tűzvédelmi tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Tűzvédelmi Szakmai Nap április 5.
Számítógépes Szimuláció
A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására
Az új épületenergetikai szabályozás
Építési beruházás.
Lakásépítések és felújítások minőségi kérdései Új utak a lakáspiacon Budapest, szeptember 23. Vida Attila vezérigazgató.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Tűzvédelem a kereskedelemben
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Kiürítés a valóságban és a papíron
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
MSZE 595/3, MSZE 595/3 ELŐSZABVÁNYOK
Az OTSZ új követelményei
Tűzvédelmi check-list az épületek energetikai modernizációjához
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
Dr. Fodor István szakértő
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
17. tétel.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Tervezői felelősség és az új OTSZ
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Az új OTSZ legfontosabb újdonságai (változások)
TŰZVÉDELMI TERVEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ SZABÁLYOZÁS
tűzvédelmi dokumentációk készítéséhez
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
A szab á lyoz á s alapjai Villámvédelem az „új” Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Horváth Lajos Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
GINOP 8.4.1/A-17 Hitelprogram
Tűzvédelmi Szabályzat
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Összeállította: Cserpes Imre
Kockázati osztályba sorolás
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
A tűzvédelmi műszaki leírásról
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Előadás másolata:

tűzvédelmi tapasztalatai   A meglévő épületek felújításának tűzvédelmi tapasztalatai Horváth Lajos OKF Megelőzési és Piacfelügyeleti Főosztály

Az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek Mire kell építési engedély? Homlokzat, tartóelemek átépítése, stb. Mire nem kell? Széles skála, főleg felújítások során nincs szükség építési engedélyre. A legtöbb esetben nem készül tervdokumentáció. Az épület tűzvédelme nem jelenik meg.

A tervdokumentációról Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást tűzvédelmi műleírásba, dokumentációba kell foglalni. Minden terv része a tűzvédelmi műleírás, dokumentáció. Kontroll, ha van építési engedély: Szakhatóság: a jogszabály szerinti követelmények ellenőrzése Ennek hiányában az építési hatóság a szűrő. „Jobb esetben” a tűzvédelmi tervfejezet meglétének ellenőrzése történik.

Tűzvédelmi szakértő OTSZ-ben foglalt követelmény: Ahol a tűzvédelmi szakhatóság igénybevétele szükséges az építési engedélyezési eljárás során, ott a felelős tervező köteles tűzvédelmi szakértőt bevonni a tűzvédelmi műleírás elkészítésébe. A szakértelemmel bíró személy bekerül a tervezés folyamatába A többi építési engedélyes esetben legalább az épületek tűzvédelmének gondolata felmerül.

Hol itt a probléma? Nincs építési engedély, nincs tűzvédelem. Alapkövetelmény: a meglévő tűzvédelmi kialakítás megtartása, esetleg annak javítása. Nem feltétlen elegendőek az alapvető tűzvédelmi ismeretek. Épület felmérése tűzvédelmi szempontból: Példa: tűzszakaszolás, kiürítési útvonalak, beépített tűzvédelmi berendezések.

Követelmény A létesítmények, építmények létesítésére - ideértve a tervezést, az átalakítást, illetve a módosítást is - vonatkozó tűzvédelmi műszaki követelményeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. Az átalakítás körének, mértékének meghatározása. Az új részekre az OTSZ követelményeinek alkalmazása. Mindez szakember bevonása nélkül. A műszaki vezető, illetve műszaki ellenőr felelőssége.

Felmerülő kérdések Az épület tűzvédelmi alapjellemzőinek meghatározása a munka megkezdéséhez: Alap a tűzállósági fokozat, szintszám meghatározása … és a problémák: Tűzszakaszolás a nem teherhordó szerkezeteknél Ezek nem válaszfalak! Elektromos felújítás, épületgépészet: Vonatkozó szabályok szerinti kivitelezés Áttörések megfelelő tömítése Aknák, födémáttörések

… továbbá … Az OTSZ kiemelt hangsúlyt fektet a menekülés feltételeinek biztosítására. A kiürítési útvonalak biztosítása Nyílászárók cseréje Menekülési útvonal: falszerkezet, burkolatok, hő- és füstelvezetés Irányfények, biztonsági világítás Lépcsőházak megfelelősége

… és még tovább … Külső homlokzati hőszigetelések: Tűzszakaszolás Tűzterjedési gátak megléte A megfelelő anyagok kiválasztása Tanúsítások szükségessége

… és még sorolhatnám. Beépített tűzvédelmi berendezések problémái. Fali-tűzcsap rendszer Hő- és füstelvezetés Beépített tűzjelző- és oltóberendezés stb. Ezek megoldása csak kellő szakértelemmel biztosítható

Megéri? Negatívum: Pozitívum: További költség a szakértő bevonása Felelősség megosztása A megfelelő jogszabályi megoldás megtalálása A későbbi reklamációk kivédése Költséghatékonyabb kivitelezés

Köszönöm figyelmüket