Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Bevezető gondolatok -Nagy mennyiségű alapanyag -Nagy tömegű gyártás -Összetett technológiai folyamatok -Minőség-ellenőrzés minőségbiztosítás minőség-ellenőrzés élelmiszerbiztonság -Klasszikus vizsgálatok / gyorsvizsgálati módszerek / mérések automatizálása -Mérési eredmények pontossága, megbízhatósága, stb. alapvetően függ a mintavétel és a mintaelőkészítés helyességétől -Általános és specifikus mintavételi szabályok és szabványok
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Általános mintavételi előírások -Gyakorlott, kiképzett személyek / vagy független mintavevő szervezet (Laborakkreditálás szabályai!) -Dokumentálás, jegyzőkönyv -tételazonosítás -Tétel állapota -Mintavételi környezet, körülmények -Reprezentatív mintavételt befolyásoló esetleges tényezők (Laborakkreditálás szabályai!)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Általános mintavételi előírások -A mintajelölés és a jegyzőkönyv tartalmazza a következő információkat -mintaazonosító (név, fajta minőség, stb) -eredet (terület, siló, előállító, feldolgozó, eladó, rendelési szám, stb. -tételszám, gyártási szám -mintavételi hely, dátum -mintavevő neve -eltarthatóság, különleges kezelési utasítások (ha szükséges) -stb.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek -A mintavétel módját meghatározza -a minta típusa, pl. - homogén? -méret? -korábbi eredmények (selejtszám?) -mintavétel költsége? -a vizsgálati módszer -jelentősége (élbizt, minőség, stb.) -roncsolásmentes vagy igényel mintaelőkészítést? -vizsgálat költsége? -a vizsgálat célja -elfogadás vagy elutasítás -átlagminőség meghatározása -minőségstabilitás - a cél többféle módszerrel is elérhető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek - egyszeres mintavétel n darab mintát veszünk véletlenszerűen ha a selejtszám, vagy vizsgálati eredmény nem lépi túl c-tc-t meghaladja elfogadjuk elutasítjuk
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek - egyszeres mintavétel DE ! Minőségirányítási szemlélet – statisztikai ellenőrzőkártyák!
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek - többszörös mintavétel n 1 db minta vizsgálata ha a selejtszám, vagy vizsgálati eredmény x nem lépi túl c 1 -tC 1 c 2 túllépi c 2 -t átvesszük ujabb n 2 db minta vizsgálata nem lépi túl c 1 -ttúllépi c 2 -t ha a selejtszám, vagy vizsgálati eredmény x elutasítjuk
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavételi rendszerek – egyéb mintavételek - (több)lépcsős mintavétel -N elemű mintavétel -Nem megfelelő eredmény -Újabb n elemű mintavétel -stb. - szekvenciális mintavétel -Mindig egy elemű mintavétel -Döntés -Újabb egy elemű mintavétel Mintavételi rendszerek részletesebben: - Biometria - Kísérletek tervezése és értékelése - SPC
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Példa pormintavevő alkalmazására
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Példa automatikus pormintavevő alkalmazására
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Szemes termények, pl. gabonák Mintavétel: MSz :1983, ICC 101/01, ISO Szállítóeszközről lapáttal, mintavevőkkel - felső rész eltávolítandó -10 tonnáig legalább öt helyről - 10 tonna felett: 3 tonnánként tonna felett: legalább 15 helyről - speciális illetve automata mintavevők használata javasolt - Mintavételi terv és jegyzőkönyv készítendő - Padozatról előzőkhöz hasonló módon -10 és 20 tonna között legalább 20 helyről - további 5 tonnánként egy-egy helyről
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Szemes termények, pl. gabonák Mintavétel- folytatás: - Zsákolt tételből zsákszúrcsappal - a zsák keresztátmérőjéből -botszúrcsappal függőleges mintavétel lehetséges - Csomagolt áruknál - a mintavétel száma az összmennyiségtől függ A mintamennyiség csökkentése - alapelv: reprezentatív mintát kell előállítani - tálcás mintaosztás: szórás, majd csökkentés - kiterítés: négyzet vagy téglalap, átlós v. sakktáblás osztás - átlós osztás: négyzet vagy téglalap => 4 db háromszög - sakktáblás osztás: sakktáblaszerű felosztás, fokozatos csökkentés - körcikkszerű osztás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Szemes termények, pl. gabonák
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Speciális mintavételi szabályok és módszerek Folyadékok, pl. tej manuális automatizált
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Közegészségügy - ételminta Forrás: Májkel Éva közegészségügyi felügyelő
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Következő téma: Mintaelőkészítés!