A belek „alagútjain”.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiválasztás.
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
A ló emésztésének sajátosságai
A belek „alagútjain”.
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
Készítette: Nákám Róbertné
A hashártya (peritoneum).
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
A köztakaró és képletei Testüregek
A vitaminok és ásványi sók
A növényi sejt.
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
Kerengési rendszer.
A szájnyílástól a belekig
A vér.
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
A hasnyálmirigy.
Jellemezze a méhek tápcsatornáját és mirigyeit!
Jellemezze a méh idegrendszerét és keringési rendszerét!
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztés, felszívódás, transzport
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A kiválasztás.
A helyes táplálkozás.
A férgek törzsei.
A szájnyílástól a belekig
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Munkaélettan Munkaélettan
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Enzimek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet biokémiai folyamatai
Emésztés, felszívódás, transzport
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A vizeletkiválasztórendszer
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
Előadás másolata:

A belek „alagútjain”

A vékonybél (Középbéli szakasz) Kezdeti szakasza a patkóbél: Ide torkolló emésztő mirigyek: Máj: hasüreg jobb felső részén Színe barna Szervezetünk legnagyobb mirigye Váladéka az epe: Sárgászöld színű folyadék Az epehólyagban tárolódik Nagy zsírcseppeket felaprózza, szétoszlatja, így a hasnyálmirigy zsírbontó enzimjei nagyobb felületen hatnak Hasnyálmirigy: Váladéka a hasnyál: enzimjei bontják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat

Vékonybél távolabbi szakasza Vékonybél nyálkahártyájának emésztő nedve a bélnedv: Enzimjei befejezik a fehérjék, zsírok és a szénhidrátok emésztését Féregszerű mozgása (perisztartika) összekeveri a bélnedvet béltartalommal és továbbítja azt. Bélboholy: a vékonybél belső falának kesztyűujj szerű kitüremkedései Megnövelt felszívó felület Összehúzódásai elősegítik az alapegységekre bontott tápanyagok és a kismolekulájú vitaminok felszívását. Cukrok és a fehérje alapegységek (aminosavak) a vérbe, a zsírok a nyirokba kerülnek.

Vakbél Féregnyúlvány Végbél

A vastagbél (Utóbéli szakasz) Kezdeti szakasza a vakbél : Rajta a féregnyúlvány (nyirokszerv mint a mandulák) Távolabbi szakasza a vékonybelet „keretezi” Végső szakasza a végbél: Gyűrű alakú záróizom választja el a külvilágtól Rövidebb, de mozgása lassabb a vékonybélhez viszonyítva. hullámos nyálkahártyáján keresztül felszívódnak az ásványi anyagok és a víz. A béltartalom székletté sűrűsödik. Széklet: fel nem szívódott és emészthetetlen anyagok+ a vastagbélben élő baktériumok Végbélnyíláson keresztül távozik

Anyagátalakítások a májban Bélből felszívódott anyagok nagy része a májba kerül Cukrokból glikogén (glükogén) lesz. Szükség esetén visszaalakítja glükózzá sés a vérbe juttatja. Zsírokat képez, fehérjék alkotóelemeit átalakítja Méreganyagokat hatástalanítja