„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” c. projekt (TÁMOP-1.4.7-12/1-2012-0001) szakmai műhely „Módszertani fejlesztés irányai, mérföldkövei” Hollósi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
kiemelt projekt bemutatkozása
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Szektorok közötti együttműködések
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
Közlekedésbiztonságra fordítható források
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Társadalmi vállalkozások
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” c. projekt (TÁMOP / ) szakmai műhely „Módszertani fejlesztés irányai, mérföldkövei” Hollósi Szabolcs BFH Európa Kft. ügyvezető REKORD hálózat menedzsment szervezet vezető Pakod, február 20.

Paktumok jelenlegi helyzete Kb. 70 paktum országosan, köztük sikeresek, passzívabbak, és egyáltalán nem működők Térségi aktivitás növekedése: Elkészült szervezeti dokumentumok, stratégiák, megvalósított projektek, fejlettebb partnerségi kultúra és kapcsolatok, nagy számú bevont partner (de a vállalkozói aktivitás alacsony, és kevés partner igazán aktív) A foglalkoztatáspolitika szervezeti rendszerében nem tisztázott szerepek és feladatok (forrás néha van, szerep nincs) Országos és regionális koordináció, szakmai támogatás hiányos (Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon van kezdeményezés, és az OFA is ellát résztevékenységeket) Bizonytalan (egységesen nem létező, az egyes paktumok ügyességén, vagy a munkaügyi szervezettel kialakított jó kapcsolatokon múló) menedzsment- és projekt finanszírozás TÁMOP 145 konstrukció, mint új mérföldkő

Szakmai, minőségi sztenderdek - előzmények  OFA-ROP Hálózat „A foglalkoztatási paktumok minősítési követelményei és segédlet az önminősítések elvégzéséhez”. 4 fő kritérium: -A partnerséggel kapcsolatos minőségi jegyek -A paktum célkitűzéseivel és stratégiájával valamint az akciótervvel összefüggő kritériumok -A munkaprogram megvalósításához szükséges minőségi követelmények -Az együttműködés szervezésével, a paktum szervezeti struktúrájával összefüggő követelmények  Szakértői értékelések a ROP-os projektek zárásakor, de következmények nélkül (a kritériumoknak nem megfelelő paktum is le tudta zárni a projektjét)  A TÁMOP 144-ben már ez sem volt

A munka folyamata Feladatok: 1) a foglalkoztatási megállapodások (paktum) szakmai, minőségi sztenderdjeinek kidolgozása 2) Szakmapolitikai javaslatok megfogalmazása a foglalkoztatási megállapodások szabályozására és a fenntartható működést segítő belső és külső feltételrendszerre (jogi, szervezeti, pénzügyi, szakmai) vonatkozóan Időbeni ütemezés: március közepéig koncepció, április végéig 1. változat, június közepéig a kutatási eredményekkel kiegészített változat, szeptember közepéig társadalmi egyeztetési változat Kikre számíthatunk? Vannak-e már most megfogalmazható javaslataitok?

Szakmai, minőségi sztenderdek- Milyenek legyenek? -Ágazati irányítás által jóváhagyott alapszolgáltatásokat kötelezővé tevők? -Paktumokat kockásítók? -Elvárt szakmai módszertanokat meghatározók? -Iránymutatók? -Objektíven értékelhető, szigorú alapkritériumokat lefektetők? -Szervezeti működési struktúrákat ajánlók? -Közösségi forráshoz jutás bemeneti feltétele legyen az ezeknek való megfelelés? -Folyamatos önértékeléshez segítséget nyújtók? -Stb.

Lehetséges jövő – új generáció (megújuló régiekkel, létrejövő újakkal?)  Paktumok térségi forráskoordinációs- és program megvalósítási szerepének növelése (bizonyos beavatkozási területeken az ESZA források felhasználásának címzettjei és koordinálói, pl. OFA által menedzselt Global Grant indításával, - aminek témája lehet pl. szociális gazdaság fejlesztése a EU-s tervezési időszakban: a kiválasztott projekteknél megvalósulhat az eredmények, hatások, szakmai szempontok előtérbe kerülése a formális feltételek ellenőrzése és teljesítése mellett) a többcélú társulások megszűnésével még nagyobb az igény a helyi fejlesztési partnerség megerősödésére  Megerősített régiós és országos paktum koordinációs és szakmai támogató háttér az OFA bázisán (új TÁMOP 147?: paktum regiszter működtetése, adatok/indikátorok gyűjtése, információáramlás biztosítása, érdekképviselet, szakmai tanácsadás, tapasztalatcsere, menedzsment fejlesztés, híd szerep a paktumok és az NGM között, paktum sztenderdek érvényesülésének segítése, minőségbiztosítás, kutatások, módszertani fejlesztések, nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, marketing tevékenység stb.)

Lehetséges jövő – új generáció (megújuló régiekkel, létrejövő újakkal?)  Egyeztetett paktum alapszolgáltatások társfinanszírozása a munkaügyi szervezet által (szolgáltatás támogatás), tagsági díjak, saját bevételek elérése  Teljes országos lefedés elérése az új közigazgatási struktúrához illeszkedve (megyei kormányhivatalok, járások): GINOP: Helyi Gazdaság Menedzsment Szervezeti rendszer (HGMSZ) kiépítése? – minimum 100 szervezet

 as EU-s források kihasználása: GINOP 5.3: Szociális gazdaság és non-profit foglalkoztatási programok támogatása - Társadalmi vállalkozások ösztönzése és támogatása: A cél új társadalmi vállalkozások létrehozásának segítése, illetve már működő társadalmi vállalkozások dinamizálása és stabilizálása – piacképes termékek és szolgáltatások előállításának ösztönzése révén, fenntartható üzleti modell alapján – tartós foglalkoztatási lehetőségek létrehozása érdekében. Várhatóan ezek a vállalkozások önfenntartóvá válnak hosszabb távon. A társadalmi vállalkozások támogatása folyamatos tanácsadást/mentorálást tesz szükségessé, valamint pénzügyi ösztönzőket vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás formájában. -„Tranzit” foglalkoztatás a hátrányos helyzetűek számára -Nem állami szervezetek komplex foglalkoztatási programjai Lehetséges jövő – új generáció (megújuló régiekkel, létrejövő újakkal?)

TOP 6.1: A helyi foglalkoztatási szint javítása megyei és helyi foglalkoztatási paktumok támogatásával Lehetséges jövő – új generáció (megújuló régiekkel, létrejövő újakkal?) Foglalkoztatási stratégiák illetve kapcsolódó alap-dokumentumok, tanulmányok kidolgozása (humán erőforrás térképek elkészítése, meglévő vállalati háttér felmérése és elemzése- Kompetencia kézikönyv kidolgozása Befektetés-ösztönzési program kidolgozása) Tanácsadási, információnyújtási tevékenység (Munkaerő keresleti - képzési kínálati adatbázis létrehozása; HR-klub működtetése; pályaorientációs tevékenység, honlap működtetése foglalkoztatási/munkáltatói fórumok; Workshop-ok, partnertalálkozók szervezése stb.) Paktum inkubátor – szolgáltatásfejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára Projektgenerálás, pályázatok lebonyolítása