Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az Európai Unió szervezeti felépítése
16/88. sz. ügy - Európai Közösségek Bizottsága kontra Európai Közösségek Tanácsa „A Bizottságnak a 145. cikk alapján adott felhatalmazás és a költségvetés.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
EU alapismeretek E-Learning.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Szabálysértési méltányossági kérelem
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Jogeset bemutatása Az Európai közösségek Bíróságának ítélete 1986
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
alkotmány – állam- és kormányformák
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
A versenytörvény módosítása
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
1 Dr. Villányi József Az Európai Unió Bíróságának története, szervezete és hatásköre.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Közösségi jog. A közösségi jog forrásai:  Az Európai Unió Hivatalos Lapja (HL) „L”-sorozat („Legislatio”), „C”-sorozat („Communicatio”) „HLS” (kiegészítés.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az EU felépítése és alapelvei
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A közigazgatási perek április 3..
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
A jogalkotási és döntéshozatali folyamat az Unióban
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.

Kereset: a Gyorssegélyről, a Gyorssegélyről, a Parlament előjogairól, költségvetési rendelkezésekről

A Parlament által a Tanács ülése alkalmával, Bangladesnek nyújtott különleges támogatás céljából elfogadott jogi aktus megsemmisítése iránt benyújtott kereset július 11.

A Parlament a tanács ülése alkalmával, a Bangladesnek nyújtott különleges támogatás céljából elfogadott jogi aktus alapján a Bizottság által elfogadott költségvetési végrehajtási intézkedések megsemmisítése iránt benyújtott kereset október 2.

A Parlament az EGK szerződés 173. cikke alapján kérte a Tanács által létrehozott jogi aktus, illetve az arra irányuló intézkedések megsemmisítését. A Parlament az EGK szerződés 173. cikke alapján kérte a Tanács által létrehozott jogi aktus, illetve az arra irányuló intézkedések megsemmisítését.

Bangladesnek nyújtott támogatás május 13-án és 14 –én Brüsszelben tartott ülésen A Tanács keretében ülésező tagállamok Bizottság javaslata Bizottság javaslata közösségi fellépéskeretében 60 millió ECU különleges támogatás Bangladesnek közösségi fellépéskeretében 60 millió ECU különleges támogatás Bangladesnek Támogatást a GNP-kulcs alapján osztják meg a tagállamok közvetlenül / a Bizottság által kezelt számla útján nyújtják

A Bizottság egy különleges számlát nyitott: Lampert Banknál ( Brüsszel) Lampert Banknál ( Brüsszel) Felkérte a tagállamokat, hogy utalják át a hozzájárulásukat Görögország válaszolt a felkérésre A többi tagállam közvetlenül utalta át hozzájárulását

Tanács elleni kereset: Parlament : Bangladesnek nyújtandó különleges támogatásról szóló határozat megsemmisítése Tanács: a nem megengedhetőség kifogására hivatkozott ( eljárási szabályzat 91.cikk): a jogi aktus nem minősül a Szerződés 173.cikke alapján a Tanács jogi aktusának

Bizottság elleni kereset: Parlament: kérte a megtámadott jogi aktus végrehajtása érdekébe a Bizottság által hozott intézkedések megsemmisítését: A Görögországra eső résznek a1991-es költségvetés bevételi oldalára vezetése Ezen összeg a költségvetés kiadási oldalán való megjelenítése Minden olyan intézkedés amiről a Parlament nem tudott

1992. október 15-i végzéssel az elnök határozatot hozott a két kereset egyesítésére

A Tanács elleni kereset: Tanács : a keresetet nem megengedhetőnek nyilvánítsák mert a megtámadott jogi aktust nem a Tanács fogadta el, így nem lehet a megsemmisítési kereset tárgya (173.cikk alapján) Parlament: fenntartja, hogy az tanácsi ülésen fogadták el a határozatot, a tanács jogi aktusának minősül ezzel megsértette a Szerz.203.cikk-ben a költségvetési ügyekben a Parlamentre ruházott előjogokat ezzel megsértette a Szerz.203.cikk-ben a költségvetési ügyekben a Parlamentre ruházott előjogokat

Bíróság joghatósága: 173.cikk. Megvizsgálja a Bizottság és Tanács által elfogadott jogi aktusok jogszerűségét… E szerint: azon jogi aktusok melyeket a tagállamok hatásköreit közösen gyakorolva fogadtak el nem felülvizsgálható a Bíróság által.

