2014. 07. 28. Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Advertisements

Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
MEGHÍVÁS TÁRGYALÁS. MEGHÍVÁS 1. lépés Az üzenet: Szia! A segítségedet szeretném kérni! Beszélhetünk valamikor? Köszönettel: Sanyi Igen! Ez a számom: +36.
KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ A GYAKORLATBAN
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra
4. óra Etikai elméletek II..
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A számítástechnika és informatika tárgya
A tanulók társas helyzete az iskolában
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
Benchmarking.
Készítette: Magyar Orsolya
Válságkezelés. Mi a célja? A válság negatív hatásainak csökkentése vagy kiküszöbölése A szervezet (imázsa) és az érintettek védelme.
Egyéni döntések a szervezetben
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Titokzatos vásárlók.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Mérnöketika.
10. óra A HIBA -- esetek.
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Kritikai áttekintés.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 3. óra.
3. óra.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Margitay – Mérnöketika ETIKAI ELMÉLETEK óra.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
Racionális Etikai döntések
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Helyzet- és igényfelmérés.
Kérdések a második zh-hoz
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
Minőség menedzsment 6.előadás
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
A vezető mint sikertényező szerepe egy középvállalkozás
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
1 A Nyelvi Tesztelés és Értékelés Európai Egyesülete (EALTA)
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
Regionális gazdaságtan GVAM nappali tagozat tavasz, időütemezés,határidők.
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI OKTATÁSOK
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 6. óra.
Margitay – Mérnöketika ETIKAI ELMÉLETEK II. 4. óra.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
12. óra Kenőpénz és korrupció.
SZÁMVITEL.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Az SZMBK Intézményi Modell
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra

Margitay – Mérnöketika A korrupciós folyamatok megértése, a szereplőkre és a projektekre gyakorolt hatásaik áttekintése, és a lehetséges következmények számbavétele Tisztában lenni azzal, hogy mire számíthatunk Javítani a kommunikációt korrupciós ügyekben, hogy képesek legyünk az ilyen eseteket megbeszélni kollégáinkkal A személyes felelősség és feddhetetlenség kérdését világossá tenni. (Személyek megvesztegetéséről, döntéséről és etikájáról lesz szó.) Célok

Margitay – Mérnöketika Nagyon összetett esetet mutat be, ami sok szempontból elemezhető. Ebből most a legfontosabb a megrendelő -- vállalkozó viszonyban felmerülő korrupció. Nézzük az esetet alapvetően úgy, mint az üzlet megszerzéséért adott kenőpénz példáját! (beruházó - fővállalkozó, fővállalkozó – alvállalkozó, nagy felhasználó – beszállító, állami szervezet - vállalkozó viszonyok a legfontosabbak) (Valamelyest különbözik ettől a szakhatóságnak adott kenőpénz.) Nézzük az adó és a kapó oldal szempontjából egyaránt! (kenőpénz kérése/elfogadása, illetve felajánlása/adása) Az esetről előzetesen

Margitay – Mérnöketika Az American Society of Civil Engineers oktató filmje: Eset: Üzletszerzési kenőpénz

Margitay – Mérnöketika Mi a különbség kenőpénz és üzletszerzési jutalék között? Melyek a kenőpénz lehetséges következményei? Hogyan hat a kenőpénz a projektre? a mű műszaki színvonalára, minőségére? a résztvevők gazdasági helyzetére? a gazdaság egészére? a társadalomra? Milyen következményekkel jár(hat) a korrupciós gyakorlat a résztvevőkre? Hogyan lehet racionális erkölcsi döntéssel dönteni a kérdésben? Van olyan helyzet, amikor etikailag (etikai elméletek alapján) védhető a kenőpénz? Kérdések 1.

Margitay – Mérnöketika Hogyan függ össze a teljesíthetetlenül alacsony árajánlat és a kenőpénz? Milyen folyamatok alakulnak ki, ha mindkettő jelen van a projektben? Milyen védekezési, önigazolási módszereink vannak? Ha ön döntési helyzetben lenne mit tenne cégvezetőként a kenőpénzek -- a beszerzője által kapott és az üzletszerzője által adott – kenőpénzek ellen? állami/önkormányzati vezetőként a korrupció ellen? Kérdések 2.

Margitay – Mérnöketika Jövő héten ZH. Pót ZH egy héttel később ugyanebben az időpontban. A dolgozat az órák anyagát kéri számon. A ppt-k megtalálhatók a címen a Mérnöketika tárgynál. Kérdések típusai: Fogalmak meghatározása: Pl. Mit nevezünk erénynek? Etikai álláspontok, kritikák bemutatása, összehasonlítása stb.: Pl. Ismertesse az erényetikák alapvető megállapításait! Milyen kritikák fogalmazhatók meg az tett- utilitarianizmussal szemben? Alkalmazások: (különösen fontos!) Pl. Szituáció leírása (mint az eseteknél fent) és racionális erkölcsi döntési eljárás segítségével döntse el, és indokolja, hogy mi lenne a helyes cselekedet! Az eljárás lépéseinek pontos alkalmazása és a szakszerű indoklás a lényeg! Az értékelés az alapján történik, hogy mennyire pontos, szakszerű, teljes és lényegre törő a válasz. A ZH-ról