Korai hidroterápia a családban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Iváncsik Réka gyógypedagógus lovasterapeuta
Advertisements

A sportszocializáció.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Üdvözöljük a gyermekbútorok új korszakában
A koordinációfejlesztés lehetősége
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
Mikor beszélünk koraszülésről?
Utánpótlás erőnléti edző feladatai:
Egészséges táplálkozás
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Diplegia Az alsó végtagok spasticus (feszes) vagy hypotonias (renyhe) bénulását soroljuk ide: érintett lehet mind a négy végtag, de az alsó végtagok érintettsége.
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Úszás, lebegés, merülés.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Értelmi fogyatékosságok kórtana
A testnevelési tanterv.
Mozgás, pihenés, egészség
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Mozgásfejlesztés a megkésett és akadályozott beszédfejlődésű gyermekeknél Ayres-féle szenzoros integrációs terápia a logopédiai korai fejlesztésben.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Neonatológia, rehabilitáció
Úszás, lebegés, merülés úszás lebegés merülés.
"Legyen az esély egyenlő ..."
Üdvözöljük az előadáson!
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Mozgásterápia a mindennapi gyakorlatban
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Egészséges életmód Élj így!.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Az OGYEI kiemelt programjai
TVK MALI TRIATLON KLUB TISZAÚJVÁROS ELNÖKSÉG TITKÁRSÁG ADMINISZTRÁCIÓ GAZDÁLKODÁS Vezető edző ÚSZÁS EDZÉS OKTATÁS Fodor Ágnes SZÁRAZFÖLD Kerékpár, futás.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Út a sikeres tanuláshoz
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Jó játék a mozgás !.
-minősített közoktatási típusú sportiskola szeptemberétől induló első osztályai:
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
ABRAPA & ALZHEIMER Francis Salmon Budapest, október 2.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Testnevelés tantágypedagógia 10. A mozgásfejlődés.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Ágazatközi együttműködés
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Korai hidroterápia a családban (Kádas program, csecsemőúszás) Csizmadia Melinda gyógypedagógus, úszásoktató

"A vízzel, mint titokkal való megismerkedésünknek sokféle módja van "A vízzel, mint titokkal való megismerkedésünknek sokféle módja van. Ezek közül az egyik az úszás. Vízből születtünk, nagyrészt vízből vagyunk. A víz nem tárul föl, a víznek nincsenek titkai; maga a víz a misztérium.„ Dr. Balázs Zoltán

Miért is Korai hidroterápia? Mert korai életszakaszban, 8 hetes kortól 3 éves korig tartó vízi foglalkozás, mely sok esetben terápiás jellegű. Normál fejlődés menetű babák esetében készségfejlesztés. Rizikófaktoros pl.: koraszülött babák esetében prevenció, vagy képességfejlesztés. Súlyos sérülés esetében fontos kiegészítő terápia.

Mikor ajánljuk terápiaként? Ha megkésett a mozgásfejlődés áll fenn. Ha tónus regulációs probléma áll fenn. Ha születés körüli oxigénhiányos állapottal összefüggő központi idegrendszeri sérülés áll fenn. Ha rizikófaktoros, főleg koraszülött csecsemő érkezik a családba.

Program felépítése I. Kádas program II. Medencés foglalkozás - csecsemőúszás

Kádas program Otthoni kádas úszás 8 - 16 hetes korig. 20 lépésből álló gyakorlatsor. Céljai: a csecsemő állapotától függően prevenció, vagy egy szárazföldi terápia fontos kiegészítése, mind egészséges, mind sérült babák esetében felkészülés a medencés foglalkozásokra, nagyon fontos, hogy egy kellemes és vidám alkalom, amit a baba szüleivel tölt.

Kádas program Lehetőséget nyújt: a magzati mozgások folytatására, elemi mozgásminták megjelenítésére, passzív kimozgatásra, pszicho szociális kontaktus (szülő – gyermek) erősítése, esetleg javítására.

Kádas program Néhány gyakorlat: Fogás módok elsajátítása, Háton és hason siklás, Háton lebegés Merülés tanításának elindítása, jelszó használat… Elemi mászás, elemi járás Terápia esetén minden nap, de min. heti 5-ször, állt. fürdéssel egybekötve. Egészséges babákkal heti 2-3 alkalommal.

Csecsemőúszás 3. oltás után, kb. 5 hónapostól kortól 3 éves korig. Kor és tudásszint szerint 4 csoport. Integrált a csoport. Csoport létszám állt. 6 szülő és 6 baba.

Csecsemőúszás Céljai: Egészségmegőrzés Edzettségi szint, ellenálló képesség növelés Mozgásfejlődés segítése Prevenció és rehabilitáció Értelmi és anyanyelvi nevelés Szülő-gyermek közötti kapcsolat erősítése Találkozás a kortársakkal Felkészülés az úszásoktatásra

Csecsemőúszás Óra felépítése: masszázs, passzív átmozgatás, bemelegítés – vestibulo-reticuláris rendszer ingerlése, kiúszás – kikapaszkodás – kimászás – beugrás gyakorlása, úszómozdulatok elemei közül a lábmunka gyakorlása, hason és háton, több formában, több eszközzel, háton lebegés kialakítása, játékos gyakorlatok, értelmi fejlesztés, lezárás, elköszönés a víztől. Mindez sok-sok mondóka és ének kíséretében valósul meg (anyanyelvi fejlesztés) és rengeteg eszköz használatával.

Csecsemőúszás előnyei mozgás- és értelmi fejlődés gyorsabb és jobb az átlagnál, nő a babák ellenálló képessége, ritkábban lesznek betegek, újfajta mozgástapasztalatot szerezhetnek, prevenció, sérülés esetén rehabilitáció, szocializációs közeget biztosít, ezek a babák általában könnyebben barátkoznak, szülő-gyermek kapcsolat erősítésének lehetősége, a rendszeres terhelés pozitív hatással van az agyra, javítja annak szellemi kapacitását, a rendszeresen úszó babák, annyival lesznek edzettebbek és egészségesebbek nem úszó társaiknál, mint amennyivel egy sportoló jobb állapotban van egy átlagos életminőségű embernél, lehetőséget nyújt a magzati mozgások folytatására, megjeleníthetők az elemi mozgásminták (kúszás, mászás, járás), lehetőséget nyújt a passzív kimozgatásra, ennek főleg a sérült babák esetében van nagy jelentősége.

?

Köszönöm a figyelmet!