Medvehagyma-fesztivál Orfű 2356-04/17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Szeretem a könyvtáram!.
„Legyél te is természettudós”
1. A „Gyógyító növényvilág” program keretében ismeretterjesztő előadásokon a látogatók rövid áttekintést kapnak a gyógynövények napi felhasználásának legfontosabb.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola látogatása a Tömörkény István Munkaegységben.
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Leonardo da Vinci mobilitási projekt LdV-HU-10-IVT-1051 projekt Disszemináció február 24. Gundel Károly SZKI Alapítványi Est.
Téma:Becse és környéke
Siófok, ahol a FESTŐ műterme áll. Első tájképe is itt készült,
A NEMZETI VÁGTA- EGYEDÜLÁLLÓ
2011 – Sarkadi Eszter Harkányi Turisztikai Egyesület.
Gundel Étterem Budapest.
Pécs turisztikai marketingje 2356/04 Készítette: Fröhlich Noémi.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
Lenkey János ÁLTALÁNOS ISKOLA, LENKEY JÁNOSRÓL
2010. szeptember Új helyszínen: a Népligetben SzeptEmber Feszt 2010 Gasztronómiai és kulturális fesztivál.
2356/06/07/19 Nemzetközi Tojásfesztivál Siófok. A Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál, a tojás világnapja alkalmából kerül megrendezésre. A Pasteur Tojásfeldolgozó.
December.
KOMPETENCIA- FEJLESZTÉS. 1. Milyen programra hív a plakát? 2. Melyik napon lesz? 3. Mi lesz óra között? 4. Hol lesz a nagy versmondás? 5.
Medvehagyma k-Roy. Medvehagyma Lat. Allium ursinum Lat. Allium ursinum Népies elnevezés: cigányhagyma Népies elnevezés: cigányhagyma vad /erdei fokhagyma,
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Cinkefőző fesztivál Szatmárcseke Késztítette: Szilágyi Márió
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Idegenvezetők világnapja Idegenvezetők világnapja történelmi bemutató óta számos országban ünneplik az Idegenvezetői Világnapot. Némely európai.
Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál /18 Készítette: Panghy Bence.
Eperfesztivál. Mint tudjuk az eper több mint 300 olyan anyagot tartalmaz,amelyek kedvezően hatnak az egészségre C- vitamin tartalma meghaladja a citromét,és.
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Örökség fesztivál. A Pécsi Napokra idén szeptember 15 és 25 között kerül sor. A tizenegy napos összművészeti fesztivál a baranyai térség egyik legszéleskörűbb.
Készítette: Werner Gábor
III. ÚJRÓNAFŐI BIRKAPÖRKÖLT FESZTIVÁL május 30-án 14 órától.
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
A falu Katona András 8.c. Gazdaság A faluban sokan élnek mezőgazdaságból, a település környékén rengeteg termőföld van. Ezen kívül többen segédkeznek.
Orfűi desztináció (Sikonda, Magyarhertelend, Zöld völgy) Előadó: Horváth Viktória TDM menedzser, OrfűPécs,
Mese a 2Ft-os CT-ről  sok kicsi sokra megy  e-kereskedők vagyunk, de mégsincs termékünk  a marketing nálunk tranzakcióra vadászik.
Ökoiskolai beszámoló 2010/2011
Megyei Matematika verseny
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
K épes s ég F ejlesz t ő j átszó H áz és C salá D i N ap K özi M iku L ás P rogra M ja.
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont Rendezvény fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Tetétlen Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit az Államalapító Szent István Király és az Új Kenyér ünnepe alkalmából.
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Tiszafüredi Halas Napok
Tokaj hegyalja vonzerői
Utazás Budapest. Helyszín, időpont Idén, 33-dik alkalommal, március 5-7 között kerül megrendezésre a Hungexpo budapesti vásárcsarnokban, Budapest.
Magyarországi tapasztalatgyűjtő kiutazás a „Hagyományaink Gyümölcsei” projekt keretében szeptember
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
„Családi időutazás” TÁMOP-projekt 1. félév január – május KŐRÖSI.
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Gesztenyefesztivál Pécsvárad
BTSSZ és Nyugdíjas találkozó Hidegvölgyi Erdészlak Programok: Túrák a találkozó helyszínére az ajánlott útvonalak alapján kb. 10:30 séta.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Meghívó Föld napi rendezvényekre
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Bornemisza Óvoda
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Helyi védett értékek bemutatása a
Pályaválasztási Kiállítások 2008
BME Villamosmérnök.
Előadás másolata:

Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.

A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban megrendezésre kerülő Medvehagyma-fesztiválon.

A három nap alatt a felnőtteket és a gyerekeket is remek programokkal várja az orfűi Muskátli Vendéglő. A gasztronómiai rendezvényen az illatos medvehagyma és medvehagymás ételek mellett zene, színház, játékok, kisvonatozás, előadások, bemutatók, kiállítás és versenyek várják az érdeklődőket.

A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Szinte az egész országban megterem, mégis kevesen ismerik. Fogyasztani a friss, üdezöld leveleit ajánlatos, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen. A Mecsekben olyan sok van belőle, hogy áprilisban fokhagymaillat lengi be a kiránduló-utakat, nem csoda hát, ha a hátizsákos turisták alaposan megéheznek a séta végére.

Egy nap programja… Reggel 9 órakor élményvonat indul az orfűi Kemencés Udvartól a Pécsi tó körül, de a körútját a legdúsabb medvehagymás terület közelében megszakítja, hogy utasai maguk szedhessenek a fesztivál névadó növényének leveleiből.

Délelőtt 10 órakor - a falu közepén felállított medvehagyma térplasztika jelképes megöntözése után - Füziné Kajdy Zita polgármester nyitja meg az Európai Kulturális Főváros Pécs 2010 Gasztrofaluja Orfű Programjának évadnyitó kétnapos rendezvénysorozatát. Majd miután a helyi Fekete István Általános iskola tanulói zenés műsorral köszöntötték Orfű erdei kincsét, a rengeteg program mellett kezdődhet a kóstolgatás.

11 órától megnyitóünnepség a Medvehagyma parkban, érdekes előadások a medvehagymáról,( hagyományőrző, gasztronómus, növény szakértő) egészségmegőrző programok, szakácspárbajok, vadászok kiállítása, főzőbemutatója, vásári hangulat, medvehagymás ételek bemutatója. Egész nap kisvonat a „Medvehagyma erdőbe”.

12 órától gyermekeink ismerkedhetnek a Medvehagymával. Kisvonattal utazhatnak a Medvehagyma erdőbe. Interaktív sütő suli, logikai játszóház, medvehagymás uzsonna lehetőség színesítik a műsort. Madárijesztő kiállítás megnyitó. Mindhárom napon kapható lesz Nagy Bandó András ORFŰI MEDVEHAGYMA KINCSES KÖNYV c. receptkönyve.

A felnőtt látogatók leguríthatnak egy kupica medvehagymás pálinkát, utána biztosan jobban fog ízleni a medvehagymás kecskesajt, vagy a medvehagymás méz. Az alkalmi melegkonyha medvehagymás ételeket kínál, aki pedig megszomjazik, iszogathat teát vagy bort, természetesen mindkettő medvehagymából készült.

A program-gazdag nap után a Muskátli vendéglőben egy álló hétig tart a medvehagyma-ünnep. Aki ellátogat az étterembe, és enged a helyi ízek csábításának, a számlája mellé medvehagymás receptet kap ajándékba, hogy otthon is bármikor megidézhesse a fesztivál hangulatát. És bár a növény szezonja csak néhány hétig tart, aggodalomra semmi ok: a medvehagyma kiválóan fagyasztható, és jellegzetesen sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlott.

Köszönöm a figyelmet!