Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, 2013. november 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
Adamecz Anna Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Hozzászólás Lovász Anna és Szabó-Morvai Ágnes: „Does childcare matter for maternal labor supply?” előadásához Elek Péter ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
általános főig. helyettes
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
Statisztika Érettségi feladatok
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
5.Szeminárium – Cash-flow Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Kistérségek periódusra vonatkozó fejlesztési tervei 2006.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
Álláskeresőként történő nyilvántartás
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
III. előadás.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkagazdaságtani feladatok
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, november 16.

Két EU-finanszírozású program (TÁMOP, Egy lépést előre) értékelése propensity score matching eljárással  Erőteljes programhatás a program alatt  Gyengébb hatás az elhelyezkedésre a program után  Még gyengébb hatás a munkanélküliségbe való vissza nem térésre  de ez sem elhanyagolható mértékű (TÁMOP: 5-10%) Erőfeszítések a romák érintettségének vizsgálatára

Romák: a megbízó szokás szerint olyasmire volt kíváncsi, amiről elfelejtett adatokat gyűjteni… Erről csak röviden. A programrésztvevőkre vonatkozó roma adat azonban értékes Csak a TÁMOP-ot érinteném

Minden érdemi megjegyzés/kérdés abból a gyanúból ered, hogy a program résztvevőit részben éppen a pillanatnyi elhelyezkedési esély szerint választották ki (Ashenfelter-púp) Ezt sejteti a program alatti és utáni eredmények eltérése, valamint a program alatti, nagyon magas elhelyezkedési arány (81% a teljes időszakban, 43% fél év alatt, kb. 30% állásban fél évvel később) Negyedéves U  E: 10-12% az összes regisztráltra (LFS)! Általában is gyanítható, hogy a kirendeltségek érdekeltek abban, hogy a várhatóan elhelyezkedőket (sőt, az effektíve már elhelyezkedetteket) válogassák ki.

Kérdések : Konkrétan miben állt a támogatás? Ki kapta (egyén, képzőhely, vállalat), mennyit? A kirendeltségeket milyen szempontok szerint értékelték (ha egyáltalán)? Elhelyezkedés = ? Közmunka? Közvetített/nem közvetített? Milyen arányban kapcsolódott a támogatás megítélése elhelyezkedési eseményekhez (bértámogatás)? Kaphatta-e (tovább) olyan, aki állásban volt? Utána = 1 nappal utána?

Javaslatok Matching az elhelyezkedési esélyt jobban közelítő változók szerint (is): Kapott-e járadékot? Proxy a munkában töltött időre a regisztrálást megelőző időszakban Ha igen, a jogosultság hossza (rövid, közepes, hosszú) Kapott-e szociális segélyt? Proxy az anyagi helyzetre, munkapiaci előéletre Hányadszor regisztrálták? Résztvevők 40%-a szeptember 1. utáni állásvesztés jogán. De az ő elhelyezkedési esélyeik sokkal jobbak. Ezt külön kéne vizsgálni, ha lehet.

Romák Roma részarány és programrészvétel települési szinten: nagyon is van összefüggés  ábra Szlok! Népszámlálás 2011 Öhas aszerint, hogy a tényleges (ÁFSZ által mért) roma részarány alacsonyabb, nagyjából azonos, nagyobb-e a központkörzetre becsültnél. Különböztek-e a kimenetek (becsült programhatás) e szerint?