Epigrammák nyomában 21/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A görög líra i.e. VI. század
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
A hunok a meotiszi mocsarak mellett laktak.
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
Mondattan: Összetett mondatok I.
A romantika Magyarországon
Bibliotheca Corviniana
Kölcsey Ferenc: Himnusz
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Előadó: Bordás Bertalan
Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A görög és római líra.
Forradalmi költészete
„VIRÁGOK KÖZT VELED LENNI, TUDOM SZÉP VOLNA KEDVESEM” (BRÓDY JÁNOS)
Az ógörög líra születése
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Vörösmarty Mihály élete
Segítenél nekik, ha ez neked is hasznodra válna?.
Mátyás király, az igazságos
Mennyiben egyformák, miben különböznek a pályázatok? dr. Rácz Jenő Budapest december 7.
Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!
1 1 1.
Készítette: Sipos Yvette Vl.B. osztály
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő.
Ki beszél a versben? A lírai én fogalma
Österreich Werbung Magyarország Budapest, november Szedlák Péter Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet Sajtókapcsolatok.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
A görög líra Apolló és a líra.
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
Készítette: Staberecz Dóra
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A reformkori romantika Magyarországon
Kufstein, a hírhedett börtön
Egy műfaj nyomában: az elégia
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Reformkor Magyarországon
Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Arany János Készítette : Danila Liza Származása Ifjú kora 19 évesen A pályázat A kapcsos könyv Toldi Mátyás anyja A Walesi bárdok Fordításai Vége.
Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez
A magyar felvilágosodás irodalma
Versmondó Alkalmazás Készítette: Heizer Olivér
JANUÁR 22..
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
I. Ferenc József.
I-039.
a hét verse Pilinszky János 95 éve született fűzik mira ajánlja
(főműveik összehasonlítása)
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Készítette: Koleszár Gábor
Madách Imre Útravaló verseimmel.
A magyar reneszánsz Janus Pannonius.
Hunyadi Mátyás élete és kora
Útravaló verseimmel Szeretném ha mások is felfedeznék ami bennük lakozik, hisz költészetünk csak ahhoz ér el kiknek szívében már szunnyadoz. Új versemmel.
Versterv Arany János.
A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB.
Előadás másolata:

Epigrammák nyomában 21/A

1. Görögország, Thermopülé Szimonídész sírfelirata Kr.e. 580-ból

Láthatjuk, hogy a műfaj eredetileg sírfeliratot jelentett Rövidnek kellett lennie, mert kőbe vésték O xein', angellein Lakedaimoniois hoti têde keimetha tois keinon rhémasi peithomenoi.

2. Görögország, Szamosz szigete Anakreón háborúellenes versét keresnénk Kr.e. 500-ból

Láthatjuk, hogy a rövid disztichon epigramma, a hosszú disztichon pedig elégia a tartalmától függetlenül Gyűlölöm azt, aki telt kupa mellett, bort iszogatván -- v v -- v v -- v v -- -- -- v v -- - Háborut emleget és // lélekölő viadalt -- v v -- v v -- -- v v -- v v --

3. Pécsi székesegyház Janus Pannonius egykori püspök epigrammáját keressük Mátyás korából (1480 k).

Láthatjuk, hogy az epigramma csattanós Egy korán nyílt mandulafával jelképezi önmagát, s a kétértelmű zárósorban így foglalja össze a helyzetet: (Egy dunántúli mandulafához) „Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon. Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

4. Ausztria, Kufstein Batsányi János politikai fogoly királygyilkosságra biztató epigrammáját keressük a francia forradalom korából (1789 k.)

Láthatjuk, hogy az epigrammát a drámával rokonítja a sok megszólítás, felszólítás, kvázi- vagy valódi párbeszéd „Nemzetek, országok, kik rút kelepcében nyögtök a rabságnak kínos kötelében Ti is kiknek vérét a természet kéri, hív jobbágyitoknak felszentelt hóhéri…” (A franciaországi változásokra)

5. Ukrajna, Huszt Kölcsey Ferenc reformokat sürgető, a nemzeti nosztalgia és tunyaság ellen írt versét keressük 1831-ből, a reformkor hajnaláról

Láthatjuk, hogy az epigramma nemcsak drámai, hanem epikus is lehet: mikrotörténetet mond el „Bús düledékeiden… megállék… szél kele most… rémlak inte felém… és mond…” (Huszt)

6. Fejér megye, Kápolnásnyék Vörösmarty Mihálynak a nyomtatás 400. évfordulójára írt versét keressük, amelyben a jelen viszonyokat méltatlannak mondja Gutenberghez, és jobb viszonyokat sürget

Láthatjuk, hogy az epigramma sokszor közéleti, tanító célzatú vers: „Majd ha… a nyomorú pórnép emberségre javul… Majd ha világosság terjed ki keletre nyugatról…” (A Guttenberg-albumba)

7. Veszprém megye, Felsőiszkáz Nagy László (1925-1978) szülőfalujában a szerelemről és a mulandóságról szóló versét keressük: Ki viszi át a Szerelmet

Láthatjuk, hogy a modern kori epigrammák elvontabbak, egyetemesebbek, gyakrabban kötődnek örök emberi problémákhoz „Létem ha végleg lemerült, Ki rettenti a keselyűt? S ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsópartra?”

8. Budapest, Hajós utca Pilinszky János (1921-1981) híres Négysoros című versét keressük, amely olyan, mint egy szomorú rejtvény, mindenki mást érthet ki belőle

Láthatjuk, hogy a modern epigramma egyre inkább nyitott mű, rejtély, enigmatikus „Alvó szegek a jéghideg homokban Plakátmagányban ázó éjjelek. Égve hagytad a folyosón a villanyt. Ma ontják véremet.”

Sírfelirat (Szimonídész) Rövid disztichonos vers (Anakreón) Az epigramma műfaja Sírfelirat (Szimonídész) Rövid disztichonos vers (Anakreón) Csattanós (Janus Pannonius) Drámai (Batsányi János) Epikus (Kölcsey Ferenc) Közéleti (Vörösmarty Mihály) Egyre egyetemesebb (Nagy László) Egyre enigmatikusabb (Pilinszky János)