E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
E-hulladék Energiavadászok.
HIDROGÉN-KLORID.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Flesh 2/12b ker. szi..
A fölgáz és a kőolaj.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Ismertető prezentáció a dohányzásról
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
Civil Kezdeményezések Programja
Kalcium vegyületek a természetben
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet István Zsolt osztályvezető „Folyadékkristályos kijelzők újrahasználata.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
E-hulladék Négy évszak. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Víztisztítás családbarát áron!
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
A PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ… SZÜKSÉGES?... MŰANYAG PALACKOK.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
A nitrogén és vegyületei
(L)áss a mélyére.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Globális környezeti problémák
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Oláh Liliána Kiss Liliána
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

E-hulladék Csipet-csapat

Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg. A jogszabály lehetővé teszi, hogy az elromlott és javíthatatlan számítógép monitorokat ne kelljen az első hulladékgyűjtő pontig veszélyes hulladékként szállítani, így készülék akár saját gépjárműben is szálítható.

E-hulladék veszélyes anyagai Higany: Rendkívül kis töménységben is gátolja a fitoplanktonban végbemenő fotoszintézist. A természetes táplálékláncon keresztül az élelmiszerekbe és az emberi szervezetbe is eljuthat (Minamata­betegség). A higany és gőze, valamint vegyületei mind heveny, mind idült mérgezést is okozhatnak. Kadmium: pora, gőze rákot okoz és okozója volt a japáni itai-itai-betegségnek, amely csontelváltozásokat idézett elő és többnyire halálos kimenetelű volt Báriumvegyületek: Nagyon mérgező anyagok. Legtöbbjük vízben, savanyú vízben vagy savban (így gyomorsavban is) oldódik, a szervezetbe jutva hamar felszívódik s jellegzetes izomsejtméregként hat.

PBDE: műanyagok gyulladáskésleltetésére alkalmazott vegyület, zsírszövethez kötődik, nehezen bomlik. Svéd tudósok kimutatása szerint 1972 óta 40-szeresére emelkedett koncentrációja az anyatejben. Berillium: Pora rákkeltő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító. Dioxin: Rendkívül erős méreg. Emellett mutagén, teratogén és rákkeltő hatású anyag. Miért veszélyes a dioxin? Nem csak és nem elsősorban, azért, mert erős méreg. Sokkal inkább azért, mert természetidegen, a természetben gyakorlatilag lebonthatatlan, továbbá olyan sok állati és emberi működésre hat, hogy következményei szinte kiismerhetetlenek. A dioxin által mérgezettek kezelésére semmiféle megelőző vagy gyógyító eljárásunk nincs. Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejlődést hátráltatja Ezek a veszélyes anyagok, az e-hulladékból, égetés vagy víz hatására kerülnek a környezetbe.

E-hulladékok gyűjtése és leadása Az e-hulladékot az ideiglenes és a végleges lerakás között lehetőség szerint áramtalanítani kell. Az E-hulladékokat veszélyes hulladék lerakókban gyűjtik össze (a saját ládájukban), ami többszörös védőszigeteléssel fedett. A bennük felhalmozódott anyagot a környezettől teljesen el kell zárni, és az ott elhelyezett anyagnak visszagyűjthetőnek kell lennie.

Sorsuk leadás után Begyűjtés után, először a folyamatban kézi előkezelés történik. Ez, a főbb alkotóelemek részekre bontásából és a veszélyes komponensek eltávolításából áll. Így előkészítik a gépi feldolgozáshoz. Érdekesség: Ha mindenki egy mobiltelefont leadna újrahasznosításra, akkor azzal közel 240 ezer tonna kibányászandó energiával lehetne csökkenteni a nyersanyag mennyiségét. Ennek az üvegházhatása akkora mintha 4millió autót kivonnának a forgalomból.

Leadásuk lakókörnyezetünkben Kisújszálláson: SPAR SZUPERMARKET (5310 KISÚJSZÁLLÁS, DEÁK F. U ) Túrkeve: TESCO SZUPERMARKET (5420 Túrkeve, KABAI U. 2) Mezőtúr: SPAR SZUPERMARKET 624 (5400 Mezőtúr, DÓZSA GYÖRGY U. 2) Karcagon: TESCO SZUPERMARKET (5300 Karcag, KISÚJSZÁLLÁSI ÚT 34) SPAR SZUPERMARKET 671 (5300 KARCAG, HORVÁTH FERENC ÚT 2-4)