A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép története
Advertisements

Kovácsné Lakatos Szilvia
Történelmi áttekintés
A számítógép felépítése
Segédeszközök a számolásban
A számítástechnika története
A számítógépek generációi
A számítástechnika története
A számítógép működése II.
Számítógép- generációk
A számítástechnika története
Az informatika története
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
A számítógép történetéről...
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Neumann elvek.
A számítógéprendszer.
A számítástechnika története
1. Fejezet: Számítógép rendszerek
A számítógép fejlődéstörténete
Számítógép generációk 1-3
Digitális rendszerek I. c
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógép- generációk
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
A számítástechnika története
A számítástechnika története
A számítógép kialakulása
Számítógépes üzemmódok
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.

Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Neumann János és elvei.
Számítógép generációk
A számítógép fejlődésének áttekintése
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép története
Személyi számítógépek története
A számítógépek története
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A számítógépek története
Számítógép történet Erdős Zoltán.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítástechnika fejlődése
Információ és társadalom
A számítógépek múltja, jelene, jövője ...
Informatikai alapismeretek
A számítógépek története
Számítástechnika története
A számítógépek története
Számítógép-architektúrák
A kezdetektől napjainkig Számítógépgenerációk
A számítógép története
A számítástechnika története
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógép- generációk
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
A számítógépek fejlődése
Számítógép- generációk
Előadás másolata:

A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen futó programok, illetve azok dokumentációi.

A számítógépek csoportosítása Analóg: az adatok megjelenési formája egy adott intervallumon belül folytonos feszültség (real time feldolgozás, modellezés). Digitális: az adatok megjelenési formája diszkrét, tipikusan bináris rendszerű. Hibrid: a digitális rész alárendelt szerepet játszik.

A digitális számítógépek csoportosítása Teljesítmény alapján: Mikroszámítógépek (személyi számítógépek). Minigépek (igényesebb munkaállomások, szerverek). Nagygépek vagy mainframe-ek.

A processzorok száma alapján: Egyprocesszoros. Többprocesszoros. A felhasználók száma alapján: Egyfelhasználós. Többfelhasználós.

A feldolgozás időbelisége alapján: Kötegelt (batch). Párbeszédes (interaktív). Valósidejű (real time). A párhuzamosítás minősége alapján: SISD (Single Instruction, Single Data stream) - nincs párhuzamosítás.

SIMD (Single Instruction, Multiple Data stream) - több processzor egy időben ugyanazt a műveletet hajtja végre különböző adatokon. MISD (Multiple Instruction, Single Data stream) - több utasítás végrehajtása ugyanazon az adaton egy időben (elv!) MIMD (Multiple Instruction, Multiple Data stream) - több utasítás végrehajtása különböző adatokon.

Fejlettségük alapján: számítógép-generációk. Osztályozási szempontok: felépítési elv; az alkalmazott logikai elemek működési elve; az alkalmazott áramkörök integráltsági foka.

Számítógép-generációk Már az ősember is … A mai értelemben vett számítógépek elődei: Pascal (1642) összeadó-kivonó gép; Leibniz (1671) már oszt és szoroz; Babbage (1823) programmal vezérelhető digitális számítógép (nem valósult meg, mert a szükséges közel alkatrészt nem tudta legyártatni);

Babbage (1834) új elveket tartalmazó mechanikus gép (halála miatt nem fejezte be, de tervei alapján megcsinálták); Zuse (1938) Z1 nevű mechanikus gép; Zuse (1941) Z3 néven továbbfejlesztett és jelfogókból felépített, lebegőpontos aritmetikai egységgel, program és adattárolással. Aiken (1944) Harvard Mark I nevű elektromechanikus gép Babbage elvei alapján.

Az első generáció ( ): Forest (1906) feltalálta az elektroncsövet. Mauchly&Eckert (1946) elkészítették az első digitális számítógépet, az ENIAC-ot; Neumann János ( ) és Goldstine (1948) megfogalmazták az elektronikus digitális számítógépekkel szembeni követelményeket (Neumann-elvű gépek).

A Neumann-elv: A számítógép teljesen elektronikus legyen. A gép a bináris számrendszert használja. Az adatok és a programok a gép belső tárolójában helyezkedjenek el. A vezérlőegység emberi beavatkozás nélkül értelmezze és hajtsa végre az utasításokat. A számítógép tartalmazzon egy olyan egységet, ami képes elvégezni az alapvető logikai műveleteket.

A második generáció ( ): Brattain, Bardeen & Shockley (1948) feltalálták a tranzisztort. Az első magas szintű programozási nyelv, a FORTRAN megalkotása. A harmadik generáció ( ): Az integrált áramkör feltalálása (1959). SSI, MSI (Small & Medium Scale Integration). Operációs rendszerek használata. A negyedik generáció (1974-): LSI (Large Scale Integration).