A többelektronos atomok elektronszerkezete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
Advertisements

5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
majdnem diffúzió kontrollált
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Atommag modellek.
7. A MOLEKULÁK ELEKTRONSZERKEZETE
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
Számításos kémia.
Erőállandók átvihetősége
Szilárd anyagok elektronszerkezete
A VB- és az MO-elmélet és a H2+ molekulaion
Segédanyag a Fizikai Kémia III. tárgyhoz dr. Berkesi Ottó
Sokrészecske-rendszerek
Molekulák elektronszerkezete,
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Orbitál tipusok.
Kémiai kötések.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
Kémiai kötések Molekulák
Az atommag.
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
A többelektronos atomok színképe HeLi 1s 2 1s 1 2s 1 1s 1 2p 1 1s 1 3s 1 1s 1 3p 1 1s 1 3d 1 1s 1 3s 1 1s 1 3p 1 1s 1 3d 1 1 S 1 P 1 D 3 S 3 P 3 D Energia.
C A =c B c A = -c B H 2 molekula LCAO-MO leírásakor kapott legfontosabb eredmények: Kötő MOLazító MO.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
MO VB Legegyszerűbb molekulák: kétatomos molekulák a.) homonukleáris
A hidrogénatom kvantummechanikai modellje
A szingulett gerjesztett állapot dezaktiválódási csatornái E SS1S1 S2S2 T1T1 T2T2 ?
3. A TÖBBELEKTRONOS ATOMOK SZERKEZETE
Ami kimaradt....
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
2. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
8. A MOLEKULÁK ELEKTRONSZERKEZETE
11. AZ ATOMMAG ELEKTRONÁLLAPOTAI
6.5 Infravörös színképek.
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
3. Ionkristály lézerek A lézerközeg: fémoxid v. fémhalogenid, amelyben a fémionok kis részét másik fémion („szennyező”) helyettesíti Egykristály: kis spektrális.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
11. AZ ATOMMAGOK ENERGIAÁLLAPOTAI A maghéj modell.
8. A MOLEKULÁK ELEKTRONSZERKEZETE
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Energia Energia: Munkavégző képesség Különböző energiafajták átalakulhatnak Energiamegmaradás: zárt rendszer energiája állandó (energia nem vész el csak.
3. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
ATOMFIZIKAI ALAPOK.
Az elektronburok szerkezete
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
11. előadás Atomfizika.
Az anyagszerkezet alapjai
7. A MOLEKULÁK ELEKTRONSZERKEZETE 7.1 A variációs elv.
Atom - és Elektronpályák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Úton az elemi részecskék felé
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
ATOMFIZIKA a 11.B-nek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Magerők.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elektronburok szerkezete
Előadás másolata:

A többelektronos atomok elektronszerkezete Hidrogénatom atompályák Elektron-elektron taszítás Energia felhasadás En,l A 2p2 elektronkonfiguráció bármely elektron elrendeződése azonos energiájú? n=1, 2, 3, 4, … l=0, 1, 2, 3,…, (n-1) ml=-l, -(l-1),…-1, 0, 1,…,(l-1), l

A legegyszerűbb többelektronos atom a He He:1s2 - Mindkét elektron hidrogénszerű 1s pályán mozog. - A megfelelő leírásnak figyelembe kell venni az elektronok közötti taszítást és az emiatt bekövetkező, a taszítást kompenzáló méretváltozást. - Ezt figyelembe lehet venni az effektív magtöltéssel, ami a hélium esetében Zeff1,69 ! (Zeff=Z-, ahol  a másik elektron árnyékoló hatása.) A Li-atom esetében az 1s elektronokra Zeff=2,69, a 2s elektronra Zeff=1,28. Li:1s22s1 A C-atom esetében az 1s elektronokra Zeff=5,67, 2s elektronokra Zeff =3,28, és 2p elektronokra Zeff=3,14. C:1s22s22p2

Bizonyítás: A három azonos energiájú 2p pálya lineáris kombinációjával kapott pályák energiája is azonos.

E=E1+E2 Bizonyítás:

Hartree-Fock eljárás 2s, E2s 1s, E1s Li:1s22s1 megoldás Elektron-elektron taszítás megoldás numerikus integrálással 2s, E2s megoldás numerikus integrálással 1s, E1s A ciklust addig ismételjük amíg az egymást követő eredmények nem azonosak!

Az atomok emissziós színképének értelmezéséhez, az elektronszerkezet kvalitatív leírása a kvantumszámok alapján is megadható! A  „alakját”, E, L értékeit a kvantumszámok határozzák meg, nevezetesen n, l, ml, (ms) a többelektromos atomok esetében is! En,l egy elektronra, két elektronra az energia a két „egyelektron” energia összege! Ll egy elektronra, két elektronra a két „egyelektron” mozgásmennyiség-momentum összege! Lz(ml) egy elektronra, két elektronra a két „egyelektron” Lz(ml) összege! A teljes mozgásmennyiség-momentumhoz az elektronok spinmomentuma is hozzájárul. Mindezek minőségi értelmezéséhez a kvantumszámok elegendőek!

t e r m e k + 3P 1D 1S A szénatom különböző energiájú állapotai Elektronkonfiguráció; C:[He]2s22p2 Russel-Saunders-csatolás p2  mikroállapotokszáma= és lehetséges értékei t e r m e k + 3P 1D 1S Mikroállapotok száma: 9 5 1

Alap és gerjesztet állapotú Na-atom Elektronkonfiguráció; Na:[Ne]3s1 2S term Na*:[Ne]3s03p1 2P term 2S 2P 16 968 cm-1 Energia 2P3/2 2P1/2 16 956 cm-1 16 973 cm-1 Spin-pálya csatolás !?

l ·s1/2[j(j+1)-l(l+1)-s(s+1)] j=l+s j · j=(l+s) ·(l+s)=l·l+s ·s+2l ·s 2l ·s=j ·j-l ·l-s ·s j ·jj(j+1) l ·ll(l+1) s ·ss(s+1) l ·s1/2[j(j+1)-l(l+1)-s(s+1)]

Következtetések: 1. A többelektronos atomok hullámfüggvényei és energiaszintjei kiszámíthatók (HF-eljárás). 2. A többelektronos atomok mikroállapotainak száma, termjei az elektronkonfiguráció alapján megadhatók! 3. Bármely gerjesztett elektronkonfigurációra is alkalmazható az eljárás. 4. Az atomok színképében észlelt termfelhasadás a spin-pálya kölcsönhatással értelmezhető. A spin-pálya kölcsönhatás mértéke a rendszám növekedtével nő.

s-pálya p-pályák

d-pályák f-pályák