A Hármas Sisi évforduló

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

A Szentcsalád nyomában
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Erzsébet Amália Eugénia
A Habsburg – ház.
A Bánk bán történelmi háttere
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Bocskai István élete.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Készítette: László Gergő Életrajzi adatok Bécsben született 1717 május 13-án Bécsben született 1717 május 13-án Teljes neve:Maria Theresia Amalia Walpurga.
Erzsébet Amália Eugénia, (gyakori becenevén Sissi)
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Fekete István január 25. – június 23..
Gábor Áron élete és kora
Készítette: Kleri Dzsenifer
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
B arokk, mint művészettörténeti stílus
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Liszt Ferenc 26/C.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Mária Terézia gyermekei
Mária Terézia trónra kerülése
Készítette: Szabó Renáta
Strincz Beatrix: Ferenc József
Serege Krisztina: Corvin János
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Készítette: Németh Katalin…
Készítette: Németh Katalin …
II. Rákóczi Ferenc.
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
Erzsébet királyné Elizabeth császárné
Szent Bernadette.
Kövér családok.
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Susann Nordströms Orkester - True Love
Vincent van Gogh ( ).
Zrínyi Ilona Élete.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Zrínyi Ilona ( ) 1643-ban,Ozalj várában született. Szülei:Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin Több nyelven beszélt, lovagolt,edzette testét.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Kinizsi pál 1431?-1494.
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Wolfgang Amadeus Mozart
I. Ferenc József.
Gavrilo Princip A merénylő.
Szilágyi mihály ?.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A Hármas Sisi évforduló
Árpádházi Boldog Jolán
Hunyadi Mátyás élete és kora
Előadás másolata:

A Hármas Sisi évforduló 2007 A Hármas Sisi évforduló Erzsébet császárné és királyné 1837. december 24-én Münchenben született, és 1898. szeptember 10-én Genfben halt meg – 60 évesen Schubert: Szerenád - Isaac Stern

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach bajor hercegnő – családi körben Sisi – egy foggal született. Szülei unokatestvérek voltak: anyja Ludovika, és apja Miksa Emánuel a Wittelsbachok szerényebb, nem uralkodó oldalágából származtak.

Sisi és Franz-Josef vázák Erzsébet királyné koronázásának 140., első magyarországi látogatásának 150. és születésének 170. évfordulóját ünnepeljük az Erzsébet Emlékév keretében. Erzsébet királyné és Ferenc József koronázásának napján, június 8-án a Budapesti Történeti Múzeum új kiállítással állított emléket a világ legszebb uralkodónőjének tartott Sisinek. Sisi és Franz-Josef vázák

1853-ban elkísérte édesanyját és nővérét, Ilona hercegnőt Bad-Ischlbe Zsófia főhercegnéhez (aki anyai nagynénje volt), hogy találkozzanak unokatestvérükkel, Ferenc József császárral, akit Ilona hercegnő férjéül szántak. Ferenc József azonban Ilona helyett Erzsébet hercegnőt választotta. Eljegyezték egymást és 1854. április 24-én este hét órakor Bécsben összeházasodtak.

Erzsébet kitűnő politikai érzéke ellenére ritkán avatkozott bele az államügyekbe. Legnagyobb győzelmét a magyarkérdésben érte el. A poroszoktól elszenvedett vereség után kétségbeesve igyekezett megőrizni a birodalmat férje és fia számára. Nem ultimátumszerűen, hanem kitartóan és szívósan, minden diplomáciai és női eszközt bevetve küzdött a magyarság előnyben részesítéséért az osztrák udvar azon tagjaival szemben, akik továbbra is ragaszkodtak az „erős kéz” elvéhez.

a királynét a budai várhoz, hogyan zajlott a koronázási ceremónia, Milyen emlékek fűzték a királynét a budai várhoz, hogyan zajlott a koronázási ceremónia, milyen személyes tárgyai maradtak ránk? Ezekre a kérdésekre próbált megválaszolni a kiállítás rendezője, dr. Basics Beatrix, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese.

regénybe illően kalandos, olykor mitikus élete, Sisi regénybe illően kalandos, olykor mitikus élete, Ferenc Józseffel kötött szerelmi házassága, a magyarok védasszonyának szerepe is hozzájárultak ahhoz, hogy mindmáig élénk érdeklődés övezi az idealizált uralkodónő alakját.

