2009. június 25. 1 A személyi jövedelemadó törvény 2009. évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
Személyi jövedelemadó Szeptember január 1.
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
1 A személyi jövedelemadó és az eva évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető.
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
SZJA PÉLDÁK ADÓJÓVÁÍRÁS
Személyi jövedelemadó törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL (Hipa) KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
1 A személyi jövedelemadóról szóló törvény évi változásai.
A személyi jövedelemadó
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Bérszámfejtés, minimálbér
A személyi jövedelemadó törvény évi CXVII. törvény
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Szarvasné Vadászi Csilla
SZJA kérdések gyakorlati megközelítésben 2010 Magyar Könyvvizsgálói Kamara Adótagozat rendezvénye Előadó: Gottgeisl Rita Adószakértő és könyvvizsgáló.
SZJA
A személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvény változásai
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
Szja feladatok 4. előadás.
SZJA FELADATOK IV. Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Szombathely, Dr. Kovács Bernadett
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Jogszabályváltozások 2011
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Személyi jövedelemadó, KATA, cégautóadó változások 2015.
Személyi jövedelemadó 2015
Szja és járulék változások 2015.
Személyi jövedelemadó 2009.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
1 A személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvény módosítása.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, KATA Kihirdetve: Magyar Közlöny 161. szám november 26., szerda évi LXXIV. törvény.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Személyi jövedelemadó Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves jövedelem 2424 ezer forintot.
1 A személyi jövedelemadó törvény változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztálya.
1 Személyi jövedelemadóról szóló törvény változásai Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
Személyi jövedelemadó 2012 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Az első házasok kedvezménye
Összehasonlító példák
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Szja tv. változásai 2010 adóévre vonatkozóan.
A családtámogatási ellátások
Előadás másolata:

2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály

2009. június 25.2 Változások a személyi jövedelemadóban a évi XXXV. tv. alapján Adótábla sávhatár 1,7 millió forintról-1,9 millió forintra emelkedik a év egészére! sávhatár 1,7 millió forintról-1,9 millió forintra emelkedik a év egészére!Adójóváírás Adójóváírás szabályai változatlanok. Adójóváírás szabályai változatlanok.Adóelőleg 1. Az új adótábla alkalmazása kifizető: a június 30-át követően megszerzett bevételre kifizető: a június 30-át követően megszerzett bevételre munkáltató: a június 30-át követő időszakra megszerzett bérre munkáltató: a június 30-át követő időszakra megszerzett bérre tb-szerv: a második félévben megszerzett (kiutalt) bevételre tb-szerv: a második félévben megszerzett (kiutalt) bevételre 2. A bér első félévi „adóelőleg-túlfizetését” második félévében rendezni kell!

2009. június 25.3 Családi pótlék 1. Adóterhet nem viselő járandóság (egyéb jövedelem) szept. 1-től Továbbra is adómentes a családi pótlék: a saját jogon kapott családi pótlék esetében, a saját jogon kapott családi pótlék esetében, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után kapott magasabb összegű családi pótlék, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után kapott magasabb összegű családi pótlék, az állami intézetbe utalt összeg, az állami intézetbe utalt összeg, a gyámként, nevelőszülőként kapott összeg. a gyámként, nevelőszülőként kapott összeg. 2. Kötelező megosztás Megosztás a családi pótlékra jogosult szülők, az élettárs között, %-ban adóköteles Egyedülálló szülőnél az 50% adóköteles 3. Adatszolgáltatás Bevallásban, munkáltatói adómegállapításhoz a másik személyről (név, azonosító)

2009. június 25.4 Családi pótlék kapcsolódó adóelőleg-szabálya: Nyilatkozat az adóterhet nem viselő járandóságokról Augusztus 31-ét követően kötelezően nyilatkozni kell, hogy részesül- e a magánszemély adóterhet nem viselő járandóságban. A nyilatkozat módosítható/visszavonható. Augusztus 31-ét követően kötelezően nyilatkozni kell, hogy részesül- e a magánszemély adóterhet nem viselő járandóságban. A nyilatkozat módosítható/visszavonható. Ha a magánszemély nem nyilatkozik az adóterhet nem viselő járandóság összegéről, akkor 36% adóelőleget kell levonni a munkáltatónak! Ha a magánszemély nem nyilatkozik az adóterhet nem viselő járandóság összegéről, akkor 36% adóelőleget kell levonni a munkáltatónak! A nyilatkozatnak nincs kötelező tartalma. A nyilatkozatnak nincs kötelező tartalma. Az adóelőleg-nyilatkozatot elsőként a szeptember hónapra számfejtett bér adóelőlegénél kell figyelembe venni! Az adóelőleg-nyilatkozatot elsőként a szeptember hónapra számfejtett bér adóelőlegénél kell figyelembe venni! Kifizető adóelőleg-szabályai, göngyölítés szabályai nem módosultak Kifizető adóelőleg-szabályai, göngyölítés szabályai nem módosultak

2009. június 25.5 Anyasági támogatás: Adóterhet nem viselő járandóság (terhesség 300 napos vélelme miatt) a április 1. után született gyermekekre tekintettel kapott (terhesség 300 napos vélelme miatt) a április 1. után született gyermekekre tekintettel kapott

2009. június 25.6 Egyéb változások: Az adómentes önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást három hónapra utólagosan is lehet utalni (eddig csak a munkaviszony megkezdése utáni első alkalommal lehetett). Az adómentes önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást három hónapra utólagosan is lehet utalni (eddig csak a munkaviszony megkezdése utáni első alkalommal lehetett). Átalányadózás választható ismételten a bevételi értékhatár emelkedésének évétől, ha annak túllépése miatt került ki a magánszemély (egyébként 4 évig nem választhatna). Átalányadózás választható ismételten a bevételi értékhatár emelkedésének évétől, ha annak túllépése miatt került ki a magánszemély (egyébként 4 évig nem választhatna). Már 2009-re is!

2009. június 25.7 Köszönöm a figyelmet!