Odüsszeusz az alvilágban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Odüsszeia Odüsszeusz kalandjai.
Advertisements

SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A Bánk bán történelmi háttere
Az ókori görög művészet
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
Pál apostol 12/B.
Államalapítás.
Mit jelent a realizmus? 5/A.
Régmúlt idők, melyek most is elkísérnek, a történelemmel rezonáló lelkünkben élnek. A FESTMÉNYEK segítenek felébreszteni ezeket az élményeket, ahogy a.
Delphoi jósda – A Föld köldöke
Perszephoné Története
Milyen zajos, nyüzsgő város! S mi egy lelket sem ismerünk. Ne aggódj testvér! Szombaton elmegyünk a folyóparton levő imahelyre. Isten majd gondoskodik.
Az önző gén Richard Dawkins.
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
EGYHÁZTÖRTÉNET.
Jó keresztény Ön? Ha igen, akkor minden bizonnyal Ön is teljes mértékben ELHISZI az alábbi sarkalatos igazságokat, vagyis ön szerint is:
Iskolánk névadója: Szent László király
Feltétel nélküli szeretet
Görög történelem 2. előadás.
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A mítoszok.
\ A modern és fenséges Airbus 380, az Atlanti óceán fölött repült, New-York felé.
Megmagyarázhatatlan parajelenségek (amit nem láttál attól még létezhet)
Más görög istenek 1.B.
Homérosz és művei 3/A.
Szabadság és zsarnokság az Antigonéban
Más görög istenek 1.B.
Dionüszosz 6/C.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Dante Alighieri: Isteni színjáték
A műeposz útja a római irodalomtól a barokkig
Zrínyi Miklós életműve
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Odüsszeusz útja a szirénektől Ithakáig
Feltétel nélküli szeretet
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Odüsszeusz az Alvilágban
Orpheusz és Eurüdiké Mítosz.
A Z ANTIKVITÁS IRODALMA
Nevelés az ókorban Egyiptom Róma Görögország.
EGYIPTOM.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Ha aggódnál… Ha valami aggaszt vagy idegesít, akkor nézd meg a dolog másik oldalát is!
A görög mitológia néhány istensége
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Érdeklődés: Laczkó Mihály 70/ , január végén rottweiler keverék kiskutyák születtek Budapest XXII. kerületében, melyeket.
VII. Szalvéta bemutató Hol töltsd az idődet. Kezdetben az időd 100% - át emberek szponzorálásával kellene töltened. Igaz, hogy az első néhány hét.
Akhilleusz 4/A.
Az ókori görög- római istenvilág
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
A görög mitológia Az istenek születése.
Ikarosz és a repülés.
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
A Pun-Római háborúk.
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
THEOGONIA Az istenek születése.
Odüsszeia Leszámolás a kérőkkel
A görög istenek.
A TRÓJAI HÁBORÚ.
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Előadás másolata:

Odüsszeusz az alvilágban

1. Kirké Kirké Héliosz napisten lánya, a Minotaurusz anyjának (Pasziphaé) testvére Varázslónő, varázspálcájával állattá tudja varázsolni ellenségeit Palotája körül farkasok és oroszlánok sokasága él, mind elvarázsolt emberek Odüsszeusz társait disznókká varázsolja, Odüsszeuszt azért nem, mert Hermész figyelmezteti őt, és ellenszert ad neki (valamiféle gyógynövényt) Metaforikusan azonban őt is „disznóvá” változtatja: a szeretőjévé teszi Odüsszeuszt, és hosszú időre elfeledteti vele a társait, meg hogy haza kellene mennie Végül aztán tanácsaival, útvonaltervével sokat segít Odüsszeusznak

2. Az alvilág Tartarosz: először a Zeusz által legyőzött titánok földalatti börtöne, később ide kerülnek a kárhozott lelkek is (a pokolhoz hasonló). Mély szakadék a Hádész alatt Eliziumi mezők: a nagy hősök kivételezett helye haláluk után (a paradicsomhoz hasonló) Hádész birodalma: általános tartózkodási hely a holt lelkeknek, nem pokol és nem paradicsom, de semmiképpen sem kellemes Csak néhány kivételes esetben van oda-visszaút, ilyen volt Heraklészé, Odüsszeuszé, és Orpheuszé, aki lantjával szelidítette meg a Kerberoszt (Eurüdiké azonban vesztére visszanézett)

3. Jósok Kasszandra, Laokoón után Kirké is jövendöl, majd az alvilágban Teiresziász is A római kor híres jósnői a szibillák, közülük is a leghíresebb a kumé-i (Cumae) szibilla. Kilenc könyvéből hármat vett meg Tarquinius Superbus, de ezek is odavesztek tűzvészben A pótlásukra a római szenátus nagy expedíciókon gyűjtött be újabb jóslatokat, amelyeket a Palatinus templomában őriztek kb. Kr.u. 400-ig, amikor is egy római szolgálatban álló barbár vezér, Stilicho elégette őket Nostradamus (1500 k.); VI.97: Cinq et quarante degr‚s ciel bruslera, Feu approcher de la grand cit‚ neufvre, Instant grand flamme esparse sautera.... „Az ég lángolni fog a 45. foknál. A lángok közelednek a hatalmas új városhoz. Hatalmas, szétterjedő lángok csapnak fel.”

4. Vezeklés Teiresziász szerint Odüsszeusznak vezekelnie kell, hogy kiengesztelje Poszeidónt Vezeklése egyben zarándoklat: el kell távolodnia a tengertől, éltető elemétől Arról kell lemondania, ami fontos volt neki: a tengerről Az európai történelem leghíresebb vezeklése IV.Henrik német császáré 1077-ben VII.Gergely pápa kiátkozta, erre ő „kanosszát járt”, vagyis dacolva a januári téllel, átkelt a jeges Alpokon, és Canossa várának bejárata előtt várakozott három napig, mire a pápa beengedte

Ki ez a varázslónő? És ki a disznó? Mit tudsz a varázslónő családjáról? Ki volt az apja, nővére?

Odüsszeuszt miért nem tudja átváltoztatni Kirké?

Lauren Litwa Holden amerikai festőnő festménye Hány részből áll a görög túlvilág? Kik hova kerülnek? A modern amerikai festmény melyik túlvilágot ábrázolja vajon?

A pokol. Egy Pixel Voodoo néven alkotó brit fotográfus alkotása A Hádész vagy a Tartarosz lehet ez a hely? Melyik a sötétebb? Miért?

Nevezz meg jósokat az Odüsszeiából és a római korból! Mikor élt Nostradamus? Melyik jóslata vált a leghíresebbé az utóbbi időben?

Melyik Nostradamus-cikkelyt vonatkoztatják New Yorkra? Mi a kapcsolat alapja?

Kik a „kanosszajárás” szereplői? Mikor történt az esemény?

Priamosz Akhilleusznál. Hol van a fia holtteste?