Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A polgári védelmi szervezetek megalakítása, alkalmazásának időszakai, szabályai Jogszabályi háttér § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről (Pv.
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Kirendeltség-vezetői munka elmélete és gyakorlata Dr. Hornyacsek Júlia.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet Nemzeti Minősítő Gyakorlata, tapasztalatok FKI PVFŐFE.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ
Lakosságfelkészítési feladatok „Minden állampolgárnak, illetve személynek joga van arra, hogy megismerje a környezetében lévő katasztrófaveszélyt, elsajátítsa.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
TÁMOP /A
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Az ÚMVP intézményrendszere
ÖNKÉNTESEK BEVONÁSA A KATASZTRÓFÁK ELLENI VÉDEKEZÉSBE
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KATASZTRÓFAVÉDELEMNÉL
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A katasztrófák elleni védekezés rendszere
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
HUNGARIAN NATIONAL ORGANISATION FOR RESCUE SERVICES
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A szakképzés helyzete Magyarországon
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
A rendészet szervei.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
A beiskolázás előkészítése
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Dr. Hornyacsek Júlia őrnagy
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
SZTE ÁOK Boros Mihály A szak- és továbbképzéssel kapcsolatos feladatok.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Tervezési folyamat.
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
Család – és Gyermekjóléti Központ
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok

A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett egységek, amelyek képesek a helyi védelmet irányító vezető részére hatékony segítséget nyújtani, a védekezés megszervezésében és irányításában, képesek a működési területükön jelentkező alapvető katasztrófavédelmi feladatok megoldására, kisebb veszélyhelyzetek kezelésére a hivatásos mentő szervezetek helyszínre érkezéséig a kárterületen a beavatkozásra. KÖVECS

KÖVECS tulajdonságai Meglévő közösségből szervezett; Előre meghatározott minták alapján dinamikusan alakítható szervezettel rendelkező; Alapfeladatokra felkészített; Meghatározott vezetési rendet követő; Alapvető felszerelésekkel ellátott; Folyamatosan felügyelt és fejlesztett; Önkéntes szervezet.

KÖVECS szervezete (példa) KÖVECS vezető Logisztikai részlegvezető Tervezési részlegvezető Adminisztrációs részlegvezető Műveleti részlegvezető Tűzoltó szakcsoportvezető Kutató-mentő szakcsoportvezető Egészségügyi szakcsoportvezető 1. tűzoltó járőr 2. tűzoltó járőr 3. tűzoltó járőr 1. kutató-mentő járőr 2. kutató-mentő járőr 3. kutató-mentő járőr Osztályozó járőr Elsősegélynyújtó egység Halottakat kezelő egység

KÖVECS program indítása és fenntartása Kapcsolatfelvétel az érintett közösséggel Támogató szervezet felkérése, felkeresése Veszélyeztetettség felmérése, Esettanulmányok Felkészülési anyag összeállítása Okmányok, ellenőrzőlisták előkészítése Felszerelések, erőforrások számbavétele Oktatás, képzés végrehajtása zárógyakorlat Folyamatos kapcsolattartás, eredmények dokumentálása Frissítő és kiegészítő képzések

KÖVECS irányítása KÖVECS Irányító szerv (Önkormányzat, Katasztrófavédelmi Igazgatóság, PV kirendeltség, stb.) Támogató szervezet KÖVECS Koordinációs Központ Koordináció a KÖVECS ügyeiben Oktatás, képzés, tanácsadás, támogatás, Szakmai Irányítás Irányítás Támogatás, képzés

KÖVECS alapfelkészítés Célja alapvető ismereteket nyújtani a csoport működéséhez, a veszélyhelyzetek megelőzéshez, kezeléséhez, az együttműködésen alapuló eredményes beavatkozáshoz. Témakörei: Otthoni biztonság, teendők veszélyhelyzetben; Tűzvédelmi, tűzoltási ismeretek; Elsősegélynyújtási és katasztrófa egészségügyi ismeretek; Kutató mentő ismeretek; Szervezési, vezetési ismeretek; Alapvető magatartási szabályok a katasztrófák felszámolásában.

KÖVECS alapfelszerelés Mellény lehetőleg sok zsebbel, egyéni elsősegélycsomaggal, jegyzettömbbel, tollal, krétával, zseblámpával, PMR-rel, esőponchóval felszerelve, fényvisszaverő csíkokkal és jelvénnyel ellátva Sisak Fényvisszaverő csíkokkal, jelvénnyel, Névfelirattal Védőkesztyű Munkavédelmi és gumikesztyű Arcmaszk Szemüveg

KÖVECS képességei Veszélyhelyzetekben a beavatkozó csoportok megérkezése előtt szervezett és eredményes tevékenység kifejtése a katasztrófa hatásainak felszámolására; A beavatkozó csoportok megérkezése után érdemi információk biztosítása a kárterületről, együttműködés a mentésben, kárelhárításban; A kárelhárításért felelős vezető segítése a feladatok koordinálásában, irányításában; A közösség tagjainak figyelmeztetése a veszélyhelyzetekre, alapvető információk biztosítása a megfelelő magatartásról.

KÖVECS működtetése A KÖVECS működtetése a KÖVECS tagságának, vezetőinek az irányító és támogató szervezet felelőseinek és a Koordinációs központnak közös feladata; A KÖVECS alapfelkészítése után minden 2. évben frissítő képzésen vesz részt; A KÖVECS vezetőknek és tagoknak rendszeresen szakirányú továbbképzéseket szervez a Koordinációs Központ.

A Koordinációs Központ szerepe Felkeresi a potenciálisan KÖVECS-é képezhető közösségeket, fogadja jelentkezésüket; A segít a potenciális KÖVECS-nek támogató szervezetet keresni, felveszi a kapcsolatot a támogatókkal, információt nyújt a KÖVECS programról; A közösséggel közösen kidolgozza a KÖVECS felállításának ütemtervét, meghatározza a képzésben kiemelt helyen szereplő témaköröket; Felveszi a kapcsolatot a KÖVECS működési helyén diszlokáló rendvédelmi szervekkel, önkormányzatokkal és felkéri őket a képzésben való közreműködésre; Megszervezi és lefolytatja a képzést, a képzés végén a működési területen lévő rendvédelmi szervekkel közösen zárógyakorlatot szervez; Folyamatosan tartja a kapcsolatot a KÖVECS-kel, a támogató és irányító szervezetekkel, továbbképzéseket, frissítő képzéseket szervez; Javaslatokat tesz a KÖVECS-nek és a támogató szervezeteknek új technikai eszközök beszerzésére, a KÖVECS részére fejlesztési tervet dolgoz ki. Folyamatosan fejleszti a KÖVECS oktatási anyagokat; Fogadja és a megállapodások szerint felhasználja az egyes KÖVECS-nek juttatott támogatásokat.

A KÖVECS Program hatásai A meglévő közösségekre építve, egyszerű tudásanyaggal hatékony segítséget adhatunk a veszélyhelyzetekben az önkormányzatoknak, kisközösségeknek; Az érdeklődők szakszerű felkészítésével, a személyes kapcsolatok kialakításával megelőzhetjük a „lábatlankodó civilek” jelentette problémákat, helyettük könnyen irányítható felkészült állampolgárokat nyerünk. A KÖVECS tagok képesek lesznek a munkahelyi és otthoni tűzesetek, veszélyhelyzetek szakszerű felismerésére, megelőzésére, kezelésére.