Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Szerencsére nem vagyunk egyedül
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására
Az új épületenergetikai szabályozás
Építési beruházás.
Lakásépítések és felújítások minőségi kérdései Új utak a lakáspiacon Budapest, szeptember 23. Vida Attila vezérigazgató.
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
Építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban néhány gondolat… 191/2009.(IX.15.) Kormányrendeletből.
Referenciaházak / Nálam szigetelnek Brassnyó László műszaki tanácsadó február.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
A műszaki kommunikáció alapjai
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
Építőipari helyzetek minőségügyi vonatkozásai január 6.
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
17. tétel.
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Garantált megbízhatóság akár 25 évig LCS garanciarendszer.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
Az építési projekt szereplői
Tervezői felelősség és az új OTSZ
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
GÁZFÓRUM MINŐSÉG ÉS FELELŐSSÉG, MINT A BIZTONSÁG GARANCIÁJA az egyszerűsített gázkészülékcsere folyamatában. Gyárfás Attila Magyar Épületgépészek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
Összeállította: Cserpes Imre
Kockázati osztályba sorolás
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer

Építőipari tűzvédelmi berendezések átadásánál szükséges dokumentumok. SKLEROTIKON Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének befolyásolása – az-az a tűzvédelem 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére 2. Egységes definíció (alapkövetelményekre) felügyelő szervek részére 3. Elentétek minimalizálása – rendeletek és szabványok hatásai

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok gyakori ellentét a termék illetve az építőipari termék között Követelmények a gyártók és a szállítók felé: A termékekkel szemben támasztott követelmények - tűzvédelmi berendezések Példa git, habarcs, lap, festék bevonat, A gyártó töbnyire a szabadalmaztatott tehnológia alapján legyártja a terméket. A terméket akreditált intézet minősíti termékminőség oldalról, folyamatosan ellenőrzi ( 1 x évente gyártás minőség, technológiai folyamat változás, kereskedelem, ANTSZ ellenőrzés – felügyelet ) A „termék tanúsítvány“ alapján a terméket lehet értékesíteni és dokumentálni az un. megfelelőséget Nem lehetséges viszont az építőipari beépítésük.

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok gyakori ellentét a termék illetve az építőipari termék között Követelmények a gyártók és a szállítók felé: A termékekkel szemben támasztott követelmények - tűzvédelmi berendezések Ahoz, hogy a terméket belehessen építeni az alábbi szükséges A gyártó, vagy egy harmadik személy bevizsgálja az adott terméket különböző variációkban az érvényes vizsgálati szabbványoknak megfelelően ( áttörések tűzállósága EN ill EN a hézagokra ) a vizsgálati jegyzőkönyv alapján megtörténik a rendszer - tűzvédelmi rendszer - tűzvédelmi osztályba sorolás az EN szerint. Az osztályba sorolási jegyzőkönyv egyértelműen tartalmazza a termék építőipari alkalmazhatóságát tűzvédelmi szempontból. Az osztályba sorolási jegyzőkönyv alapján köteles a gyártó kidolgozni a megfelelő kivitelezési tehnológiai folyamatot, mely szerint köteles a beépítés során a beépítő eljárni. A gyártók és az importőrök kötelességeit az EU országaiban 99% szigorú ellenőrzések kísérik. ( gyártás, kereskedelem, szállítás ) A beépítés – kivitelezés fázisában az ellenőrzés – felügyelet az OKF, illetve Megyei TP megelőzési részlegéhez tartozik az előzetes tűzoltói bejárások, illetve a végleges átadási folyamatok kapcsán.

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok a dokumentumok jellemzői Amennyiben idealisták vagyunk, akkor a szakmai szövetségeinknek az alábbi célokat kellene kitűzniük: Követelni ezeket a dokumentumokat már a tervezőtől majd eztkövetően a beszálítótól - nem úgy ahogyan az esetek töbségében: 14 nappal az átadás előtt begyűjtögetni. Nyomást gyakorlva törekednünkkell a minőségre, illetve a tűzvédelmi tervező, mint szerző felügyeletére – kiterjeszteni a hatáskörét és a felelőségét.