Ítélkezési gyakorlat: Megsemmisítés iránti kereslet indítható intézmények által elfogadott rendelkezések vonatkozásában melyeket joghatások kiváltására szántak Nem elég a jogi aktust tagállamok határozatának minősíteni azért hogy kikerüljön a 173. cikk szerinti felülvizsgálat alól. Megvizsgálják a tartalmát és keletkezésének körülményeit

Jelentős: Humanitárius segélynyújtások terén a közösségnek nincs kizárólagos hatásköre. Tagállamok is gyakorolhatják e hatáskört akár a Tanács keretén belül akár azon kívül

Parlament keresetének alátámasztása (4 érv)

1. Jogi aktus elfogadásához vezető eljárásra tekintettel, a Tanács járt el. Bíróság: nem minden bizottsági javaslat a 149.cikk szerinti javaslat. Ezért kell a meghozatal körülményeit vizsgálni. Ezért kell a meghozatal körülményeit vizsgálni.

2. Parlament: a támogatást a Bizottságnak kell kezelnie a leírás szerint a támogatást a Bizottságnak kell kezelnie a leírás szerint Szerz cikk: végrehajtási hatáskört tanácsi határozat ruházhat a Bizottságra Bíróság: Szerz. 155.cikk :nem akadályozza hogy a tagállamok bízzák a Bizottságra a jogi aktus alapján vállalt közös fellépés összehangolását. Szerz. 155.cikk :nem akadályozza hogy a tagállamok bízzák a Bizottságra a jogi aktus alapján vállalt közös fellépés összehangolását.

3. Parlament: a támogatást a tagállamok között GNP kulcs alapján osztják meg a támogatást a tagállamok között GNP kulcs alapján osztják meg Ez közösségi fogalom. Ez közösségi fogalom.Bíróság: A szerződés nem akadályozza a tagállamokat, hogy Közösségi kereteken kívül használjanak közösségi fogalmakat A szerződés nem akadályozza a tagállamokat, hogy Közösségi kereteken kívül használjanak közösségi fogalmakat

4. Parlament: Közösségi jogi aktusnak minősül a megegyezés mivel a jövőben a Számvevőszék és a Parlament felügyelete alá fog tartozni ( Szerz. 206a, 206b cikk) Közösségi jogi aktusnak minősül a megegyezés mivel a jövőben a Számvevőszék és a Parlament felügyelete alá fog tartozni ( Szerz. 206a, 206b cikk)Bíróság: A támogatás a bizottság általi költségvetésbe való felvétele nincs hatással a jogi aktus besorolására. A támogatás a bizottság általi költségvetésbe való felvétele nincs hatással a jogi aktus besorolására.

Bizottság ellen benyújtott kereset Parlament: görög hozzájárulásnak a költségvetésbe való felvétele sérti a parlament előjogait, megsértette a Szerződést költségvetésre vonatkozó részét görög hozzájárulásnak a költségvetésbe való felvétele sérti a parlament előjogait, megsértette a Szerződést költségvetésre vonatkozó részét Bizottság: kéri meg nem engedhetőnek nyilvánítani a keresetet kéri meg nem engedhetőnek nyilvánítani a keresetet A költségvetésbe való felvétel nem megtámadható 173. cikk szerint.

Bíróság: fontos: a megtámadott intézkedések olyan végrehajtásra irányulnak melyet a tagállamok ruháztak a Bizottságra fontos: a megtámadott intézkedések olyan végrehajtásra irányulnak melyet a tagállamok ruháztak a Bizottságra Meg kell vizsgálni hogy az intézkedések a tagállamok által finanszírozott támogatásra vonatkoznak Szerz. 299.cikk értelmében nem része a közösségi bevételnek, kiadásnak, így nem jelent költségvetési módosítást

Bíróság határozata: A keresetek nem megengedhetőek A Parlament köteles a költségek viselésére ( elj. szab. 69.cikk alapján)

Készítette : Tikos Anita