AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció 2010. február 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Pénzintézeti cash-flowk
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
AVIR – intézményi adatmodell Csulyák Gábor Informatikai igazgató Educatio Nonprofit Kft február 2.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció február 2.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
AVIR – intézményi adatmodell HR szekció február 2.
AVIR – intézményi adatmodell oktatás szekció február 2.
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
1605/2002/EK RENDELET FŐ CÉLOK es Rendelet óta bekövetkezett változások miatti módosítások -Pénzügyi tervek – tervezési eljárás -Intézmények bővítése.
Költségvetés tervezése
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum évi gazdálkodása.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Gazdasági és vagyoni helyzet, gazdálkodás, költségvetés.
Egyszeres könyvvitel 2/14/VÜ.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
AVIR – intézményi interfész február 18.. Mai program Célja – bemutassa az AVIR interfész tartalmát – véleményeket kapjunk a logikai felépítésről.
A termelés költségei.
Fogalomtár, avagy hogyan beszéljünk egy nyelvet
Újdonságok az értékesítés, beszerzés, pénzügy témakörében XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5. – 7.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett: Educatio Társadalmi.
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Pénzügyben történt változások
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
A termelés költségei.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Intézményi adatmodell Interfész leírás december 8. Fejérvári Bence informatikai folyamatmenedzser.
Pénzügyes változások, fejlesztések. FIR pénzügyek.
TÁMOP / „Új kor új iskola ” Pénzügyi feladatok bemutatása.
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
SZÁMVITEL.
Jövedelemelszámolási teszt
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Angyal László főosztályvezető november 16..
Minden az azonnali fizetési rendszerről
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
ZBB és folyamatköltség-számítás
ZBB és folyamatköltség-számítás
Vállalatirányítási rendszerek alapjai
Előadás másolata:

AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció február 2.

Menetrend Mai célok tisztázása Témakör határai Fogalmak tisztázása Főbb objektumok Kockák végignézése Kérdések

Mai célok közös munka legyen kérdésekre adjon választ – kimaradt-e fontos terület – az al-témák fontosságának meghatározása – hiányzik-e fontos mérőszám, dimenzió segítse a modell megértését

Témakör határai Oktatás hallgatói pénzügyek szakra/tanszékre vonatkozó pénzügyi adatok K+FK+F projektek pénzügyi adatai Ingatlaningatlanok pénzügyi adatai

Fogalmak I. Fogalom megnevezése Fogalom definíció, magyarázat pénzügyi tétel Külső vagy belső pénzmozgással járó tranzakció, melyek esetében egy tételen belül azonosak a tárolt attribútumok. Például az a számla, melynek összege három költséghelyre/főkönyvi számra könyvelendő, három pénzügyi tételként értelmezhető, függetlenül attól, hogy egyben lett kiegyenlítve. lezárt pénzügyi tétel Olyan pénzügyi tétel, melynek a kiegyenlítése megtörtént, a könyvelésbe bekerült, a könyveléshez szükséges információk rendelkezésre állnak. Az a tétel, amelynek nem beazonosítható a költséghelye, forrása, stb. nem tartozik a lezárt tételek közé, ennek megfelelően nem része a „tény” adatoknak. kiegyenlítetlen pénzügyi tétel Nem lezárt pénzügyi tétel. elszámolt hallgatói térítések és juttatások Azok a hallgatói térítések melyek egy adott hallgatóhoz és jogcímhez hozzárendelhetők, és a hozzárendelés már megtörtént, valamint azon juttatások melyek az intézmény részéről átutalásra, kifizetésre kerültek. Nem része például a gyűjtőszámlára befizetett, de célhoz nem rendelt összeg.

Fogalmak II. Fogalom megnevezése Fogalom definíció, magyarázat teljesítés típusa (tartozásállomány) Azoknak a tartozásoknak a típusai, amelyeket a fizetési határidő lejárta után nem egyenlítettek ki. A teljesítés típusai az alábbiak:  határidőn belül teljesített  1-30 nap tartozás  nap késéssel teljesített  nap késéssel teljesített  90 napon túl teljesített munkaszám Azonosító, amely az intézmény által kialakított munkafolyamat-hierarchiában egy részfolyamatot határoz meg. költséghely A költségek felmerülésének fizikai vagy logikai helye, tulajdonképpen felelősségi egységek, pl. tanszék, kar, stb. eszközökA befektetett és forgóeszközök összessége.

Főbb objektumok pénzügyi tranzakciók munkaszám tárgyi eszköz tervadatok főkönyvi szám költséghely

Kockák Bevételek és kiadások Kiegyenlítetlen bevételek és kiadások Hallgatói pénzügyek Eszköznyilvántartás Pénzügyi tervezés

granularitás alap mérőszámok – konkrét fejlesztés során számos képzett mérőszám lesz még dimenziók – konkrét fejlesztés során nem kell minden dimenzió, és nem ilyen mélységig Adattár fogalmak