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok tervezői dokumentációk alapkövetelményei Ahhoz, hogy az egyes dokumentumoknak legyen érvényességük és ellenőrizni lehessen: Szükséges a tervezői dokumentumokat specifikálni a projektre nézve: Tűzvédelmi szerkezetek – ezközök – pasziv rész Tűzgátló falak, födémek, üvegezettek is Homlokzati tűzgátló szerkezetek Födémek és falak tűzgátló burkolata Acél és fa szerkezetek tűzvédelme ( oszlopok és tartógerendák ) Tűzgátló födém és álmennyezetek Tűzgátló nyílászárók Tűzgátló nyílászárórendszerek szállítósorok lezárására Közműaknák tűzgátlása Kémények, füstelvezetők tűzvédelme Tűzgátló bevonatok, festékek, habarcsok Légcsatornák tűzvédelmi burkolattal Neméghető és nehezen éghető elektromos kábelek Liftek

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok példa a javasolt dokumentumokra : Tűzgátló falak, födémek fontosság 1 A termék osztálybasorolási dokumentuma (EUROCODE, besorolási jegyzőkönyv) 1 Termék felhasználási helye (nem kötelező fotó) 1 Megfelelő alkalmazás ( az átadott tervdokumentációk alapján +megfelelőségi nyilatkozat / eltérési engedély) 1 Megfelelőségi nyilatkozat az anyagról 2 Az anyag tanúsítványa 2 Műszaki adatlap, megfelelő rétegalkalmazásról ( Termék katalógus lap ) 1 Gyártói bizonyítvány a szállító ( kivitelező ) részére 1 Tűzvédelmi rendszerek ellenőrzése 1 Statikai számítások tekintettel a tűzvédelmi szempontokra

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok példa a javasolt dokumentumokra : Tűzjelzőrendszer fontosság 1 Megfelelőségi nyilatkozat a tűzjelzőrendszerhez 1 Kivitelezői nyilatkozat az első rendszer üzempróbáról 1 Üzemeltetési napló – bejegyzés a tűzjelző üzembehelyezéséről 1 Felhasználói kézikönyv 1 Felelős személyek betanítása 2 Karbantartási szerződés 1 Kivitelezői megfelelőséginyilatkozat, hogy a tűzjelzőrendszer a jóváhagyott tervdokumentációk alapján épült ki. Mellékelve a tervezésre, kivitelezésre és karbantartásra jogosító bizonyítványokat.

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Az egyes tűzvédelmi berendezések átadásánál megkövetelt dokumentumok az ellenőrzések főbb érvei  Megakadályozni ( csökkenteni ) az „utólagos“ munkálatokat a tűzvédelmi kivitelezéseknél az utolsó percekben, amikor a műszaki megvalósításuk már eléggé problémás  Csökkenteni a kivitelezés során elfelejtett dolgok „egyedi elbírálás“- al történő pótlását  Megszüntetni a kivitelező cégek betanítási hiányosságait  Csakis olyan rendszerek ( tűzvédelmi ) alkalmazása, amelyek megfelelnek a közvetlen, vagy közvetett alkalmazhatóságnak  Egységes szabályok betartása, kommunikáció az eggyes érintettek között  Egységes alapszabályok az összes építkezésekre – melyeket az egyes kiemelt építkezéseknél kilehet bővíteni (atomenergia, vegyiüzemek,....)  Csökkenteni a szándékos, illetve véletlen tévedéseket az elhelyezések szempontjából  Az üzemeltető ( felhasználó ) megerősítése a beépített tűzvédelmi berendezések / eszközök, amelyeket használ - biztonságáról, minőségéről

Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer Köszönjük a figyelmet František Kregl PKPO elnök