A felnőttképzési rendszerek hatékonysága nemzetközi összehasonlításban Dr. Pulay Gyula főigazgató, ÁSZ Kutató Intézet előadása MTA Munkatudományi Bizottság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttműködési program
Advertisements

Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
A FELNŐTTKÉPZÉS ÉS A SZAKKÉPZÉSI PROGRAMOK SZEREPE AZ ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG ÉS A FOGLALKOZTATÁS FEJLESZTÉSÉBEN központi program – zárókonferencia.
általános főig. helyettes
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Takács Erika Zádori Zoltán
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A foglakoztathatóság és a felnőttképzés kapcsolata Dr. Czomba Sándor Budapest november 6.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Európai Uniós ismeretek
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

A felnőttképzési rendszerek hatékonysága nemzetközi összehasonlításban Dr. Pulay Gyula főigazgató, ÁSZ Kutató Intézet előadása MTA Munkatudományi Bizottság Április 28.

2 A tanulmány témakörei A tanulmány háttér-információkat, szempontokat ad „a felnőttképzés feltételrendszere, eredményessége, szerepe a gazdaság munkaerő-igényének kielégítésében” című számvevő-széki ellenőrzéshez. Az EU a felnőttkori tanulás területén milyen stratégiai célokat tűzött ki, ill. milyen cselekvési programot indított el. Hollandia, Lengyelország, Németország felnőttképzési rendszerének jellemzőit. A magyar intézményrendszer mennyiben felel meg az EU által megfogalmazott célkitűzéseinek. Hatékonyság

3 EU célok Az életen át tartó tanulás gazdasági célja: a többféle és jobb munkahelyhez szükséges kompetenciák megszerzése, és folyamatosan frissítése. Társadalmi cél: a társadalmi egyenlőség, kohézió elősegítése, a kirekesztődési folyamat visszafordítása. EU modell: államilag szabályozott, állami támogatásokkal, szolgáltatásokkal befolyásolt felnőttképzési piac, amelyet a képzésre szorulók valóságos szükséglete vezérel.

4 EU feltételek A jó működés feltételei: –a képzési szolgáltatók rugalmasan alkalmazkodjanak a tényleges képzési szükségletekhez; –a felnőttképzési programokba bekapcsolódjanak és eredményesen részt vegyenek a hátrányos helyzetű emberek is.

5 A felnőttképzés finanszírozási forrásai Magyarországon, 2008 (%) Munkáltatók összesen38,1 A Munkaerőpiaci Alapból a munkaügyi központok által támogatottak13,2 Támogatások egyéb szervezettől (kivéve EU forrás)0,7 EU és hazai társ-finanszírozással támogatottak15,9 Egyéb nemzetközi és EU forrásból támogatottak2,7 A képzésbe beiratkozott (természetes) személy29,4 Összesen100,0

6 A hazai rendszer néhány jellemzője A felnőttképzés hazai támogatásának két csatornája (adókedvezmény, normatív támogatás) megszűnt. Maradt: –a Munkaerőpiaci Alapból a rászorulóknak nyújtott támogatás, –a szakképzési hozzájárulás felnőttképzésre elszámolható része. Jelentősen növekedtek az uniós források. Az egész életen át tartó tanulásban a magyar éves népesség mindössze 3,1 %-a vesz részt, szemben az EU25-ök 9,6 %-os átlagával. Alulreprezentáltak a hátrányos helyzetben lévők, akiknek a legnagyobb szükségük lenne kompeten- ciáik fejlesztésére.

7 A éves korcsoportban az egész életen át tartó tanulásban résztvevők aránya 2008-ban (%)

8 Az egész életen át tartó tanulásban résztvevők arányának emelkedése között a éves korcsoportban (%)

9 Az alacsony és a magasabb iskolai végzettségűek aránya ( százalékban) a nyilvántartott álláskeresők és a munkaerő-piaci képzésbe belépők között Év2007 Iskolai végzettség Nyilvántartott álláskereső Képzésbe belépők Max. 8 általános 42,4 25,6 Több mint 8 általános 57,6 74,4 Összesen100,0

10 A sikeresen vizsgázók megoszlása szakmacsoportok szerint 2008-ban Szakmacsoport Szakképes ítés darab Sikeresen vizsgázott (fő) Sikeresen vizsgázottak megoszlása (%) Gépészet ,1 Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció ,4 Egyéb szolgáltatások ,6 Közgazdaság ,4 Informatika ,7 Mezőgazdaság ,8 Vendéglátás-idegenforgalom ,1 Szociális szolgáltatások ,8 Oktatás ,0 Összesen ,0

11 A munkaerő-piaci képzésből kikerülők elhelyezkedési arányai* Év Ajánlott képzésElfogadott képzésMunkav. képzés ,550,292, ,351,190, ,851,594, ,850,094, ,452,094, ,449,394, ,345,892, ,046,093, ,545,692, ,851,490, ,150,992, ,547,692, ,248,093,9

12 Egy főre jutó támogatás összege a 2007-ben és 2008-ban befejezett programoknál (ezer forint)

13 Az ajánlott és elfogadott képzést 2008-ban be- fejezettek létszámának megoszlása és elhelyezkedési arányai iskolai végzettség szerint A létszám megoszlása % Elhelyezkedettek aránya % Iskolai végzettség Ajánlott képzés Elfogadott képzés Ajánlott képzés Elfogadott képzés 8 általános vagy kevesebb 29,119,635,943,2 Szakmunkás- képző,szakiskola 23,530,242,446,8 Középiskola38,440,143,249,8 Felsőfokú9,110,149,351,6 Összesen ,042,248,0

14 Szempontok az ellenőrzéshez 1. A felnőttképzés az az eszköz, amellyel a kirekesztődési spirál megtörhető. E téren a felnőttképzési rendszer hogyan teljesít? Az egész életen át tartó tanulás stratégiai célja a humánerőforrás minőségének javítása, Ehhez új kompetenciák megszerzésére, van szükség. A felnőttképzési rendszer mennyiben valósítja meg e stratégiai célt? A felnőttképzés hazai szabályozása a képzési kínálattal szemben komoly minőségi és fogyasztóvédelmi követelményeket állít. Ezek a gyakorlatban hogyan érvényesülnek?

15 Szempontok az ellenőrzéshez 2. A felnőttképzés szabályozása piaci modelljének két nagy veszélye az, hogy a piac kínálat- vezéreltté válik, és a leginkább rászorulók nem jutnak hozzá a nekik szükséges képzéshez. Hogyan működnek azok az eszközök, amelyek révén e piac kereslet-vezéreltsége erősíthető, és megakadályozható, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévők alulreprezentáltak legyenek a felnőttképzésben? Indokolt a vizsgálatban kiemelten foglalkozni az EU pénzek felnőttképzési felhasználásával.

16 Szakmai következtetések A felnőttképzés szabályozása az EU-ban legkorszerűbbnek tartott elveket követi. A felnőtt- és a munkaerő-piaci képzések támogatása azonban nem elég célirányos. Az EU támogatások révén a képzésekre felhasználható erőforrások jelentősen nőnek. Szükség lenne egy olyan munkaerő-piaci képzési stratégiára, amely jobban igazodik a munkaerőpiacon leginkább hátrányban lévők valóságos szükségleteihez, és eredményesebben szolgálja elhelyezkedésüket.

17 Köszönöm a figyelmet!