Matyó kultúra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
A Vonzás törvényének alkalmazása, a mindennapjainkban címmel kerül megrendezésre február 9-én órától ezoterikus ismeretterjesztő előadásunk.
A tél elűzése, a tavasz várása
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
A népies stílus A romantika egyik ágaként alakult ki a reformkorban.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Család.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
Megmentett kézművesség
Negyedik előadás Március 11
Torockó és Torockószentgyörgy Bemutatja Tutsek János
Tároló bútorok, asztalok, ülőbútorok, fekvőhelyek
Viseletek © Németh György.
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
Arab, iszlám kultúra,művészet
Az etruszkok eredetének kérdése (röviden)
Magyar Néptánc Története
CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Kisebbségi kultúrák.
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Népköltészet 002.
Szellemi örökségek itthon és a Kárpát-medencében
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Arab, iszlám kultúra,művészet
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A NÉPRAJZTUDOMÁNY ÁGAI
A görög és római kultúra
Művelődés-gazdaságtan
A vizuális nevelés új lehetőségei a közművelődésben műhelytanácskozás Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ május Vitaindító előadás.
AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,
Napkor A mi településünk.
PROJEKTTALÁLKOZÓ ADANÁBAN, TÖRÖKORSZÁGBAN 2011 MÁRCIUS 31- ÁPRILIS 6 A TÖRÖK PARTNERSISKOLA: ÖZEL ADANA GÜNDOGDU KOLEJI.
Kulturológia története III.
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
ÖRDÖGSZIGET.
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.
A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: T A R T A L O M A DKA.
A stockholmi metro A stockholmi metrót "a világ leghosszabb művészati galériájának" nevezik. 3 fő vonala (a kék, a vörös és a zöld) közel 110 km.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Séta a Skanzenben /Észak-magyarországi falu/ Szombat Képek az internetről és Dénes Ildikótól.
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések © Németh György.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Készítette: Szatmári Zsófia
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
A palóc népviselet és ruházat
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
IPARMŰVÉSZET NÉPMŰVÉSZET KÖRNYEZET ÉS TÉRALAKÍTÁS tantárgy
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Kialakulása, nyugati és keleti
2012 November Katalógus.
Az ókori kultúrák.
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Kolozsvár.
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Urbánné Malomsoki Mónika
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Matyó kultúra

A matyóság sajátos népművészete mély római katolikus vallásosságából fakadó szellemi műveltségének, vagyis több évszázados gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésének köszönhette kialakulását.

Mezőkövesd lakóit a szomszédos Szentistván és Tard népével nevezik "matyók"-nak. Színes népviseletükkel, híres népművészetükkel, hagyományokba zárt életükkel különleges néprajzi egységet alkotnak. Nevük a Mátyás névből származik, a közeli protestáns falvak népe - megkülönböztetésül - nevezte a katolikus vallású lakosokat matyóknak.

A matyó népi műveltség összetevői: - népművészet, vallási hagyomány, a jeles napok és a rítusok világa, - hagyományos kézműves tevékenységek, tánc - népdal,népzenei és szövegfolklór, népnyelv,ma is élő elemei a közösség kultúrájának.

Országos hírnevét Mezőkövesd színes népviseletével, s szabadrajzú hímzéseivel szerezte. Kezdetben a lepedővégeket hímezték,piros-kék fénytelen fonállal készültek. Később áttértek a többszínű fonal használatára. Hímzéssel díszítették a legénying lobogós ujját , női vagy férfi kötény alját. Ezután más jellegű matyó rózsás lepedővégek következtek.

Népviselet

Ezeket a pompázatos színharmóniákban tündöklő hímzéseket "író" /rajzoló/ asszonyok ösztönös művészi érzékkel stilizálták és rajzolták le. A mezei, kerti virágokat: rózsákat, tulipánokat, csillagokat közvetlenül vitték át házi vászonra és különböző alapanyagokra, ruhafélékre.

A matyó népélet lelkes kutatója, Istvánffy Gyula leírta a matyó lakás berendezését, s használati tárgyait: a tálast, a fogast, a fa-lóczát, a tornyos nyoszolyát, almáriomot, bölcsőt, tulipános ládát..."

Matyó Múzeum A mezőkövesdi Matyó Múzeumban pár száz forintért megtekinthető a helyi lakosok méltán híres művészete. A múzeum ideális kikapcsolódást nyújt a családoknak is. (Felnőtt jegy: 600 Ft, diákoknak 300 Ft, illetve díjtalan a belépés: kedvezményes napon minden hónap utolsó hétvégéjének szombati napján: a 26 éves kor alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb +2 fő közeli hozzátartozó számára.)