Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A tőke fogalom és az tudástőke Győr 2009 március 24 Dr. Boda György BCE egyetemi docens, Boda & Partners ügyvezető ig., Vezetői.
Advertisements

A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
Foglalkoztatás és létpénz
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A tanári munka értékelése
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
KNOLL1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Humánerőforrás Kontrolling
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
„ Megváltozott munkaképességű munkavállalók –
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Dr. Fekete István Integrált kockázatfelmérés informatikai támogatása: Szigma Integrisk Budapesti Corvinus Egyetem Balatonalmádi január
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Egyesületek gazdálkodásának innovatív lehetőségei Budapest, Stocker Miklós.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1 Tervezés, kontrolling 8. előadás. 2 Tartalom Mitől függ az operatív tervezés hatékonysága A terevzési rendszer A bázis terv A projektek, mint a fejlődés.
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Nemzeti Technológiai Platform a
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Dr. M Egyetemi prezentációs sablon 1. HOFFER ILONA A MÚZSA CSÓKJA ÉS AZ ALKOTÁS MŰVÉSZETE AZ INNOVÁCIÓBAN INNOVÁCIÓ A SZOLGÁLTATÁSOKBAN BUKARESTRMÜE 2015.
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A magyarországi K+F politika
A határtérség.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Humán-controlling.
Előadás másolata:

Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út? Dr. Boda György Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Üzleti Gazdaságtan Tanszék györgy.boda@uni-corvinus.hu 1

Milyen eszközökkel kezelték a válságot a vizsgált vállalatok? A kutatás kapcsán eddig 30 vállalat vezetőivel (Ügyvezetők, HR vezetők) készítettünk mélyinterjút. A válságra adott reakciókat az alábbiakban foglalhatjuk össze: A vállalatoknak kifizetődőbb a munkavállaló megtartása, mint az újbóli megszerzése. Ez a tudástőke növekvő jelentőségére utal. A továbbiakban a struktúraváltók megoldásainak tanulmányozására koncentrálunk. 2

A válságra adott válaszok A „tűzoltók” megoldásai: A struktúraváltók útja: Elsősorban a válság okozta problémák enyhítésére koncentrálnak Fejlesztő akciók indítása A hozzáállás Vállalatok Kormányzat Marketing Ellátási lánc fókuszba helyezése A működés és a projekt tevékenység szétválasztása, harmónia kialakítása közöttük Innováció ösztönzése HR tevékenységek intenzív fejlesztése Tervezésben, kontrollingban és beszámolásban elmozdulás az immateriális jelenségek felé. Időt nyerni a piaci változásokhoz Költségcsökkentés Tudás tőkét védő foglalkoztatás politika Fejlesztések leállítása Foglalkoztatás hanyatlásának mérséklése Társadalmi feszültségek csökkentése Kereslet védelme EU forrásokkal élénkítés Prioritások Stagnálás, várakozás a későbbi lehetőségekre A vállalati működés megújítása Eredmény 3

A projektek tartalma Akció (projekt típus) Tartalma Marketing Premium, mainstream termékek mellett PPP piacra dobása Ellátási lánc fókuszba helyezése Belső folyamatok feltérképezése, priorizálása, vállalati határok mozgatása a költségcsökkentés érdekében A működés és a projekt tevékenység szétválasztása, harmónia kialakítása közöttük Működési tevékenységekben munkaidő csökkentés, túlóra minimalizálása, állásidő kitöltése fejlesztéssel Innováció ösztönzése Repetitív és innovatív munka szétválasztása, szerződéses kapcsolatok kialakítása a tudásközpontokkal HR tevékenységek intenzív fejlesztése Tudásmenedzsment (képzés új alapokon), taylori és kompetencia alapú bérezés együttes alkalmazása, kulcs munkavállalói programok Tervezésben, kontrollingban és beszámolásban elmozdulás az immateriális jelenségek felé. Immateriális eszközök tervezése és kontrollingja, HR kontrolling, Partnership kontrolling

A struktúraváltás előkészítésének egyik legfontosabb eleme a tudástőke védelme Amíg a válság tart, a visszafogottság jogos. Amit a múltban elmulasztottunk, azt nem lehet máról-holnapra megvalósítani. Ráadásul a válság sokban beszűkíti a mozgásszabadságunkat. A visszafogások során azonban elsőrendű prioritás a foglalkoztatás védelme. Sajnos ezt nem tesszük kellő hatékonysággal. A Munka törvénykönyvének a munkaidő keretre szabályozására vonatkozó módosítása a válságmenedzsment pozitív példája (2009 VI. 1-től 3 hónapról, ill. 12 hétről 4 hónapra, ill. 16 hétre növelték a munkaidő keretes foglalkoztatás lehetőségét). A foglalkoztatási támogatásra kiírt pályázatok jelenlegi rendszere viszont egy negatív példa.

Pályázati rendszer kritikája Ha a tőke magatartásában a tudástőke védelme vált meghatározóvá, akkor a pályázati pénzek elosztásánál miért nem lehet hatékonyabban együttműködni vele? El kéne dönteni, hogy a munkást, vagy a munkahelyet támogatjuk. A tudástőke természetének nem kellő ismerete miatt a kormány nem tud hatékony, vonzó pályázati rendszert kialakítani. Ebbe a rendszerbe csak a megszorult vállalatok pályáznak és a pénz nem a leghatékonyabbakhoz megy, hanem a leginkább rászorultakhoz.

név1: e-mailcím név2: e-mailcím Köszönjük a figyelmet! név1: e-mailcím név2: e-mailcím www.bodaandpartners.com