A hármas évforduló eseményein túl a 2007. szeptember 30-ig megtekinthető kamara tárlat Erzsébet budai életét helyezi a középpontba. Gödöllő mellett ugyanis a budai vár szolgált otthonául az 1867-ben magyar királynénak koronázott Erzsébet számára. A kiegyezés után tíz hónappal Erzsébet itt adott életet negyedik gyermekének, Mária Valériának, akit emiatt Sisi „magyar gyermekének” is neveztek.

Ősi hagyomány szerint koronázáskor a nemzet megajándékozza a királyt, Az 1867-ben megtörtént kiegyezés az Osztrák–Magyar Monarchia megalakulásához vezetett. Erzsébet ekkor férjével együtt Budára utazott, ahol magyar királyi párrá koronázták őket június 8-án a budai Nagyboldogasszony, mai nevén Mátyás templomban. Ősi hagyomány szerint koronázáskor a nemzet megajándékozza a királyt, s a király a nemzetet. A királyi pár az Erzsébet által kedvelt gödöllői, hajdani Grassalkovich kastélyt kapta ajándékul a hozzátartozó birtokkal valamint 100 000 arany forintot. Ezt az összeget azután a szabadságharc honvédjei, özvegyei, árvái és rokkantjai számára ajánlották fel (valószínűleg a királyné közbenjárásának köszönhető a király rendkívül nagylelkű gesztusa).

Erzsébet házi oltára

Sisi rubin nyakéke

1868. április 22-én megszületett a negyedik gyermekük, Mária Valéria. 1855. május 5-én szülte meg első gyermekét, Zsófiát, majd 1856. július 12-én Gizellát. 1857-ben magyarországi útjuk alkalmával a már korábban is betegeskedő Zsófia Budán súlyosan megbetegedett, és néhány nappal később, május 29-én tífuszban meghalt. 1858. augusztus 21-én született meg a régóta várt trónörökös, Rudolf koronaherceg. 1868. április 22-én megszületett a negyedik gyermekük, Mária Valéria. Rudolf főherceg 1889-ben Mayerlingben öngyilkosságot követett el.

Fia halála után az utolsó éveit utazgatással töltötte, feketébe öltözve, „mater dolorosa”-ként vándorolt inkognitóban, Hohenembs grófné néven. Főleg Görögországban, Korfu szigetén időzött, ahol felépíttette magának az Achilleion kastélyt.

1898. szeptember 10-én a Genfi-tavon hajókirándulásra igyekezett, amikor egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista egy hegyesre fent reszelővel szíven szúrta. A szoros fűzőt viselő Erzsébet a támadás után még felállt, és saját lábán ment fel a hajó fedélzetére. A hajó elindulása után azonban rosszul lett, összeesett, ekkor találták meg súlyos sebét. A hajó visszafordult, de hiába vitték a sebesültet vissza az Hôtel Beaurivage-ba, az orvos már csak a halál beálltát állapíthatta meg. A császárné-királynét Bécsben, a kapucinusok templomának császári kriptájában (Kaisergruft) temették el fia, Rudolf koronaherceg mellé.

A kiállításon eddig nem látható ritkaságokat és dokumentumokat is bemutatnak: megtekinthető az Erzsébet profiljával díszített papírnehezék és egy 1870-es évekből származó bársonydoboz a magyar királyné fényképével, a koronázásról készült egykorú fényképek, új, eddig nem látott Erzsébet ábrázolások, szobrok, kultuszképek - mellettük pedig olyan remekművek, mint Székely Bertalan koronázási akvarellsorozata, vagy Kovács Mihály nagyméretű reprezentatív Erzsébet képmása. Emellett képet kaphatunk arról is, miként festett a korabeli Buda és Pest, vagy hogy kik vettek részt a koronázáson.

pps: Vörösné Bíró Judit Vége pps: Vörösné Bíró Judit 2007.08.23