A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A Kormány intézkedései és tervei
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia gyakorlat
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
A munkapiac és az összkereslet
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Munkanélküliség.
Béreket terhelő adók és fekete / szürke foglalkoztatás Magyarországon
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI.
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A gazdasági élet problémái
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A gazdasági élet problémái
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Fizetési mérleg jelentés
Szikra Dorottya, PhD MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
"Megnyerhető-e az adósság elleni háború - és ebben mit segíthetnek a női vállalkozók? Papp József Budapesti Corvinus Egyetem.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
GKI Gazdaságkutató Zrt.
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkagazdaságtani feladatok
A munkaerőpiac áttekintése
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Munkagazdaságtani feladatok
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet

Bevezetés Járai (pénzügyminiszter) et al: A minimálbér emelése fehéríti a gazdaságot, növeli az adó- és járulék-bevételeket! Sokan: A minimálbér-emelés jó! Pulay (államtitkár): A minimálbér emelése javítja-e a költségvetés pozícióját? Kertesi-Köllő: a évi minimálbér-emelés csökkentette a minimálbér környékén foglalkoz- tatottak iránti keresletet a kisvállalatok körében; nőtt az állásvesztés és csökkent az újrafoglal- koztatás esélye.

Munkapiac Háromféle munka: - szakképzetlen (középfokú végzettséggel nem rendelkezők) - fiatal szakképzett (40 évnél fiatalabb, legalább középfokú végzettség) - idős szakképzett (40 évnél idősebb, legalább középfokú végzettség) A szakképzetlen munkapiacon a kereslet szabja meg a foglalkoztatást, a másik két piacon egyensúly van. Az ágazatok a foglalkoztatási szerkezetben külön- bözhetnek. (próbálkoztunk más feltevéssel is)

Szürkegazdaság –A vállalatok egy részében csak a minimál- bér után fizetnek adót és járulékot a munkáltatók és a munkavállalók. A minimálbér feletti részt zsebbe fizetik. –Mindhárom munka esetében a nettó bér ugyanaz a szürke és a fehér vállalatnál –Minden ágazatban egyforma a szürke vállalatok aránya

Átlagos kereset és bérköltség

Árazás a bérköltség és exportár összesúlyozásával bér súlya - limitárazás esetén feltettük, hogy a tisztacégek a fenti szabály szerint áraznak, és a szürkecégek követik őket; - minden ágazat a határköltség szerint áraz

Hogyan és mire hat a minimálbér emelése? Közvetlenül: - a tiszta vállalatoknál a minimálbéren foglalkoztatott képzetlenek bérét megemeli (keresetemelkedés 7%) - a szürke vállalatoknál minden foglalkoztatott bérét megemeli (8-9% bérköltség-növekedés) Közvetve: - A képzetlen munka iránti kereslet és a foglalkoztatás 3 százalékkal csökken - Csökken a fiatal képzett munka iránti kereslet, s így a bér - A munkapiaci egyensúlyban a nettó bér csökken a bérköltség emelkedése miatt - Nőnek az árak, csökken az árukereslet, csökken a munkakereslet, csökken a képzettek bére

Eredmények Adott szürkearány mellett A minimálbér-emelés hatása a modell változóira Változó szürkearány mellett Bruttó havi keresetek Költségvetési deficit Szja- és járulékbevétel Profitráta

,

Következtetések Mire is jó egy ilyen vizsgálat? Miért nem láttuk mindezt a tényekben? Növekvő bér és csökkenő foglalkoztatás - milyen is a képzetlenek jóléti ‘függvénye’? Fehéríthető-e a gazdaság a minimálbér emelésével, avagy változatlan marad-e a szürkearány a minimálbér emelésekor? Mégis kinek jó, ha nem jó sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak, sem a költségvetésnek?