A sárgarépa és a petrezselyem
A sárgarépa Őse a vadon hazán kfüves területein is gyakori vadmurok
Raktározó karógyökér Megvastagodott, a tápanyagok raktározására módosult főgyökér Fogyasztjuk nyersen, salátákban, főzelékekben Ételek ízesítésére is felhasználjuk. Sok ásványi anyagot, B- és A-vitamint tartalmaz Csontképződést elősegíti Kedvező az emésztésre, ill. a káros bomlástermékek kiürülésére. Tápoldatot szállító rész Raktározó rész
Kora tavasszal mélyen művelt talajba vetik Fagyálló. Kétnyári növény: A vetés évében a raktározó karógyökeret és a többszörösen összetett leveleit fejleszti. Ezt követően felszedik, pincében tárolják. Következő évben elültetve hosszú szárat fejleszt mely végén kialakul az összetett ernyő virágzat. A rovar porozta virágokból ikerkaszat termés fejlődik
A petrezselyem A Földközi-tenger vidékéről származik Termesztése és felépítése hasonló a sárgarépáéra Leveleit is gyakran használjuk, sok C-vitamint tartalmaz
6. Óra A sárgarépa és a petrezselyem A sárgarépa: Őse a vadmurok Raktározó karógyökér: Főgyökér megvastagodott. Többszörösen összetett levél Rövid zöld szár Kétnyári: első évben levelet és a karógyökeret fejleszti, 2. évben virágzik, termést érlel, majd elpusztul. Ernyős virágzat, virágok fehérek Petrezselyem: Földközi-tenger vidékéről Zöldjét is használjuk, magas C-vitamin tartalom.