Közösségi művelődési törekvések Budapest, 2013. március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A TELEPÜLÉSI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS MINIMUM KÖVETELMÉNYEI
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházas Konferencia május 16.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
Integrált közösségi szolgáltató terek
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program bemutatása Rózsa Judit IKSZT programkoordinátor
Bács-Kiskun megye. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címe: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Népfőiskolák Magyarországon
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője

…a közösségek szétzilált állapota, az egyre erősödő bizalmatlanság, a közösségi megoldásokban való gondolkodás és cselekvés képtelensége már-már társadalmi-gazdasági fejlődésünk akadálya …az egyre többek tanult tehetetlensége pedig a rejtett kincsek, a ki nem bontakoztatott tehetségek, az el nem indult vállalkozások országává tehet minket. A megoldás elemi része a közösségek megerősítése, mert a közösségek… …egyrészt a kultúra bölcsői, értékeket, hagyományokat, tudást örökítenek át, másrészt az együttműködés iskolái és elsődleges gyakorlóterepei, megtartanak és megóvnak, ezáltal pedig a társadalmi integráció és integrálódás eszközei harmadrészt a társadalomban való szervezkedés, a társadalmi viszonyokhoz való kritikus, azt jobbítani akaró hozzáállás szorgalmazásával a demokrácia műhelyei és a közös gondolkodás generálta innováció, az erőforrások megosztása, s egyben az egymásért érzett felelősség által a gazdasági boldogulás eszközei is. Azért vannak a közösségek a középpontban, mert…

Nemzeti szint Kulturális stratégia: a közösségi művelődés megújításával kapcsolatos célok és feladatok megjelenítése a kulturális stratégiában Képzések: az önálló BA képzések (újra)indítása Kulturális gazdaság, kreatív ipar: az amatőr művészet, hagyományok, hungarikumok, kulturális turizmus Határon túli szervezetekkel való kapcsolat szorosabbra fűzése Fordulat a fejlesztéspolitikában – elsődlegesek a belátható közösségi (szomszédsági) intézmények – a központi fejlesztések, a helyi, mikro-szintű megoldások és a közösségi munkások (fejlesztők) hármasa, szinergiája – a kultúra megjelenítése a társadalmi mobilizációval, alkalmazkodással kapcsolatos fejlesztési célokban Ágazati, szakterületi együttműködések megerősítése Kohézió, közbizalom, nyitottság, részvétel Gazdaság, vállalkozási- vállalkozói kultúra Környezeti és társadalmi fenntarthatóság Tudás, kreativitás és kompetencia Hagyomány, értékek, normák és modernitás Kikapcsolódás, szórakozás, rekreáció

Térségi, megyei szint Hálózati módszertani tevékenység Fejlesztő tevékenységKulturális vidékfejlesztés Amatőr művészeteket, közösségeket támogató tevékenység (Népművészet és hagyományőrzés) Kulturálisan hátrányos helyzetűek és veszélyeztettek felzárkóztatása Adatgyűjtés és feldolgozás Helyzet: jelenleg folyik a megyei szintű módszertani feladatok megerősítése | A térségi szintű együttműködéseknek kiváló gyakorlatai léteznek az országban Cél: a társadalomfejlesztés területi szintű módszertani bázisának a megteremtése | A térségi szintű szakmai együttműködések fenntartása, kialakítása, fejlesztése Eszköz: a megyei módszertani hálózat és partnereinek hálószövő, szakmai megalapozó munkája

Települési, térségi szint A keretet adják. Számtalan formában működhetnek. A bennük, körülöttük működő közösségek és azok aktivitásai által válik bármely épület közösségi művelődési intézménnyé Intézmények „Ez egy szakma!” Képzés, képzettség & emberekre való figyelem, a bizalmuk megnyerésének és megtartásának képessége Szakember Cél: fejlesztő, támogató folyamatok révén a (helyi) közösségek képessé maradjanak, illetve válnak képessé saját intézményük, intézményeik irányítására, vezetésére, működtetésére Közösség A helyi közösségek megerősödése, fejlesztése A helyi erőforrásokra épülő, fenntartó, fenntartható gazdaság kialakulása, megerősödése A helyi szükségleteket kielégítő, jó színvonalú közszolgáltatások biztosítása A párbeszédre, együttműködésre, polgári részvételére épülő helyi közélet dinamizálása A helyi, szomszédsági intézmények fő feladatai A helyi és globális társadalmi, gazdasági és környezeti szükségletekre, a polgárok igényeinek megfelelően reagálni képes közösségi intézmények (tovább)működése, létrejötte és fejlődése feltételeinek megteremtése Helyzet: A forrás Ft / fő (a könyvtárakkal közösen összesen: 7,55 Mrd Ft) | Újra önálló összeg | Kötött felhasználás Célok, feladatok: fejkvóta alapú finanszírozás  intézmény- & feladatalapú finanszírozás | A helyi közösségek szerepének erősítése Eszközök: kulturális törvény (1997. évi CXL) módosítása | A felhasználást szabályozó rendeletek kidolgozása

Köszönöm a figyelmet!