Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás 2009. december 3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
I. előadás.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 2. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Áramlástan mérés beszámoló előadás
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Mintavételes eljárások
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
III. A logisztika jövője
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Az emberi természet természettudományos vizsgálata

Élelmiszeranalitika előadás
Az F-próba szignifikáns
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
Mozgás/hangérzékelés mobitelefonokon MobSensor Ekler Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Alapsokaság (populáció)
Többszempontos ANOVA (I
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Valós-izokinetikus mintavétel áramló gázokban
I. előadás.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Minőségbiztosítás II_6. előadás
Decentralizált energiaellátás
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Fekete – fehér. Igen – nem
Piramis klaszter rendszer
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
TRD.  Jelszóval védett tartalom  Több felhasználó név és jelszó  Egyedi jogosultságok  Mérőeszközök  Riportok  Biztonsági mentés  Felhasználók.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
1 Statisztikai folyamatszabályozás D R. TÓTH ZSUZSANNA ESZTER M ENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK ÜZLETI TUDOMÁNYOK INTÉZET GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI.
Környezetvédelmi analitika
Mintavétel.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Statisztikai folyamatszabályozás
Statisztikai folyamatszabályozás
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
A MINISZTERELNÖKSÉG ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI MÁTÉ GERGŐ (KFF)
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Becsléselmélet - Konzultáció
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Kockázat és megbízhatóság
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
BME – PRO PROGRESSIO INNOVÁCIÓS DÍJ PÁLYÁZAT 2018.
TOP „KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS” A Barcsi közösségfejlesztési stratégia megvalósításának főbb szabályai BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Bevezető gondolatok -Nagy mennyiségű alapanyag -Nagy tömegű gyártás -Összetett technológiai folyamatok -Minőség-ellenőrzés minőségbiztosítás minőség-ellenőrzés élelmiszerbiztonság -Klasszikus vizsgálatok / gyorsvizsgálati módszerek / mérések automatizálása -Mérési eredmények pontossága, megbízhatósága, stb. alapvetően függ a mintavétel és a mintaelőkészítés helyességétől -Általános és specifikus mintavételi szabályok és szabványok

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Általános mintavételi előírások -Gyakorlott, kiképzett személyek / vagy független mintavevő szervezet (Laborakkreditálás szabályai!) -Dokumentálás, jegyzőkönyv -tételazonosítás -Tétel állapota -Mintavételi környezet, körülmények -Reprezentatív mintavételt befolyásoló esetleges tényezők (Laborakkreditálás szabályai!)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Általános mintavételi előírások -A mintajelölés és a jegyzőkönyv tartalmazza a következő információkat -mintaazonosító (név, fajta minőség, stb) -eredet (terület, siló, előállító, feldolgozó, eladó, rendelési szám, stb. -tételszám, gyártási szám -mintavételi hely, dátum -mintavevő neve -eltarthatóság, különleges kezelési utasítások (ha szükséges) -stb.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek -A mintavétel módját meghatározza -a minta típusa, pl. - homogén? -méret? -korábbi eredmények (selejtszám?) -mintavétel költsége? -a vizsgálati módszer -jelentősége (élbizt, minőség, stb.) -roncsolásmentes vagy igényel mintaelőkészítést? -vizsgálat költsége? -a vizsgálat célja -elfogadás vagy elutasítás -átlagminőség meghatározása -minőségstabilitás - a cél többféle módszerrel is elérhető

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek - egyszeres mintavétel n darab mintát veszünk véletlenszerűen ha a selejtszám, vagy vizsgálati eredmény nem lépi túl c-tc-t meghaladja elfogadjuk elutasítjuk

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek - egyszeres mintavétel DE ! Minőségirányítási szemlélet – statisztikai ellenőrzőkártyák!

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek - többszörös mintavétel n 1 db minta vizsgálata ha a selejtszám, vagy vizsgálati eredmény x nem lépi túl c 1 -tC 1 c 2 túllépi c 2 -t átvesszük ujabb n 2 db minta vizsgálata nem lépi túl c 1 -ttúllépi c 2 -t ha a selejtszám, vagy vizsgálati eredmény x elutasítjuk

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek – egyéb mintavételek - (több)lépcsős mintavétel -N elemű mintavétel -Nem megfelelő eredmény -Újabb n elemű mintavétel -stb. - szekvenciális mintavétel -Mindig egy elemű mintavétel -Döntés -Újabb egy elemű mintavétel Mintavételi rendszerek részletesebben: - Biometria - Kísérletek tervezése és értékelése - SPC

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Példa pormintavevő alkalmazására

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Példa automatikus pormintavevő alkalmazására

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Szemes termények, pl. gabonák Mintavétel: MSz :1983, ICC 101/01, ISO Szállítóeszközről lapáttal, mintavevőkkel - felső rész eltávolítandó -10 tonnáig legalább öt helyről - 10 tonna felett: 3 tonnánként tonna felett: legalább 15 helyről - speciális illetve automata mintavevők használata javasolt - Mintavételi terv és jegyzőkönyv készítendő - Padozatról előzőkhöz hasonló módon -10 és 20 tonna között legalább 20 helyről - további 5 tonnánként egy-egy helyről

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Szemes termények, pl. gabonák Mintavétel- folytatás: - Zsákolt tételből zsákszúrcsappal - a zsák keresztátmérőjéből -botszúrcsappal függőleges mintavétel lehetséges - Csomagolt áruknál - a mintavétel száma az összmennyiségtől függ A mintamennyiség csökkentése - alapelv: reprezentatív mintát kell előállítani - tálcás mintaosztás: szórás, majd csökkentés - kiterítés: négyzet vagy téglalap, átlós v. sakktáblás osztás - átlós osztás: négyzet vagy téglalap => 4 db háromszög - sakktáblás osztás: sakktáblaszerű felosztás, fokozatos csökkentés - körcikkszerű osztás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Szemes termények, pl. gabonák

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Folyadékok, pl. tej manuális automatizált

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Közegészségügy - ételminta Forrás: Májkel Éva közegészségügyi felügyelő

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Következő téma: Mintaelőkészítés!