Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gavrilo Princip A merénylő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gavrilo Princip A merénylő."— Előadás másolata:

1 Gavrilo Princip A merénylő

2 (Cirill betűkkel) Гаврило Принцип szerb soviniszta, aki a Ferenc Ferdinánd elleni merénylettel formálisan kirobbantotta az első világháborút.

3 1894. július 25-én született Obljajban
1894. július 25-én született Obljajban. A halála 1918 április án Theresienstadtban következett be. 23 éves volt ekkor.

4 Bosznia-Hercegovinában született
 Bosznia-Hercegovinában született. Kilenc testvére közül egy meghalt gyermekkorában. Iskoláit Szarajevóban végezte. Az egyik intézményből kicsapták Ausztria-ellenes nézeteiért. 1912-ben Belgrádba költözött, újra iskolába került. Belépett a Mlada Bosna nevű szerb terrorista csoportba. Céljuk Bosznia Szerbiához csatolása volt.

5 Mlada Bosna

6 A merénylet Amikor kihirdették, hogy Ferenc Ferdinánd főherceg az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse 1914 június végén Szarajevóba látogat, a szerb királyi titkosszolgálat merényletet szervezett ellene. Dragutin Dimitrijević ezredes, a szerb hadsereg felderítő parancsnoka, egyben a Fekete Kéz terrorszervezet vezetője, három ügynököt (Gavrilo Principet, Trifko Grabežt, és Nedeljko Čabrinovićot) küldött Szarajevóba. A szerb titkosszolgálat vezetője mindhárom embernek pisztolyt, 2-2 bombát és egy kis ciánidot is adott.

7 A szakszerűtlen biztonsági intézkedések miatt mindnyájan zavartalanul bejuthattak a városba, és elhelyezkedhettek a trónörökös tervezett útvonala mentén. (Rajtuk kívül további 3 szerb merénylő is készenlétben állt).

8 A főhercegi pár június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott gépkocsiban – meglehetősen hanyag biztonsági intézkedések mellett – indultak meg a város polgármesteréhez. Az úton Princip, Cabrinovic és Mehmedbasic mellett még négy másik terrorista várt a vendégekre. A merénylők arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel, vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével, ám végül csak Nedjelko Cabrinovic hajította el gránátját, amely célt tévesztett, és Potiorek szárnysegédjét sebesítette meg.

9 A merénylők ezután szétszéledtek, Cabrinovic pedig megpróbált végezni magával, ám később rendőrkézre jutott. Látszólag tehát a terroristák kudarcot vallottak: Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba látogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Potiorek közben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy a sikertelen támadás után megelőzhessék a további kísérleteket.

10 Ennek megfelelően a trónörökös később a Ferenc Józsefről elnevezett utca helyett egy szélesebb sugárúton haladt volna végig, a menet élén haladó sofőrök azonban elfeledkeztek az utasításról. Amint a főhercegi pár autója befordult a szűk utcácskába, Potiorek dühösen megállította a konvojt, aminek eredményeként a kereszteződésben hatalmas kavarodás támadt. A trónörökös vesztét tehát a szerencsétlen véletlen okozta, Princip ugyanis éppen ebben az utcában várt rá. A terrorista a hatalmas tömegben könnyen a veszteglő kocsihoz jutott, majd közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe.

11 Principet életfogytiglanra ítélték
Principet életfogytiglanra ítélték. Az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban.

12  Három évvel később, 1921-ben temették el Szarajevóban a Mlada Bosna többi tagja mellé. Merénylete színhelyén ma is emléktábla áll . Bosznia Hercegovina nemzeti hősének tekinti.

13 Vége


Letölteni ppt "Gavrilo Princip A merénylő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések