Balassi Bálint 20/C.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
A Biblia és a könyvnyomtatás
A Bánk bán történelmi háttere
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Avagy a magyar reneszánsz második korszakának nagy alakja!
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Perszephoné Története
Kutya nélkül élni lehet,de nem érdemes.
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
A reneszánsz korszaka hazánkban
Tibeti személyiségteszt
„Fiam, adja ide az ellenőrzőjét!”
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Ómagyar Mária-siralom
Május 13. az első Fatimai Mária jelenés emléknapja
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Katona József 16/A.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Két ember eléd lép, két ember Téged kér, áldd meg, áldd meg
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Asztal- és életközösség Jézussal
Hadd menjek, Istenem, mindig feléd, Fájdalmak útjain, mindig feléd.
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
Serege Krisztina: Corvin János
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Mikes Kelemen.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
II. Rákóczi Ferenc.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Az élet igéje július.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Új hálaének áldja Istent
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
István király.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Zrínyi Ilona ( ) 1643-ban,Ozalj várában született. Szülei:Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin Több nyelven beszélt, lovagolt,edzette testét.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Arany János Élete és munkássága.
55.
Balassi Bálint élete és munkássága
Harmatozzatok égi magasok
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Kölcsey Ferenc
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
344.
Madách Imre: Útravaló verseimmel
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A magyar írásbeliség évszázadai
Árpádházi Boldog Jolán
Az én Miatyánkom Dr. Papp Lajos szívsebész verse
Az én Miatyánkom Dr. Papp Lajos szívsebész verse
A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB.
Előadás másolata:

Balassi Bálint 20/C

1. Szerencsés adottságok 1554, Zólyom, gazdag, főúri család Kitűnő nevelő: Bornemisza Péter, protestáns Már gyerekként fordít: Beteg lelkeknek való füves kertecske Nürnbergben tanul, nyolc nyelven beszél Sportos alkat: Rudolf császár koronázásakor bécsi juhásztánc Erdélyben Báthory István kedvenc foglya: Lengyelországba is magával viszi Gazdag lelki élet: 32 évesen katolizál, a jezsuiták híve lesz A poroszországi Braunsbergi jezsuitákhoz is ellátogat, megnézi a Balti-tengert is

2. Csapások, szerencsétlenségek Kamaszkorában Lengyelországba kell menekülniük Később hazatérhetnek, de a vagyon odaveszett Ungnádné Losonczy Annának udvarol, de az férjével Horvátországba kerül Unokatestvérét veszi el, de érvénytelenítik a házasságukat (Dobó Krisztina, Dobó István lánya) Elfoglalja felesége sárospataki várát, de ez felségsértés Losonczy Anna megözvegyül, de máshoz megy Jobb híján lovakkal és tokajival kereskedik Esztergom: lábait ágyú találja, elüszkösödik, meghal Hibbén temetik el, a régi családi kegytemplomban

3. Furcsaságok Vegyesen írja a család Balassának és Balassinak, ő többször Balassinak A Balázs szóból ered, vsz. Balázsinak ejtették A nagy vagyonszerző a nagyapja volt, horvát bán lett, Mohácson esett el Nürnbergbe azért mehetett, mert apja bányavárosi kapitány volt, kapcsolatban állt a nürnbergi kereskedőkkel (3-4 évre) Apja feljelentése rágalom volt, a levélhamisítót utóbb kivégezték Hibbén először az anyját temették el Házassági dilemmák: fél, mi lesz ha „reám tér az szemfájdalom, vagy penig inkább ugyan soha nem jű” „Mégiscsak nagy úr leszek, ha egyébképpen nem, hát farkam után”

4. Szerelmi és vitézi költészete Trubadúr stílus: alázatos udvarlás, a nő felmagasztalása Költött nevek: Júlia, Célia, Fulvia – csak az elsőben lehetünk biztosak (Losonczy Anna) Újítása a Balassi-strófa: ütemhangsúlyos, három ütem, belső rímek Újítása az is, hogy ciklusokba rendezi verseit Kedveli az akrosztikont, pl. a nevét adják ki a betűk Egy katonaénak: Lengyelországban írja, nosztalgikus emlékezés és eszményítés Verseiben jelenik meg először az „édes hazám” szókapcsolat

5. Istenes versei Sémák helyett személyesség és közvetlenség: ebben modernebb, mint a trubadúros szerelmi lírában Bár katolizált, versit inkább predestinációs hit jellemzi Adj már csendességet: eláradó bűntudat, eláradó megnyuvás az isteni elrendeltségben Az tenger partján, Oceanum mellett: félben maradt versszak-záró sorok teszik nyugtalanítóvá Ismeretlen másoló munkájaként maradt fenn a Balassi-kódex: Ezeket pedig a maga kezével írt könyvéből írták ki szóról-szóra, vétek kevés helyen esett benne, az sem egyébtől lett pedig, hanem a Balassi írásának nehéz olvasása miatt Nincs minden benne, istenes versei kódexen kívüliek

Ki volt Balassi apja? Milyen családban született?

Hol keresnéd születési helyét? Merre van?

Mi vezethette a mű lefordításában?

Kiket keresett fel a Baltikumban? Milyen versre ihlette a hely?

Melyik vár milyen szerepet játszott az életében?

Hol temették el?

Miért éppen Hibbe lett a nyughelye?

Milyen költészeti újdonságokat látunk nála?