok ionfeltárás (savas roncsolással) aminosvak savas vagy lúgos roncsolás peszticidek extrakció, herbicidek általában alkoholos inszekticidek extrahálószerrrel zsírok, olajok, extrakció, általában illóolajok apoláros oldószerrel alkaloidok extrakció víz szárítás detergensek extrakció v. roncsolás fehérjék származékképzés / denaturálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Azért jó, hogy eljutottunk ideáig ! Következnek a beltartalmi vizsgálatok… Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék